KAN VÆRE FARLIG: Den bakoverlente hvilestillingen gir mindre beskyttelse for barnet i en kollisjon i de fleste stolene. Det viser tester som er utført i Sverige. Foto: Produsenten

Ikke bruk barnestolen slik

Mange nye barnestoler kan legges ned i en behagelig «sovestilling». Dette kan den være farlig for barnet, advarer en svensk test-organisasjon.

Den svenske test-organisasjonen Råd och Røn har gjennomført kollisjonstester med flere stoler for små barn som viser belastningen på banets hode og nakke når det sikres på forskjellige måter i bilen. De fleste foreldre vet allerede at den sikreste måten for små barn er i en bakovervendt stol – helst til de blir tre-fire år gamle.

De fleste moderne stoler har imidlertid en bakoverlent funksjon som kan være mer behagelig for barnet når det skal sove. Denne stillingen kan imidlertid være farlig å bruke når du kjører, advarer Råd och Røn. Deres tester viste at barnets nakke og hode blir utsatt for en belastning på 1322 newton i en bakovervendt, liggende stol. Med den samme stolen oppreist, er belastningen bare på 475 newton.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En forovervendt stol er aller farligst, siden den gir en belastning på nakken og hodet til barnet på 1508 newton, ifølge Råd och Røn.

Forklaringen er at en 18 måneder gammel baby har en gjennomsnittlig hodevekt som tilsvarer 24,5 prosent av total kroppsvekt. En seksåring har en hodevekt som tilsvarer 16 prosent av kroppsvekten. Den relativt sett høye hodevekten samt svakere ryggrad, gjør at små barn lettere kan strekke ryggraden, eller til og med få brudd i den, ved en kollisjon hvor de sitter forovervendt.

HUSKER DU: Mange husker fortsatt hvordan en barnestol så ut på 60-tallet. Da var det ikke mye sikkerhet. Foto: Rolf Magnus W. Sæter

Lotta Jacobsson er professor hos Chalmers tekniske universitet og har forsket på sikkerheten til barn i bil hos Volvo i mange år. Hun forteller at det ikke finnes noen regler for bilbarnestoler som kan legges ned i sovestilling.

– Funksjonen med å legge ned stolen bør ikke kunne brukes under kjøring. En viss helling på stolryggen gjør ingen ting. Det må til for at hodet til barnet ikke skal falle forover. Men liggestillingen som er på mange nye stoler bør bare brukes når du ikke kjører eller når stolen tas ut av bilen. Under kjøring er det viktig at en bakovervendt stol står oppreist, slik at den gir god støtte for barnets hode og kropp i en kollisjon, sier Jakobsson.