annonse

Kan komme på skilandslaget

Gull
Gull: Torsdag tok Lotta (t.v.) og Tiril Udnes Weng NM-gull i lagsprint. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)
God
God: Tiril Udnes Weng avsluttet en meget god sesong, og banker også på landslagsdøra. (Foto: Erik Borg)
Fortid og framtid
Fortid og framtid: Her er kanskje norsk langrenns fortid og framtid, Marit Bjørgen gikk sine siste renn i NM i Alta sist helg, mens Lotta Udnes Weng banker på døra til landslaget. (Foto: Erik Borg)
: (Foto: )

En plass på verdens beste landslag er ikke utenkelig for Tiril og Lotta Udnes Weng neste sesong.

  • Erik Borg

Søstrene Lotta og Tiril Udnes Weng er helt enige om målet for kommende vinter. Spørsmålet er om de fortsatt kan gjøre nesten all trening i lag.

I den siste viktige konkurransen denne vinteren var igjen Tiril best av tvillingene med niendeplass.

– Prestasjonen var helt grei, sier Tiril.

Lotta kom på 12. plass på tremila i Alta lørdag. Stilarten var deres beste, men distansen ekstra lang, og i arbeidet mot neste vinter rettes energien mot den korteste konkurranseformen.

– Jeg vil satse litt ekstra på sprint i klassisk stil mot neste sesong, sier Tiril.

: Tiril Udnes Weng under 30 km kvinner fri teknikk i Alta lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

På den klassiske distansen over fem kilometer ble Lotta nummer seks og Tiril nummer åtte dagen etter at de vant sprint-NM-stafetten. Tremila kom så til slutt under mesterskapet i Finnmark.

Tenker det største

I vinter vant Tiril sprinten i fristil under U23-VM i Sveits. Neste vinter står samme øvelse på programmet under VM for alle aldersklasser i Seefeld.

– Det er den distansen som det synes lettest å få være med på i et VM, sier Tiril.

Lotta nikker og er enig. De to tenker likt.

– Vi vil legge en felles plan for satsingen, sier 21-åringene.

Andreårsseniorene gjør det meste i lag, og mye vil uansett fortsette å skje i lag, men det kan også skje at de ikke har mulighet til å trene så mye sammen.

– Kommer vi på ulike landslag, er det ikke så lett å samarbeide om alt. Det enkleste for meg er om vi fortsetter på rekruttlandslaget begge, men skulle Tiril få sjansen på laget med de aller beste, vil det gi samtrening med de aller, aller beste for henne, sier Lotta.

Kan få landslagsopprykk

Siden Marit Bjørgen har gitt seg, blir det i hvert fall en færre på landslaget for de aller fremste.

– Lotta og Tiril har mulighet til å rykke opp et landslagsnivå, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Nå tror han uansett ikke at begge vil skifte landslag. Ut fra vinterens prestasjoner er det Tiril som har sjansen til å få nye landslagsvenninner. 27. april vil de nye landslagsgruppene være klare.

Lotta og Tiril har mulighet til å rykke opp et landslagsnivå,

Støtte fra venneforening

Under premieutdelingen for tremila fikk Tiril en ekstra påskjønnelse for den flotte vinteren. Langrennssportens Venner ga henne et stipend på 15 000 kroner for de sterke prestasjonene de siste månedene. Tredjeplassen i senior-norgescupen ga 10 000 kroner og også for pallplassen sammenlagt i U23-cupen ble det en del kroner pluss at enkeltplasseringer blant de tre beste har gitt økonomisk uttelling. Tiril har gått inn en del.

– Pengene kommer godt med i satsingen, sier hun.

Som det siste året vil tvillingene fortsette å satse på heltid. De vil også ha familiehytta på Nordseter som base og ha nærhet til mye snø og også muligheter og enkelte økter med andre utøvere på høyt nivå.

redaksjon@raumnes.no