DYRT: En typisk parkeringsskade ser kanskje ikke så dyr ut, men kan koste flere ti tusen å reparere. Foto: RUNE KORSVOLL

Åtte tips for å unngå parkeringsbulken

Parkeringssituasjonen på Årnes er blitt et yndet samtaleemne i bygda. Vi har tidligere fortalt at flere hundre får bulket bilen sin i løpet av året. Følger du noen enkle råd, er det imidlertid mulig å unngå disse irriterende skadene.

Dersom antall parkeringsbulker i januar og februar blir som i fjor, vil over 11.000 parkerte kjøretøyer bli påkjørt bare disse to månedene. Skadene som meldes inn til forsikringsselskapene beløper seg til 134 millioner kroner. Tar vi med det forsikringsselskapene betegner som ryggeskader, kan vi pluss på nesten 8.000 skader og over 90 millioner skade-kroner til.

Mange stikker av

Likevel er dette bare toppen av isfjellet. Mange skader er såpass små at det ikke lønner seg for å bruke forsikringen. Bileierne må betale skaden fra egen lommebok.

Det er tall fra Finans Norge, som samler statistikker fra alle forsikringsselskaper, som viser hvor dårlige vi er til å håndtere bilen på parkeringsplasser.

En landsdekkende undersøkelse som YouGov tidligere har gjort for If forsikring, viser at nesten åtte av ti bilister som ble påkjørt mens bilen stod parkert, har opplevd at sjåføren som forårsaket skaden stakk av uten å si ifra. Tilbake står bileieren med en skade som kan bli dyr.

Stressede sjåfører

Sigmund Clementz er informasjonssjef i If forsikring. Han forteller at parkeringsbulker er blant de vanligste skadene i trafikken og at det kan være flere årsaker til det:

– Noe skyldes sikkert flere stressede sjåfører. I tillegg er ofte ryggesensorer og ryggekameraer, som vi er blitt vant til å bruke, tildekket av snø og is på denne tiden av året. Lyspunktet med disse parkeringsskadene er at de sjelden er alvorlige og at det sjelden er snakk om personskader. Likevel kan de bli dyre, sier Clementz, som selv opplevde akkurat det:

Kan bli dyrt

– Bilen min ble påkjørt på en parkeringsplass. Ved første øyekast så det ikke ut til å være skader av betydning. Ved nærmere sjekk viste det seg imidlertid at begge skjermene måtte byttes. Det kostet rundt 30.000 kroner.

Så hva kan du gjøre for å unngå disse irriterende og ofte dyre parkeringsskadene? Vi har satt sammen råd fra Norges Automobil-Forbund, Gjensidige og If. Følger du disse er i hvert fall sjansen for å få en bulk betydelig mindre.

Åtte tips for å unngå parkeringsbulker

1.Rygg inn i parkeringsplassen. Da er bilen enklere å manøvrere og du har full oversikt når du skal kjøre ut igjen.

2.Parker et stykke vekk fra hovedinngangen til kjøpesenteret, der det ikke er like tettpakket med biler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

3.Parker ikke ved siden av biler med barneseter. Barna som skal ut og inn av et sete trenger ofte mer plass til å åpne dørene.

4.Unngå mørke og trange parkeringshus.

5.Parker ikke ved siden av en gammel og bulket bil. Eieren er ikke spesielt redd for bilen sin.

6.Parkering langs fortauskanter kan lett føre til oppskrapte felger.

7.Sørg for at bilvinduene er fri for snø og is før du kjører og stol ikke på ryggekameraet. Vinterstid er det ikke alltid det fungerer.

8.Når du rygger har du vikeplikt for alle andre. Du har også vikeplikt fra høyre inne på en parkeringsplass. Ta det med ro og tvihold ikke på forkjørsretten.