JUBLER: Christina Bu jubler over elbilsalget, men mener det var uklokt å innføre nye avgifter for elbilene.

Elbiler på topp 10-lista

Fire av fem nye biler som ble solgt i 2022 var elbiler, og alle modellene på topp ti-lista var elbiler.

─ For oss som har jobbet for å elektrifisere bilparken i mange år, er det en utrolig følelse å konstatere at det er så og si bare elbil som gjelder nå, sier en fornøyd generalsekretær Christina Bu i Elbilforeningen.

Hun jubler for dette, og slår fast at den nye folkebilen er elbil. På toppen troner Tesla Model Y, og det ble solgt 17 356 biler av denne modellen i 2022.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Volkswagen ID4 ble det solgt 11 561 eksemplarer av i Norge i fjor, mens Skoda Enyaq kom på 3. plass med 7133 solgte biler.

Svært mange, nye elbiler ble registrert i desember, både før jul og i romjula. Det skyldes endringer i avgiftene på elbiler. 32 713 elbiler ble registrert i Norge i desember.

– Heldige var den som fikk seg en splitter ny elbil uten moms og vektavgift rett før årsskiftet, sier Christina Bu.

Generalsekretæren er imidlertid bekymret for nybilsalget i årene som kommer, og da spesielt for elbiler. For målet er at alle nye biler i 2025 skal være elbiler.

– Skal vi nå målet om at alle nye biler skal være nullutslippsbiler, så må det kraftige virkemidler til, sier Bu, og henviser til at 92 prosent av elbilene ble kjøpt av privatpersoner, mens leasing- og firmabilmarkedet henger etter.

Bu frykter at de nye avgiftene vil virke negativt for elbil-salget, og hun lover at Elbilforeningen vil følge utviklingen tett.