annonse

De jobber for å få cheerleading inn som OL-gren

Er invitert av Sør-Korea
Er invitert av Sør-Korea: Halvor Berg Smith fra Nes (nummer 5 bak fra høyre) er her sammen med resten av de norske utøverne i cheerleading som reiser ned til Pyeongchang i Sør-Korea. Der skal de kaste glans over OL og å promotere cheerleading som idrett. (Foto: Privat)

Halvor Berg Smith (18) fra Nes og resten av en norsk gruppe cheerleadere setter straks kursen for Sør-Korea og OL i Pyeongchang.

John Arne Paulsen

CHEERLEADING
Har cheerleading noe å gjøre med vinter-OL? spør du kanskje.
Svaret er ja, i hvert fall akkurat denne vinteren. Det er jo grunn til å presisere at cheerleading ikke regnes som en vinteridrett i OL-sammenheng, og at cheerleading ennå ikke har fått fullverdig status som OL-gren, men det nærmer seg sakte, men sikkert. Det foregår for tiden en søknadsprosess i IOC, den internasjonale olympiske komité. IOC skal vurdere om cheerleading kvalifiserer som OL-gren. Det internasjonale cheerleaderforbundet (ICU) fikk i fjor en positiv tilbakemelding fra IOC i form av en foreløpig godkjennelse, noe som inspirerer til videre kamp for å oppnå denne statusen. For at cheerleading skal vurderes som en OL-gren, må ICU oppnå full anerkjennelse fra IOC.
- Cheerleading er ikke med som prøvegren i OL i 2020. Det er ikke noen avtaler om at cheerleading skal være prøvegren i noe OL per dags dato. Og antakelig er det mest sannsynlige scenario for cheerleading og våre andre idretter å få en synlighet i sommer-OL i Los Angeles i 2028. Da er våre idretter på hjemmebane. Men heller ikke her foreligger det noe som helst av avtaler eller bekreftelser, forteller Eva G. Sundby, nesbu og nestleder i Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF), seksjon cheer.

Team Norway

- Denne utviklingen er uansett et viktig steg mot å bli anerkjent for deltakelse i OL, sier cheerleading-utøver Halvor Bergh Smith. Han bor for tiden i Bærum, men er født og oppvokst i Nes.
Han har et håp om at cheerleading blir å finne på OL-programmet mens han er aktiv utøver.
Berg Smith er en av basene i gruppa med norske utøvere som er invitert av Sør-Korea til vinter-OL som starter om ikke så lenge. En base i cheerleading vil si en som løfter og tar imot en flyer når forskjellige rutiner skal utføres.
- Vi er invitert ned dit for å ha oppvisninger og få opp stemningen blant publikum. Jeg nølte ikke et sekund da jeg fikk tilbudet om å bli med nedover, sier 18-åringen fra Nes.
Norge har ikke et landslag i cheerleading dette året, og har derfor tilbudt vinnerne av NM 2017 å representere Norge blant annet på denne turen til Sør-Korea.
- I år er det NRC Tigers som representerer Norge i klassen coed, og det er dette laget som har fått tilbud om å reise til Sør-Korea. Laget representerer Norge som "Team Norway". Dette er altså et klubblag som skal representere Norge, ikke landslaget, sier Sundby.

Sør-Korea tar regningen

Berg Smith forteller videre at Sør-Korea dekker kostnadene. Den norske troppen skal være i OL-byen fra 18. februar og til OL er unnagjort.
18-åringen fra Nes konkurrerer i coed, altså på lag med begge kjønn. Alle de 24 utøverne som deltar på turen tilhører som nevnt Lørenskog-klubben NRC Tigers.
- Siden vi vant NM i fjor, er det vi som er valgt til å representere Norge i denne sammenheng, forteller Berg Smith.

Treningsleir

I tillegg til å vise seg fram og skape stemning, skal de norske utøverne trene.
- Vi skal ikke gjennomføre noen offisiell konkurranse, men det er utøvere fra flere andre land som deltar, så det kan jo hende det blir litt vennskapelig konkurranse. Eller blir dette som en treningsleir for oss, med treninger to ganger daglig, sier Berg Smith.

Gleder seg

Han har flere roller i Pyeongchang. I noen rutiner skal han løfte på ei jente. I andre står han foran med en megafon.
- Jeg gleder meg. Dette blir min første reise til et asiatisk land, forteller Berg Smith.
Han får også selvfølgelig anledning til å følge mange av de norske OL-utøverne som skal kjempe om edelt metall i Pyeongchang.
- Hvordan skjedde det at du startet med cheerleading?
- En jeg kjente litt holdt på med det. Jeg så på og syntes det så gøy ut, og jeg spurte om jeg kunne prøve litt. Da var det gjort, sier han.
Han er nå inne i sin fjerde sesong. Flere høydepunkter venter ham i tillegg til eventyret i Pyeongchang. De norske utøverne hevder seg godt i internasjonal sammenheng. Da Berg Smith deltok i VM i fjor ble det en 7. plass, noe han ikke var fornøyd med. Laget hadde mer inne. VM i år finner sted i Florida, USA, i april. Der satser han på å ta med medalje hjem.