Pål Skøyen fra Nittedal er avhengig av en allsidig traktor som passer både til snørydding og gårdsarbeid. For ham falt valget på John Deere 6120M.

Pål trengte en allsidig maskin - og valget falt på denne traktoren

John Deere 6120M var en av de mest solgte traktorene i 2021.En av dem som gikk til anskaffelse av den allsidige traktoren,var Pål Skøyen fra Nittedal.

På Nordre Skøyen Gård i Nittedal driver Pål Skøyen med gris, hest, korn og gress. Han har også litt skog og i tillegg går store deler av vinteren med til snørydding.

– Vi har i dag tre traktorer i arbeid med rydding av snø og strøing, hovedsakelig her i nærområdet. Da er jeg avhengig av gode maskiner som passer til de oppdragene vi har, sier Skøyen.

To av de tre maskinene er nyere modell av John Deere 6120M. En god maskin til dette formålet er ikke for stor, men samtidig må den være sterk nok og stor nok til å klare jobben. Det er dessuten en forutsetning for Skøyen at den fungerer godt til resten av gårdsdriften også.

Sterkere motor

Da Skøyen skulle gå til anskaffelse av en ny traktor i fjor vår, falt valget på John Deere 6120M, og han var i godt selskap. Denne traktoren var den nest mest solgte traktoren i Norge i 2021, og den ble kåret til å vinne klassen «best utility» i Europa i 2022. Det innebærer at dette vurderes som den beste flerbrukstraktoren.

– Jeg liker at traktoren ikke er så stor. Det var en mindre traktor jeg ønsket meg når jeg skulle kjøpe en ny i fjor. Dette er jo egentlig en ganske nøktern og enkel traktor, men den nøkterne versjonen har fått mer utstyr de siste årene, forteller han.

Traktoren har ifølge Skøyen blant annet fått noe sterkere motor.

– Dette er jo ingen ulempe. Det at den har trinnløs automatkasse og kan betjenes lett var også avgjørende, for arbeidet blir jo ikke akkurat lettere med årene, sier han

PRAKTISK STØRRELSE: – Jeg liker at traktoren ikke er så stor. Det var en mindre traktor jeg ønsket meg når jeg skulle kjøpe en ny i fjor, sier Pål Skøyen.

Klar for våronna

En lettkjørt, men velutstyrt traktor var altså det Skøyen ønsket seg, og nesten ett år med bruk har vist at det var det han fikk da han kjøpte 6120M. Han forteller at traktoren har trepunktsløft og ble levert med lesseapparat. Brøyteskjær hadde han allerede.

– Jeg syns anvendeligheten er god, og jeg fikk det jeg var ute etter. Den har gått som den skal dette året, og jeg har ikke hatt noen problemer med den, sier han.

Etter måneder med snørydding, er Skøyen klar for å ta fatt på gårdsdriften igjen. Griser og dyr trenger sitt stell gjennom hele året, men det er noe eget når snøen smelter og det nærmer seg våronna.

Jeg kjenner selgerne, dem på verkstedet og de som jobber på delelageret.

– Denne traktoren egner seg godt til dette og, og gjennom sommeren blir den også brukt noe til kantslått og annet vedlikeholdsarbeid. Jeg hadde jo ikke trengt tre traktorer for det arbeidet som gjøres resten av året, men i vinterhalvåret er det nødvendig for å få unna arbeidsmengden vi har hatt de siste årene, sier han.

GODT VALG: John Deere 6120M er en smidig og allsidig traktor. Dette gjør den til et godt valg for mange bønder.

Ett kundeforhold

Valg av traktormerke er i stor grad knyttet til valg av forhandler for Skøyen. Han forteller at han kjøper inn alt han får tak i til gården på Felleskjøpet – alt fra gressfrø til maskiner.

– En av grunnene til dette er at Felleskjøpet er en samvirkebedrift som vi bønder har en viss innflytelse over, sier han.

I tillegg syns han det er praktisk å ha kundeforhold ett sted, og erfaringsmessig får han god service og respons når han kontakter forhandleren.

– Nå kjenner jeg selgerne, dem på verkstedet og de som jobber på delelageret, og jeg vet hvem jeg skal snakke med. Dette gjør det enklere å ta kontakt og lettere å si i fra hvis det er noe. Også hvis det blir krise på litt ugunstige tidspunkt av døgnet, sier han.

At det også er relativt kort veg til butikken på Kløfta, er noe han setter pris på.

Pål syns det er praktisk å ha kundeforhold ett sted, og erfaringsmessig får han god service og respons når han kontakter forhandleren.

Liten, men sterk

Produktsjef traktor hos Felleskjøpet Agri, Tore Glærum, bekrefter at 6120M er et godt valg for dem som trenger en allsidig traktor.

– 6120M er en kompakt og sterk traktor bygd på John Deere sitt helrammekonsept. Dette kombinert med god sikt, gjør at den passer utmerket til arbeid med frontlaster, sier han.

Traktoren har dessuten høy tillatt totalvekt og stor hydraulikkapasitet.

– Så selv om traktoren er liten og smidig, kan den bære tungt redskap eller trekke tunge tilhengere, avslutter Glærum.

145 hk makseffekt

4,5 L 4-sylindret John Deere motor

AutoPower trinnløs girkasse

114 l/min hydraulikkpumpe

2,4 m akselavstand

10450 kg tillat totalvekt

Bygget på helramme

AutoTrac-Ready

Dyrskuevegen 1, 2040 Kløfta

Tlf: 72 50 50 50

www.felleskjøpet.no

John Deere 6120M var en av de mest solgte traktorene i 2021. Traktoren ble kåret til å vinne i klassen «best utility» i Europa i 2022.