Raumnes

Annonsørinnhold

Fest for sansene på Brød & Cirkus

Fest for sansene på Brød & Cirkus

Maten. Musikken. Kursene. På den sjette Matfestivalen Brød & Cirkus står mangfold med fest for sansene, lek og inspirasjon i fokus.

Det velfylte tre dagers-programmet med mat, tre konsertkvelder, sirkusskole, teater, kurs og foredrag har noe for alle aldre. Her kan man nyte, lære og oppleve

-Du kan se, lukte og smake mens barna dine har det gøy. Vi er veldig stolte av mangfoldet i årets program. sier prosjektleder Tonje E. Dahlstrøm.

Du kan se, lukte og smake mens barna dine har det gøy

Det er her du kan oppleve alt fra pølsemakerkurs til musikk du ikke er vant til å lytte til. Fredagskvelden er viet et alkoholfritt arrangement for ungdom med unge, lokale artister.

Nyheter og tradisjonelle innslag rammes inn av teltet med mataktører, kurs for lærelystne og nysgjerrige, inspirerende foredrag og folkeliv.

Anne G

Smake og dele gleden

Ordfører Grete Sjøli åpner hele Romerikes matfestival, som i år arrangeres for 6. året på rad.

-Festivalen er ett av årets absolutte høydepunkter med fokus på mat fra bygda vår. Hvert år sluker jeg programmet og gleder meg. Jeg ser virkelig fram til en lang og fin fest, sier ordføreren.

- Ikke bare det å gå rundt å prate med folk, men også å ta meg god tid gjennom matteltet, smake og dele gleden med andre ved å få med meg underholdning.

Festivalen er ett av årets absolutte høydepunkter

Ordføreren håper at bygdas bønder gleder seg til festival til tross for tørkesommeren.

-Tørken rammer ikke bare bønder, men berører oss alle. Det kan være produsenter her som kanskje ikke får vist produktene sine på grunn av tørken. Jeg håper likevel at alle matprodusentene kan glede seg og få en fin festival, er ordførerens ønske.

Les torsdagens program her

NÆRINGSBOMBE Yngvil Samuelsberg Thomassen

NÆRINGSBOMBE: Yngvil Samuelsberg Thomassen

Framtidsmat

Gartner Yngvil Samuelsberg Thomassen viser fram ville veksters bruksområder. Kurset holdes etter den verste tørkesommeren på 70 år. Tørrsommeren gjorde grønne hager om til brungule flekker. Men meldestokken kneiser voksende i vei.

Meldestokken er ei proteinbombe, den har god smak er saftig og vokser over hele verden, sier Yngvil Samuelsberg Thomassen begeistret.

FN har utpekt nettopp Quinoa som planta med kvalitetene som kreves for framtidsmaten på kloden.

Ville veksters bruksområder er blanke ark for de fleste

Denne planta, til varierende grad av irritasjon for de fleste av oss, er nemlig er i nær slekt med den mer kjente Quinoa, den med superkornet, forteller gartneren.

-Så meldestokk kan man godt lære seg. Den kan brukes i salater og spinat. Frøene kan brukes, men rensing er krevende. Planta tåler tørken veldig godt, og vokser over hele verden, forteller Thomassen.

Hun hadde helst sett at Nes-bønder hadde vært begeistret for meldestokken.

-Men bøndene hater den og oppfatter den som et problem, sier hun, riktig nok med ett smil om munnen. Ville veksters bruksområder er blanke ark for de fleste.

-Nettopp derfor er kunnskapen om dem så viktig å spre. 

Yngvil har disse kursene under Matfestivalen Brød & Cirkus:

Lørdag: Spiselige vekster i hage og utmark-
Torsdag: Bokashi komposteringskurs
Fredag: Fermenteringskurs

.

RETT FRA JORDET Gunnar Elvhaug og Jorun Byboth Elvhaug har de siste åra vært med på den mer og mer populære kortreist matferden. Grønnsaker rett fra jordet på småbruket Furuvoll blir å finne i matteltet sammen med en rekke andre mataktører.

RETT FRA JORDET: Gunnar Elvhaug og Jorun Byboth Elvhaug har de siste åra vært med på den mer og mer populære kortreist matferden. Grønnsaker rett fra jordet på småbruket Furuvoll blir å finne i matteltet sammen med en rekke andre mataktører.

Stolte

For Nes-bønder er Matfestivalen Brød & Cirkus viktig med sitt fokus på produksjon av mat, sier leder i Nes Landbrukslag, Dave Eggum. Ikke minst i tørkesommeråret 2018.

