GUMMIBLANDING: Vinterdekk har et annet mønster og en annen gummiblanding enn sommerdekkene. FOTO: Erik Johansen / NTB

Bildekk: Den vriene høsten

Høsten byr på svært varierende vær- og føreforhold. Det kan gjøre det vanskelig å vite når vinterdekkene må på.

Med skiftende høstvær kan det være vanskelig å vite når man bør skifte til vinterdekk. Det har kanskje vært frost om natta, mens det blir godt og varmt om dagen.

– Ideelt burde du hatt vinterdekk på bilen om morgenen og sommerdekk utover dagen, sier rådgiver i Naf, Jan Harry Svendsen, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sommerdekk er best egnet i høyere temperaturer, mens de har dårlig veigrep når det er kaldt. Svendsen sier de fungerer svært dårlig der det er rimfrost, snø og is. Sommerdekk har ikke gummiblanding eller mønster til å takle slike situasjoner. Det motsatte gjelder for piggfrie vinterdekk - de blir dårligere når det er mildt og vått.

– Naf testet dette nylig. Fra 80 kilometer i timen hadde vinterdekkene mer enn sju meter lengre stopplengde enn sommerdekkene på mildt, vått føre, forklarer Svendsen.

Nordiske forhold

Likeve er sommerdekk på vinterføre en farligere løsning, så hvis man er i tvil om hvordan været kommer til å bli de kommende dagene, anbefaler han å skifte til vinterdekk og kjøre forsiktig.

Det samme mener Kjetil Røssel, produkt- og markedssjef hos Nokian Tyres. Han sier at piggfrie vinterdekk kan monteres på bilen i god tid før de første minusgradene kommer, og også kjøres lenger ut på våren før man må skifte tilbake til sommerdekk. Han legger til at det er viktig at de piggfrie dekkene passer til nordiske forhold.

– Piggfrie vinterdekk for sentraleuropeiske forhold har ikke tilstrekkelig gode vinteregenskaper for forholdene her i Norden. Den viktigste egenskapen til denne typen dekk beregnet for Sentral-Europa, er kjøreegenskapene på våte og snøfrie veier, og derfor har de ikke godt nok is- og snøgrep, sier Røssel.

Dekkene skal heller ikke være for gamle.

– Dekk begynner å eldes fra de blir påmontert og kjørt på. Selve bruksalderen bør ikke overskride seks år, da gummien etter så lang tid begynner å hardne.

VÅTT OG MILDT: Er det vått og mildt, er bremseegenskapene til sommerdekk langt bedre enn vinterdekk. FOTO: Morten Abrahamsen / NTB
OVERGANGSTID: På høsten kan det i løpet av en dag være føreforhold som beveger seg mellom vinter og sommer. Det gjør at bilistene må være forsiktige uansett dekkvalg. FOTO: Terje Pedersen / NTB