Fire feil som ødelegger bilferien
Sommervarme og tung last er en påkjenning for bilen. Fire små feil kan forvandle det som skulle bli en fin bilferie til et lite mareritt.
Ingen ønsker å oppleve en feriestart med bråstopp midt oppe på Hardangervidda eller i veikanten i fredags-rushet på E6. Petter Schøyen leder SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området og har hjulpet bilister i nød i mer enn 30 år. Han har opplevd det meste som kan gå galt for bilister som skal på sommerferie.
Varme sommerdager og tung ferie-last gir ekstra påkjenninger på bilen. Derfor bør du ta noen forholdsregler før turen starter. Når bilen stopper langs veien oppleves det ofte som et mareritt. Det er uansett irriterende og betyr forsinkelser, sier Schøyen, som peker på at det i tillegg kan oppstå trafikkfarlige situasjoner:
Artikkelen fortsetter under annonsen.
En bil parkert halvveis ut i veien og passasjerer som vaser rundt i veien er skummelt. Helst bør du ta bilen på en full service før ferien, men det skal heller ikke mye innsats til for å forebygge mange av problemene som går igjen i nødstopp-statistikken vår, sier han, og peker på fire vanlige årsaker til nødstopp.
Ta med reservehjul
Punktering er en av de vanligste årsakene til at NAF og de andre bilbergerne må rykke ut for å hjelpe sommer-bilister i nød. Moderne biler leveres ofte uten reservehjul, stadig flere uten jekk. Det er byttet ut med en flaske med lappeskum. I mange tilfeller klarer ikke skummet å tette hullet. Resultatet er at du må ringe etter hjelp og bilen blir fraktet til nærmeste verksted for å få nytt dekk. Dette kan ta flere timer, kanskje et døgn, dersom det skjer på en lørdag eller søndag. Sjekk riktig lufttrykk og ta med reservehjul (evt. tt mini-reservehjul) og jekk dersom det er mulig.
Sjekk motoroljen
En ting du alltid skal gjøre før en langtur er å sjekke motoroljen. Åpne panseret, ta ut peilepinnen og se at mengden olje er riktig. Hvis ikke må du etterfylle. Er oljen svart og tykk, må den skiftes for at motoren skal få god smøring og kjøling. Dersom du er usikker på om bilen klarer en lang og tung ferietur, bør du ta den på service før du drar.
Husk reservenøkkel
Mister du bilnøkkelen i ferien, kan det ta tid å skaffe ny. En ny nøkkel må som regel kjøpes hos en forhandler av ditt bilmerke. I noen tilfeller har NAF opplevd at den må bestilles fra fabrikken. Det tar lang tid og koster ofte flere tusen kroner. Derfor er det alltid lurt å ha med seg reservenøkkelen. Legg den ikke i hanskerommet. Uten en original, kodet nøkkel, kommer du deg ikke inn i bilen og får ikke startet den.
Sjekk batteriet
Det er ikke bare vinterstid du er avhengig av et friskt batteri i bilen. Når du kommer opp på fjellet, kan temperaturen synker ned mot null grader også sommerstid. Et batteri som starter bilen enkelt og greit i pluss 20 grader, kan plutselig vise seg å få problemer i kaldere vær. Ta en tur innom en NAF-stasjon eller et verksted og få det sjekket. Kanskje bør du kjøpe nytt, men ofte holder det med å gi batteriet en god opplading med en hjemmelader. OBS: Også elektriske biler har et slikt startbatteri.