SUPER-VERKTØY: Med en momentnøkkelen til noen hundrelapper, får du riktig kraft på hjulboltene og unngår at hjulet løsner. FOTO: RUNE KORSVOLL

Bilgrepet du må ta nå: – Kan føre til alvorlige ulykker

Det er noen uker siden vinterhjulene kom på bilen. Nå er tiden inne til å trekke etter hjulboltene, slik at de ikke løsner og hjulet faller av.

De første ukene etter at vinterhjulene er kommet på, må NAF og de andre bergings-selskapene rykke ut til mange bilister med løse hjul. Noen har mistet hjulet helt.

Mange har jobben med å skifte hjul selv og klarer det helt fint. Det er imidlertid ett triks som alle bør få med seg: Å bruke en momentnøkkel for å trekke til hjulboltene. Da sikrer du deg at boltene trekkes til riktig og at hjulet ikke løsner. Det kan nemlig være like ille å trekke boltene til for hardt som for løst. Etter noen mils kjøring, skal du trekke etter boltene med momentnøkkelen, for å sikre deg at de sitter skikkelig.

Petter Schøyen er leder for SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området. Hans folk ute på veien opplever mange problemer med hjul og dekk i disse april-ukene.

– Blant de bilistene vi må hjelpe ute på veien, er det noen som har mistet hjulet helt, mens andre har løst hjul på grunn av at boltene er trukket til for løst. Men vi opplever også at bolter er knekt som følge av at de er trukket for hardt til gjentatte ganger. Også da kan hjulet løsne, forteller Schøyen.

– Alle forstår at det kan føre til alvorlige ulykker dersom hjulet på bilen faller av. Men det kan også bli en dyr affære med store skader på bilen, sier Schøyen.

En momentnøkkel kjøper du i en rekvisita-butikk for fire-fem hundre kroner. Den sikrer at hjulboltene trekkes til med riktig kraft. Hvor stor kraft står i bilens instruksjonsbok. Normalt for en personbil snakker vi om rundt 120 newtonmeter.

Slik er ene typisk statistikken for NAF Veihjelp i Oslo-området de første par ukene etter at vinterhjulene er kommet på.

Hjelp med hjulproblemer

Punktering270

Punktering uten reservehjul140

Løse hjulbolter80

Mistet hjulet under kjøring40

Knekte hjulbolter20

Hjulbolter trukket for hardt til20