annonse

Hørte folk begynte å juble

Seiersjubel
Seiersjubel: Med 16 treff i begge finalerundene vant Thomas Høgåsseter fra Raumnes skytterlag, stangfinalen under Landsskytterstevnet i Førde, med 32 treff. Jesper Nilsstua (til høyre) endte på 26 treff og sikret seg sjetteplassen. (Foto: Tom-Vegard Feltstykket, Norsk Skyttertidende)
Felthurtig
Felthurtig: Håkon Boine, Haga skytterlag, skøyt seg til felthurtig- finale med tiden 7,53 sekunder. Pressefoto

Mens Thomas Høgåsseter fortsatt hadde igjen fem sekunder av siste finalerunde i stangskytinga, hørte han folk begynte å skrike og juble.

Tommy Simon Norum

Førde

- Det verste var å skyte alene helt til slutt. Jeg måtte ha elleve treff for å komme likt med han som ledet, og tolv treff for å vinne. Det skal jeg klare greit, hvis det ikke skjer noe eller blir forkiling. Jeg måtte summe meg litt, men målet var å skyte 16 treff, sier Thomas Høgåsseter, som fredag dro hjem stangseieren i Førde med 32 treff, hele fem poeng foran AG3-skytter Endre S. Andersen fra HV08- Agder og Rogaland.

Etter 19 sekunder hadde Høgåsseter tolv treff på kortholdet, og stangseieren var dermed sikret.

- Jeg hørte det braket løs, og alle begynte å juble. Da må man bare skru på bryteren og fokusere på det man skal gjøre selv, sier Høgåsseter, som til tross for jubelen nådde målet med 16 treff i siste runde av stangfinalen.

Best når det gjelder

Høgåsseter, som skyter for Raumnes skytterlag, ble stangmester første gang i 2015 under Landsskytterstevnet i Lesja, men forteller at han har trent lite den siste tiden.

- Jeg hadde lave skuldre og har trent lite i år. Skytinga har blitt lagt litt til side, og denne sommeren har det gått mest i arbeid og familie, forteller Høgåsseter, som denne sesongen ikke har oppnådd årets formtopp.

- Jeg har skutt over 30 treff i år, men det har også skjedd noe slik at jeg har havnet på 25. I stangskyting må det klaffe til de grader, og mister man magasinet eller tar feil ladegrep kan det fort slå feil, sier Høgåsseter, som holdt fokus gjennom hele finalen.

- Etter første finalerunde hadde jeg en NRK-mann med et kamera foran meg helt til jeg skulle skyte igjen. Det er moro at det klaffer når det gjelder som mest, sier Høgåsseter, som med 32 treff skøyt sitt beste resultat i år under Landsskytterstevnet.

Satset på 16 skudd

Selv om Høgåsseter ledet finalen etter 16 treff på langholdet 235 meter, tok han ikke seieren på forskudd.

- Jesper og fjorårets vinner, Inge Hvitås, var raskere. Jeg måtte bare tenke arbeidsoppgaver og gjøre det jeg kunne. Jeg greier å skyte 16-17 skudd med fokus på å treffe, sier Høgåsseter.

Selv om flere av skytterne gikk inn for 21 skudd, satset Thomas på å treffe med 16 skudd i hver finale.

- Jeg tenkte at hvis det ikke holder med 32 treff, da er den som vinner en verdig vinner. Treffene er ikke lette å få til uansett, og nivået er ofte lavere på Landsskytterstevnet enn på vanlige stevner, forteller Høgåsseter, som i bilen hjem fikk tid til å kjenne på seiersfølelsen.

- Vi dro hjemover rett etter premieutdelinga, og jeg ble helt utmattet på veg hjem. I bilen hadde jeg skallebank i to timer, og var helt ferdig. Det blir en påkjenning for hodet og adrenalinet bygger seg opp. Det banker mer under jakka enn det ser ut som på TV, forteller Høgåsseter, og legger til at stangseieren i Førde blir et minne som kommer til å henge i lenge.

Fikk trøbbel

Jesper Nilsstua, også fra Raumnes skytterlag, skøyt 14 treff i første stangfinale, og var bare to treff bak Høgåsseter. I andre runde ble det imidlertid litt klunder med ladinga.

- Jeg tok ladegrep og dro ikke sluttstykket langt nok. Da måtte jeg ut med magasinet. Tida gikk fort og man blir stresset. Jeg visste at Thomas kom til å treffe på de 16 skuddene, og prøvde derfor å ut 21 treff, forteller Nilsstua, som endte på 26 treff i stangfinalen, med 12 treff i siste finalerunde.

- Hadde jeg skutt 18 treff ville det blitt omskyting, og på 19 treff ville jeg ha vunnet, forteller Nilsstua, som i Førde også skøyt sin første feltfinale.

- Der fikk jeg åtte av tolv, og mistet to på kne og to på liggende. Totalt sett er jeg veldig fornøyd, og kom med i to av fire finaler, sier Nilsstua.

Jenny Stene, Haga skytterlag, ble nummer sju i årets stangfinale. Nes gjorde seg dermed godt bemerket i årets Landsskytterstevne, der både prinsesse, prins og stang-tittelen gikk til Akershus. Nes ble representert med mange skyttere, og en komplett resultatoversikt blir å lese i torsdagens utgave av Raumnes.