DE SIKRESTE: I Nes selges det er stort antall lette varebiler, eller håndverkerbiler som de ofte kalles. For første gang er det laget en liste over hvilke av disse som er de sikreste. Ford har flest biler på listen.

Forskerne har talt: Her er de sikreste arbeidsbilene

Svenske forskere har for første gang plukket ut de sikreste håndverkerbilene. Bare 11 av de 41 bilene som er vurdert får karakteren «Bra valg». Sammenliknet med moderne personbiler mangler de likevel noe viktig.

Sikkerheten i de såkalte håndverkerbilene ligger et godt stykke etter sikkerheten i moderne personbiler. Personbilene har i mange år blitt kollisjonstestet av EuroNcap, noe som har bidratt til at fabrikkene har gjort en stor innsats for å bygge og utstyre bilene slik at de får toppkarakteren fem stjerner. I over 20 år har også det svenske forsikringsselskapet Folksam, som har en egen avdeling som jobber med å forske på trafikksikkerhet, vurdert personbilene ut i fra hvor sikre de er i virkelige ulykker på veien.

Nå har Folksam også gransket alle nye varebiler under 3,5 tonn. Disse bilene selges i et stort antall og brukes av mange firmaer i Nes.

DETTE ER DE SIKRESTE

Ford Transit Connect

Peugeot Partner Electric

Citroën Jumpy

Ford Transit Custom

Opel Vivaro

Peugeot Expert

Toyota Proace

Volkswagen Crafter

Ford Ranger pickup

Mercedes X-Class pickup

Toyota Hilux pickup

For å få karakteren «Bra valg» må først og fremst kollisjonssikkerheten være på høyeste nivå. Det vil si at bilen har fått fem stjerner i EuroNcaps kollisjonstest eller er 40 prosent sikrere enn gjennomsnittsbilen i Folksams egen undersøkelse «Hvor sikker er bilen?». I tillegg må automatisk nødbrems, som minst må kunne stoppe for personbiler i samme retning, være tilgjengelig. Antisladdsystem må være standard.

De fleste bilene som havner utenfor listen over «Bra valg», har enten fått svak karakter i EuroNcaps kollisjonstest, eller er ikke blitt framstilt for testing i det hele tatt. Dermed lar ikke sikkerhetsnivået i bilen seg bevise, mener Folksam. Det gjelder flere kjente merker og modeller både fra VW, Mercedes. Renault og andre.