annonse

Nes IKs kjøleanlegg er på plass i Runnirinken

Snart klart
Snart klart: Det nye kjøleanlegget er på plass ved Runnirinken, her er to karer fra Sarpsborg Industriservice i arbeid med sveising. Det gjenstår litt elektrikerarbeid før kjøleanlegget skal kjøres i gang. (Foto: Jan Erik Hæhre)
Det blir is
Det blir is: Det blir is i Runnirinken også til vinteren. (Foto: John Arne Paulsen)

Onsdag ble den 6,5 tonn tunge boksen heist på plass. Snart er det nye kjøleanlegget i drift i Runnirinken ishall.

Jan Erik Hæhre

Årnes

- Det vil helt klart gi oss en helt annen hverdag, konstaterer ildsjelene Øystein Unes, Frode Nysveen og Tor Are Sandum mens de ser på gutta fra Sarpsborg Industriservice drive med sveisearbeid. Nå kommer også elektrikerne, og de skal gjøre seg ferdig innen 1. juni, ifølge planen.

- Deretter blir det prøvekjøring av anlegget, og vi legger den første isen med nytt kjøleanlegg i juni. Det blir sommerhockey som planlagt i år, lover de tre karene.

CO2-anlegg

Øystein Unes er glad for at de denne gang valgte et anlegg med CO2-teknologi, og ikke ammoniakk som enkelte andre bruker.

- Vi har håp om og tro på at det nye anlegget vil spare oss for store vedlikeholdskostnader og ikke minst strømutgifter, sier Unes om det nye kjøleanlegget.

Han forteller at rivingen av det gamle anlegget startet umiddelbart etter påske. Det ble tre uker intensivt arbeid.

- Vi er svært takknemlige for at mange i klubben har stilt opp, fra de yngste lagene til seniorene. Og mange har stilt med maskiner vi har hatt behov for, sier Unes.

Rengjorte rør

Han forteller at alle rør under bakken er rengjort, og der det tidligere har vært saltlake skal det nå være glykol i anlegget.

- Med hjelp fra Telemark Energispar har vi tømt ut nesten 900 liter saltlake, samt vasket rørene. Hele anlegget er jo litt over 30 år gammelt, men rørene er trykktestet og er i orden, forteller Unes.

Nå skal elektrikerne gjøre jobben sin, og etter planen skal de være ferdig 1. juni. Da starter testingen og i uke 26 skal det være sommerhockey.

Har hatt en del flaks

Unes, Nysveen og Sandum følger med på sveisearbeidet mens de forteller litt om den situasjonen klubben og Runnirinken har vært i. De legger ikke skjul på at det nok har vært en god porsjon flaks med i bildet som har gjort at anlegget gikk sist vinter. Frykten var hele tiden at anlegget stanset, og klubben måtte finne andre arenaer for kamper og treninger.

- Vi tok ut 75 kilo freon fra anlegget. Jeg har sjekket litt med andre anlegg, og det blir sagt at den nedre grensa for freon er 65-70 kilo for at anlegget skal gå. Vi har altså ligget helt på nederste grense, sier Unes.

Han antyder at de har passert 700 dugnadstimer siden påske for å gjøre alt klart for det nye kjøleanlegget, som altså kom onsdag.

- Ikke i våre hender

- Nå er ikke denne saken i våre hender, sier Unes, og tenker på at det er elektrikerne som skal gjøre anlegget klart.

- Men alt ser ut til å gå etter planen foreløpig, slår han fast.

Nes Ishockeyklubb har vært under stort press, ikke minst økonomisk, de siste årene. I vinter har politikerne sagt ja til å hjelpe klubben ut av uføret. En del av utfordringen er et betydelig etterslep på vedlikeholdet av ishallen.

Nå er altså første trinn på dette vedlikeholdet på plass. Nytt kjøleanlegg til 3,4 millioner kroner skal gi is i Runnirinken.