- Festivalen er en arena er landbruket synes og får positivt ladet oppmerksomhet. Lokalmatprodusenter får vist seg fram. Vi har lov å være stolte av den store, konvensjonelle produksjonen av mat som landbruket i Nes sørger for, sier Eggum, som i sommer har vært travelt opptatt med løsninger, råd og tips til tørkerammede medbønder.

Brød & Cirkus samler rundt 25 lokalmatprodusenter og spennende mataktører på torget. Gunnar Elvhaug og Jorun Byboth Elvhaug fra Vormsund har deltatt med ferske grønnsaker hvert år, og også i år blir kortreiste poteter, kål, gulrøtter, reddiker og annet fra Furuvoll å finne i matteltet.

-Folk er opptatt av å få noe ferskt, sier Elvhaug-ekteparet, som også har med saft og syltetøy til matfestivalen.

I matteltet spenner utvalget for ganen innom bakst, ost, grønnsaker, pølser, sopp og bær, spekemat, svinekjøtt og en rekke andre produkter.

Nedja

Fredagens konserter livestreames

Radio Boden i regi av Årnes Ungdomskafe lager radio fra konserten fredag kveld. Det var i fjor at Boden Studios stupte inn i radiouniverset, og ett år etterpå er en svært entusiastisk gjeng klare til å lage radiosending fra fredagens konsert.

Radio Boden setter opp stand og skal produsere live radio fra festivalteltet. De som ikke får vært tilstede under konserten, kan følge denne via livestreaming. 

På fredag kveld er det Bjørnar Lunder Bredvold, André Nordbeck og Afflicted Creation som blir trekkplastre, både på scenen og via nettstrømming. 

- Flere av artistene har produsert låtene sine i Studio Boden. Det er en gira gjeng som skal lage radio, sier prosjektleder Ole Amundsen.

Fredagens konsert er alkoholfritt arrangement, og festivalscenen skal fylles av unge, lokale artister.

Se fredagens program her

elo

Lørdag blir det «Tribute to ELO» med Nes-bandet «Living Thing». ELO ble sett på som et ambisiøst, progressivt og symfonisk Popband fra 70-tallet, med både disko og melankoli i skjønn forening.

Living Thing består av Leif Ottesen og Lars Aas Hansen  med den rutinerte Keyboardisten Gry Stordahl i spissen, har samlet ti musikere til sin ELO hyllest. Med seg på scenen er Henrik Maarud  bak trommene, Roy Jørgensen  på bass, og Lars Ihle  synger og spiller synth, sammen med keyboardist Thor Fremmelid og gitarist Thomas Frost. Korister er Ane Marit Hølås og Mina Jacobine Sezgin.

mrtoons

Gå ikke glipp av mr. Toons

Få med deg den internasjonalt prisbelønte klovnen og akrobaten, Mr. Toons. På Brød & Cirkus holder han sirkusskole og show.

Mr. Toons, som er fra Danmark, har underholdt med sitt show der han forsvinner inn i en kjempeballong, gjør akrobatikk på sin 3,5 meter høye giraffsykkel og sjonglerer, på scener over hele Europa, i Amerika og i Japan.

Han er kjent for både improvisasjon og sprø innfall når han holder sin sirkusskole. Mr. Toons tempofylte komedieshow er garantert like moro for de voksne som for barna.

«TUNET» er en nykommer til glede for barna  På Tunet vil dere møte Siri Spælsau, Hesten Håvard og Fugleskremselet Hugo Havreivekk

cider

Cidersmaking

Fra vin til øl til microcider: Cider er i vinden. Nytt av året på matfestivalen er cidersmaking med Ølakademiet. Kortreist, lokalt, hjemmelaget og god smak. Disse stikkordene gir et bilde på hvorfor cider blir mer og mer populært, sier Jørn Tore Persen hos Ølakademiet.

– Vi nordmenn er blitt litt mat-snobber på den måten at vi nok har blitt mer opptatt av mat og drikke enn før. Og vi er ikke minst opptatt av å lage ting selv. Før har vi hatt mye industricider i sortimentet, nå har vi den norske, kortreiste håndverks-cideren som behager oss på en helt annen måte, sier Persen.

På matfestivalen guider akademiet gjennom ciderens historie, bruksområder og trender. Akkurat i år bidrar naturen til cideroppsving med strålende god eplehøst i ciderdistriktene Hardanger, Sogn og Lier.

Se lørdagsprogrammet her

 

Matfestivalen Brød & Cirkus - Brød&Cirkus2017

Innholdet i denne artikkelen er ikke lagd av Raumnes' redaksjon, men av Raumnes' annonseavdeling.

Raumnes er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på raumnes.no er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post: annonse@raumnes.no