Mattorget: Siden 2013 har det deltatt mer enn 80 matprodusenter på mattorget og det er torget som er selve kjernen til festivalen.

10 ting du ikke visste om Brød & Cirkus

I år er det ti år siden matfestivalen Brød & Cirkus ble stiftet, og siden da har vi hatt ni år med stor matglede og fantastiske kulturopplevelser midt i sentrum av Årnes.

Har du vært innom festivalen de ni årene den har eksistert, vet du sikkert litt om hva som rører seg. Her er imidlertid ti ting du kanskje ikke visste om Brød & Cirkus.

1. Festivalscenen i Nes var et av de første stedene vi så Amanda Delara

I 2014 sto Amanda Nikman på scenen i festivalteltet under Brød & Cirkus. Tre år senere, i 2017, fikk vi se henne samme sted igjen. Denne gangen som Amanda Delara. Dette er navnet hun bruker når hun i dag står på store scener andre steder i verden.

2. Det hadde ikke blitt «Sommerhytta 2022» i Nes uten Brød & Cirkus

Nes Strandhager er blitt allemannseie etter «Sommerhytta» på TV2, og vi er heldige som har et så flott sted i Nes. Visste du at de små kolonihagehusene faktisk kom som et resultat av næringsseminaret i 2012? Tanken bak seminaret er å løfte innovativt landbruk frem for bønder i Nes, men kanskje viktigst av alt å synliggjøre for beslutningstagere og annet næringsliv hvor stor den innovative tenkningen innen landbruket er.

Næringsseminaret arrangeres på torsdag hvert år under Brød & Cirkus.

3. Hank von Helvete besøkte Brød & Cirkus i 2014, men ikke som musiker

Nå avdøde Hans-Erik Dyvik Huseby, kanskje bedre kjent som Hank von Helvete, var en fantastisk god rockemusiker, men det var likevel ikke som musiker vi nesbuer fikk møte ham da ha han besøkte Brød & Cirkus i 2014. Da kom han nemlig hit for å lære nesbuene å grille.

Punkdronningen Mona Halvorsen er en annen musiker som har briljert på matfronten under festivalen, og black metal-musikeren Sigurd Wongraven har delt sin ekspertise på drikke.

4. Brød & Cirkus er tidlig på med nye trender

Fermentering gir mange gode smaksopplevelser og muligheter til å oppbevare råvarene lenger. Nettopp derfor er fermentering veldig i vinden igjen.

Allerede i 2015 ble det arrangert et fermenteringskurs under Brød & Cirkus, så dette er helt klart en arena for deg som vil lære nytt og nygammelt tidlig. Det har også vært arrangert flere kurs i vegansk mat og bruk av vekster fra naturen i mat. Sjekk hva du kan lære på årets kurs.

SPENNENDE PROGRAM: Ole Andre Olsen, Elisabeth Stabell og Tonje E. Dahlstrøm er klare for matfestival på Årnes, og de lover et fullspekket program under årets Brød & Cirkus.

5. Under matfestivalen får du møte store, nasjonale navn

Brød & Cirkus har som mål å la de små, lokale musikerne og produsentene skinne, men i løpet av årene som har gått har vi også hatt besøk av flere store nasjonale musikere og mat- og drikkeformidlere.

På scenen har vi blant annet sett Silya, Bjørn Tomren, Adam Douglas og Amund Maarud, og Ingvild Tennfjord, Marthe Bøhn og Mari Hult er blant dem som har hatt kurs og foredrag om mat og drikke under festivalen. I år kommer Bjelleklang og Hagle.

6. Over 80 produsenter har deltatt siden 2013

Siden 2013 har det deltatt mer enn 80 matprodusenter på Mattorget, og mange produsenter kommer tilbake år etter år. Det er mattorget som er selve kjernen til festivalen.

Her får du snakke med produsenter, smake på produktene deres, spise middag og ta med deg noe godt hjem. Bant de mange produktene finner du for eksempel hjort- og lammepølse, grønnsaker, geleer av frukt og bær, honning og nybakte brød.

7. Frivillige spiller en viktig rolle under festivalen

Uten de frivillige hadde det vært vanskelig å gjennomføre Brød & Cirkus. Hvert år stiller frivillige opp under festivaldagene. Lokale lag- og foreninger samt elever fra Runni bidrar med blant annet rigging, vakthold og rydding.

8. Disse dagene får du underholdning hele dagen

Under Brød & Cirkus er det underholdning i festivalteltet nesten hele dagen. Du får se unge og gamle og lokale og mindre lokale artister på samme scene. Alle årene med festival har det vært mellom 60 og 80 små og store arrangementer gjennom de tre dagene med Brød & Cirkus. Vi har hatt alt fra bokpresentasjoner og kulturopplevelser til klappegård, sirkusskole og fakiroppvisning. Hvert år byr på nye opplevelser.

Matfestivalen Brød & Cirkus

Festivalen er fra torsdag 22. september til lørdag 24.september 2022.

Se fullt program på www.mbogc.no

9. Nes-brødet ble utviklet under Brød & Cirkus

Willy Hansen utviklet Nes-brødet i forbindelse med en brødbakekonkurranse under Brød & Cirkus i 2014. Dette gode brødet er fremdeles i salg hos Aanerud Bakeri.

10. Brød & Cirkus er et samarbeidsprosjekt

Brød & Cirkus ble stiftet i 2013 gjennom et samarbeid mellom Nes Landbrukslag, Hvam Agroutvikling og Nes kulturhus. Et mål er å vise landbruk- og kulturnæringens betydning for identitet, utvikling og innovasjon i en stor, bynær landbrukskommune og på den måten inspirere til samarbeid og nyskaping.