DS4

De nye, kule elbilene

Bilutstillingen i Mûnchen i forrige uke, var den første store utstillingen siden krona-utbruddet. Spennende nyheter fra Mercedes, Mini, Renault, Kia og mange fler – de fleste elektriske – sto i sentrum.

I mange år har den gigantiske Frankfurt-utstillingen vært stedet der en hel verden har møttes for å se det aller nyeste av biler. Bilprodusentene har fylt 12 store messehaller med nyheter. Ofte har fokuser vært på store SUV-er og mange hestekrefter.

Slik er det ikke lenger. På utstillingen i Mûnchen var fokuset nå er på framtidens transport, elektrisitet og i liten grad på hestekrefter. Det er elbiler det meste dreier seg om nå for tiden..

Les også
Denne elbilen blir finsk

Her er de mest spennende nyhetene fra München. I tillegg tar vi med nye Opel Astra og Citroën C4, som ikke ble vist på utstillingen, men som du vil stifte nærmere bekjentskap med i Norge de neste månedene.

Audi Grand Sphere

Audi Grand Sphere

Med konseptbilen Grand Sphere får vi et glimt av det som skal bli Audis nye, elektriske flaggskip. Produksjonsmodellen skal være klar i 2024. Den får svært mye plass innvendig, skal kunne bli nesten selvkjørende og ikke minst ha en rekkevidde som overgår det meste i dag. Kanskje får vi se noen av designdetaljene i Grand Sphere i Audis neste elbil som kommer til Norge i 2022 – nye A6.

Smart SUV

Smart SUV

I mange år har Smart – bybil-alibiet til Mercedes – bestått av en liten toseter og en liten fireseter. Nå er det nye tider. Smart er blitt helt elektrisk og neste modell er en kompakt SUV. Bilen, som er et samarbeid mellom Mercedes og kinesiske Geely, er rundt fire meter lang, får god innvendig plass og kan bli en favoritt blant urbane bilkjøpere.

Les også
Thorolf har de mest fornøyde elbil-eierne
Mini Urbanaut

Mini Urbanaut

Mini er så langt kjent for sine små, kompakte etterkommere av berømte Mini fra 50-tallet. Nå er fabrikken klar til å ta steget inn i framtiden. I München viser Mini konseptbilen Urbanaut, som ifølge fabrikken gir et spennende innsyn i deres framtid. Spesielt interiøret, som kan tilpasses forskjellige transportbehov, vekker oppsikt. Mini har foreløpig ikke sagt noe om når en produksjonsmodell kan være på veien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Renault Megane Electric Foto: GREG

Renault Megane Electric

De neste fire årene skal Renault lansere ti nye elektriske biler, med mål om å bli den grønneste bilprodusenten i Europa. Først ut er elektriske Megane, som denne uken vises i München. Den får etter alt å dømme et 60 kilowattimer batteri, som bør rekke til å kjøre mellom 400 og 500 kilometer på en lading. Megane Electric kommer til Norge til våren.

Les også
Nå handler alt om elbil
Mercedes EQE Foto: Mercedes-Benz AG - Global Communications Mercedes-Benz Cars & Vans

Mercedes EQE

På kort tid har Mercedes lansert elbilmodellene EQC, EQA og EQS. Neste bil ut er den elektriske utgaven av den populær E-klassen. EQE kommer i salg over nyttår. Den blir en konkurrent til Audis planlagte elektriske A6 og BMWs 5-serie. Foreløpig er det ikke mye som har lekket ut av tekniske data på bilen. Den kommer trolig til å dele noen av de tekniske løsningene med EQS, som får ren lang rekkevidde og kan lade en rekkevidde på 300 kilometer på 15 minutter.

Kia Sportage

Kia Sportage

Nye Kia Sportage har verdenspremiere på utstillingen. Det er allerede 28 år siden den første utgaven kom, og den nye er spesielt designet for det europeiske markedet. Mest spennende for Norge er utgaven med ladbart hybriddrivverk på 230 hester. Ellers er det Kias nye elbil EV6, som kommer til Norge nærmere jul, som har det aller største fokuset hos forhandlerne.

Les også
Sparer 20 000 kroner på å kjøre elbil
Opel Astra

Opel Astra

Nye Opel Astra får et helt nytt utseende, men enda viktigere; helt nye drivverk. Tradisjonelt har Astra hatt bensin- og dieselmotorer. Det får den fortsatt. Nytt er at den nå kommer med to ladbare hybriddrivverk. I 2023 blir den også helt elektrisk. Astra kommer både som femdørs kombi og stasjonsvogn og produksjonen starter på slutten av året i Tyskland.

DS4

DS4

Citroëns «premium» søstermerke DS har vist fram nye DS4. Kundene får imidlertid ikke bil før mot slutten av året. Bilen får da blant annet et ladbart hybriddrivverk. Når vi kommer til 2024 er det også planlagt at bilen får et helt elektrisk drivverk. Den norske importøren håper sikkert at denne bilen kan sette fart i salget av DS, som så langt har vært relativt labert.