ALT NYTT: Både utseendet, teknologien og utstyret er nytt på Yaris. Den kompakte størrelsen er beholdt, noe som gjør at den er enkel å parkere og er lettkjørt i trange gater. Foto: Toyota

Europas mest driftssikre bil blir ny

Nylig kåret NAFs søsterorganisasjon i Tyskland Toyota Yaris til bilen med færrest nødstopp langs veien. Snart er en splitter ny utgave med fjerde generasjon hybriddrivverk på plass hos forhandlerne.

Yaris er en veldig viktig modell for oss. Det er en bil vi selger både til unge mennesker, til eldre og til kommuner. Den utgjør rundt 20 prosent av salget vårt. Driftssikkerheten til bilen er noe mange kunder framholder som ett av de viktigste kjøpsargumentene. Når en helt ny Yaris kommer i butikken, så er det en stor begivenhet, sier Øystein Degerdalen, som er daglig leder hos Toyota på Jessheim.

Han forteller at stort sett alt på bilen – fra utseendet til hybriddrivverket – nå blir nytt:

Viktigst er kanskje at Yaris får det aller nyeste hybriddrivverket. Det betyr et litt større batteri og mer effektiv styring av samspillet mellom bensinmotoren og elmotoren. Resultatet er at forbruket nå er kommet helt ned i 0,39 liter på mila på blandet kjøring og at du kan kjøre på strøm opp til 130 km/t, forteller Degerdalen. Han framhever også det viktige sikkerhetsutstyret som bilen nå får.

Dette blir den første bilen med en kollisjonspute mellom føreren og passasjeren foran. I tillegg får Yaris automatisk nødbrems for fotgjengere og syklister, skiltlesere, intelligent fartsholder, filholder med styreassistanse og mye mer som standard fra rimeligste modell. I en småbil er slikt utstyr som hindrer at ulykker oppstår kanskje enda viktigere enn i andre biler, mener Toyota-sjefen.

Den offisielle lanseringen av nye Yaris er 9. september.