annonse

Vil lede et fylkeslag som vil få stor makt

Viken-leder
Viken-leder: Liv Gustavsen ble søndag valgt til ny leder i Viken Frp. Hun er dermed historisk. Gustavsen erkjenner at ledervervet har mange utfordringer. (Foto: Thomas Frigård)

Liv Gustavsen ble i helgen historisk. Hun ble valgt til første leder i det nye Viken Frp, som blir landets største Frp-fylkeslag.

Jan Erik Hæhre

Ved siden av å være historisk, blir Gustavsen leder av det største fylkeslaget i Frp, og får dermed betydelig makt inn i partiets landsstyre.

– Vi vil være sterkere inn mot landsstyret, helt klart. Alle fylkeslag har én representant i landsstyret, i tillegg får fylkeslagene representanter ut fra størrelse. Viken Frp vil ha tre representanter i landsstyret, slår Gustavsen fast, og slår fast at Viken får en stor rolle i Frp.

– Helt overveldende

I helgen samlet de tre fylkeslagene seg til nominasjonsmøte, og i forkant av møtet ble det sagt at det var fem lederkandidater. De tre fylkeslederne i Akershus (Liv Gustavsen), Østfold og Buskerud hadde alle sagt ja til å stille som lederkandidater, i tillegg var det ytterligere to navn på blokka.

Nominasjonskomiteen innstilling var imidlertid enstemmig, og innstillingen var Liv Gustavsen. Hun ble da også valgt.

– Det var helt overveldende. Vi har mange gode kandidater i regionene, sier hun. Vel vitende om at det er en stor utfordring hun står overfor når det gjelder å ta fatt på dette vervet.

Kjempestor tillit

Hun understreker at hun var overrasket over innstillingen, og kjenner etter valget på at det er en kjempestor tillit hun har fått. Hun skal lede sammenslåingen av tre fylkeslag til Viken Frp, med alle de utfordringene det medfører.

– Jobben jeg skal gjøre er som før, men det er større, sier hun.

Etter stiftelsesmøtet, var det nye styret samlet.

– I styret har vi kompetente mennesker med mye erfaring, sier Gustavsen.

En del av utfordringene går på at det er tre ulike fylkeslag som skal formes til ett lag med samme mål.

– Jeg merker at det er tre ulike kulturer som skal sys sammen, sier Gustavsen.

Mer enn 50 lokallag

Hun har ledet det største av de tre, Akershus, med drøyt 2000 medlemmer. Og erkjenner at hun ikke helt har oversikt over hvor mange medlemmer de tre fylkeslagene vil ha til sammen.

Gustavsen slår videre fast at hun skal jobbe for det samme i Viken som hun har gjort som leder for Akershus Frp.

– I Akershus har jeg forsøkt å følge opp 22 lokallag. Selv her er det mange ulike hensyn å ta. Nå er vi i Viken oppe i over 50 lokallag. Jeg kjenner litt på at det skal bli tøft å følge opp alle på samme måten, men det er målet mitt, sier hun.

– Må være ute

Viken-lederen erkjenner at det ofte er tungt å drive lokallagene, og da trenger de hjelp fra fylkeslaget. Hun lover å fortsette med dette.

– Vi må være ute, sier hun. Nå er det imidlertid ikke bare Follo, Romerike eller Asker og Bærum. Nå er det Halden i sør via Akershus til Hallingdalen i vest. Hun regner med å kjøre noen mil i den sammenheng.

– Men jobben må gjøres, og det er vi som ble valgt i helgen som må gjøre den, sier hun. Og legger videre til at jobben skal gjøres på samme måte som før; dette er verv som må skjøttes på fritiden.

Gustavsen forteller at det blir en veldig spesiell situasjon de neste årene. For sammenslåingen betyr at innbyggerne i det nye Viken fylke skal velge fylkesting i september 2019. Men ved stortingsvalget i 2021 skal de tre fylkene stille egne lister som før.

– Det er fordi at en endring i Grunnloven skal vedtas av to ulike storting, sier Gustavsen.

Var aldri i tvil

Hun tegner altså et bilde av sitt nye verv der innholdet er mange utfordringer. Likevel sier hun at hun aldri var i tvil om at hun ville ha ledervervet.

– Jeg var ikke i tvil. Men selvsagt, jeg måtte jo tenke litt på det. Konklusjonen var likevel klar, jeg vil være med videre på dette, selv om det blir store oppgaver, sier hun.

Hun sier hun har kjent litt på utfordringene, og at en fylkesleder må gjøre grasrotjobben. Nå i et fylke som er to og en halv gang så stort som det hun har ledet de siste årene.

– Men jeg ønsket å lede dette videre, sier hun.

1. januar 2020

Den nye fylkeskommunen Viken skal gjelde fra 1. januar 2020. Dette ble vedtatt i Stortinget i fjor. Landets 19 fylker skal reduseres til 11.

Viken fylkeskommune blir landets mest folkerike fylkeskommune med nærmere 1,2 millioner innbyggere.

Selv med store avstander fra svenskegrensa sør i Østfold til vest i Hallingdalen, vil ikke Viken være mer enn sjette største fylke i landet målt i areal. Nye Finnmark og Troms blir størst med 74 508 kvadratkilometer, mens Vikens areal vil være 24 017 kvadratkilometer.

Viken vil ha store fjellområder og lang kystlinje, samt være et betydelig jordbruksfylke med 2221 kvadratkilometer jordbruksareal. Høyeste fjell er Folarskardnuten (1933 moh.) i Hallingskarvet.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.