Matkurs: Veganergutta, Minn Saung Thit Aung Zaw og Gard Flydal Rorgemoen kommer til matfestivalen. De har som mål å inspirere flere til vegansk matglede. Foto: Anna Rosova (@annazinaaa på Instagram)

Møt Veganergutta under matfestivalen

Veganergutta har gjort det stort på sosiale medier. Under Brød & Cirkus kommer de til Årnes for å dele noen av sine beste oppskrifter med nesbuene.

Stadig flere får interesse for vegetarisk og vegansk kosthold. Noen er nysgjerrige, noen prøver seg forsiktig frem mens andre igjen bestemmer seg for å kutte ut kjøtt eller alle animalske produkter fra en dag til en annen. Årsakene kan være alt fra velvære til hensyn til dyrene.

En vegansk godbit

At det finnes mye god, kjøttfri mat er det i alle fall flere og flere som får øynene opp for, og hvis du er blant dem som vil lære mer om vegansk kosthold, har arrangørene av Brød & Cirkus en skikkelig godbit til deg. I år har de nemlig invitert Veganergutta, Minn Saung Thit Aung Zaw og Gard Flydal Rorgemoen, til matfestivalen. De to gutta er gründere bak en av Norges største veganprofiler, og de har som mål å inspirere flere til vegansk matglede. De deler enkle oppskrifter på sine plattformer, og denne høsten kommer de også med sin første kokebok.

– Det blir et slags matkurs kombinert med bokbad med gutta, og vi tror dette arrangementet kan interesserte mange, sier bibliotekassistent ved Nes bibliotek, Heidi Schøyen Simensen.

Kuttet kjøttet

I tillegg til å jobbe på biblioteket, er Heidi også et av medlemmene i Norsk Vegansamfunn Nes lokallag. Lokallaget ble stiftet i sommer, og det var Heidi og Aileen Boyesen som fikk ideen. De har begge vært veganere i rundt to år, og det er flere år siden de spiste kjøtt sist.

– Jeg har alltid vært samfunnsengasjert og opptatt av urettferdighet og at andre har det bra. Etter hvert ble jeg også mer og mer opptatt av dyrene, som ikke har en egen stemme. Etter å ha lest og sett flere dokumentarer om kjøttproduksjon og andre deler av dyreindustrien, bestemte jeg meg for å kutte ut animalske produkter, sier Heidi.

Hun forteller at prosessen gikk gradvis, og slik var det også for Aileen.

– Det å kutte ut produkter av animalsk opprinnelse er enklere enn de fleste tror. Det handler nok først og fremst om å slutte å tenke på kjøttet som hovedelementet i måltidet, sier Aileen.

PÅ STAND: (Fra venstre) Heidi Schøyen Simensen, Aileen Boyesen og de andre i Norsk Vegansamfunn Nes lokallag håper mange tar turen innom standen deres under Brød & Cirkus.

Sosialt møtested

De to møttes under et foredrag Heidi holdt på Årnes i mars. Aileen fant ut at dette var noe hun ville få med seg, og hun bestemte seg kjapt for at Heidi var en hun gjerne ville hun bli bedre kjent med.

– Da jeg var der, luftet jeg tanken om å starte et lokallag av Norsk vegansamfunn i Nes, og Heidi fortalte at også hun hadde vært inne på tanken. I juni hadde vi stiftelsesmøte, og i dag er vi fire medlemmer, forteller Aileen.

Lokallaget er tenkt som et sosialt møtested, der man kommer sammen andre med samme tanker og interesser. I tillegg vil de jobbe for å bedre utvalget av veganske og vegetariske produkter i lokale butikker, kafeer og restauranter.

– Dette har jeg allerede jobbet en del med, og vi har faktisk veldig godt utvalg her i Nes. Det er likevel viktig å fortsette arbeidet, sier Heidi.

Ønsker velkommen til stand

Målet er naturligvis å få med flere medlemmer. Både veganere og vegetarianere er velkommen, og Heidi og Aileen håper de treffer på nye potensielle medlemmer når de står på stand under Brød & Cirkus.

– Vi håper alle som er interessert eller nysgjerrige på veganisme og vegetarkost kommer innom standen vår og slår av en prat, og det er selvfølgelig også rom for diskusjoner. Det blir spennende å ta litt tempen på lokalbefolkningen, sier Heidi.

De legger til at de har forståelse for at det å endre kostholdet helt ikke er for alle, men mener uansett det er viktig å øke kunnskapsnivået og bevisstheten rundt matproduksjon.

– Kun ved å spise en eller to kjøttfrie middager i uken, er du med til å bidra positivt for miljøet og dyrevelferden, avslutter de to.