HER GÅR DET RASKT: På Neskollen ligger den nyeste og raskeste hurtigladeren for elbiler i Nes. Foto: Rune Korsvoll

Elbil–boom i Nes – kun ett sted å lynlade

I Nes er det to steder du kan hurtiglade elbilen din. I tillegg på Sanngrund, et par hundre meter inn i Sør-Odal. Men det er bare på Neskollen du kan lynlade.

De aller fleste lader elbilen sin hjemme om natta. Det er både enkelt og betydelig billigere enn å lade på en hurtiglader. Men av og til er det nødvendig å få fylt opp batteriet raskt. Da er det en hurtiglader som gjelder.

I 2020 ble det bygget 922 hurtigladere i Norge, som er en økning på 29 prosent sammenlignet med året før. Likevel er vi et godt stykke bak behovet, mener Norsk elbilforening. Nes er ett av stedene der det fortsatt er få hurtigladere - det vil si ladere som leverer 50 kW eller mer.

Lynlading på Neskollen

I Nes finnes det hurtigladere bare på to steder – på Auli og på Neskollen. I tillegg altså på Sandgrunn ved E16 rett over grensa til Sør-Odal.

Ved Extra på Neskollen er det fire ladepunkter for CHAdeMO på 50 kW og fire på CCS med 150 kW. Prisen på begge er 150 kroner timen, pluss kr 3,50 per kWt. På sistnevnte kan du lade svært raskt dersom du har en elbil som kan ta imot 150 kW.

Ved Kiwi på Auli er det to CHAdeMO på 43 kW og fire på CCS med 43 kW – med andre ord med litt dårligere ladefart enn det som i dag betegnes som en hurtiglader. Her er prisene ikke oppgitt. På Sanngrund er det to CHAdeMO og to CCS som lader med 50 kW. Her er heller ikke noen fast prisen oppgitt.

Ingen på Årnes

På Årnes er det altså ingen hurtiglader så langt. Vi har heller ikke klart å finne ut om det er planer om å bygge en hurtiglader i bygdesenteret. Det nærmeste du kommer er en Type 2 lader på 22 kW i Kjushagan mellom svømmehallen og nye Årnes Barnehage.

– Tommel opp til ladebransjen som virkelig har gjort en god jobb for å øke utbyggingstakten, slik at det blir færre biler per hurtiglader for hvert år som går. Likevel er det en solid jobb som må gjøres om Stortingets mål om kun salg av nye nullutslippsbiler i 2025 skal nås. Vi trenger 1250 nye hurtigladere i året om vi skal holde tritt med elbilsalget fram mot 2025, for da vil det rulle over en million elbiler på norske veiersier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Ved utgangen av 2020 var det rundt 347 000 elektriske person- og varebiler registrert i Norge og 3270 hurtigladere. Det betyr rundt 106 elbiler pr hurtiglader.