annonse

Vidar tar fatt på en ny bukkejakt-sesong

Jaktstart
Jaktstart: I dag, torsdag 10. august, starter høstens rådyrjakt for hornbærende bukk. Vidar Husås fra Skogbygda skal tidlig opp for å sette seg på post med lokkefløyta. Alle (Foto: Tommy Simon Norum)
Hundeoppdrett
Hundeoppdrett: Vidar Husås har siden 1980-tallet vært aktiv i Glåmdal og Romerike dachshundklubb, og forteller at godt hundearbeid er vel så viktig som selve jakta. Her holder han Husåsskogen`s Pelle (7) som er norsk jakt champion.
Gullbukk
Gullbukk: Etter mange års jakt har Vidar samlet rådyrgevir på stue- veggen, og han har gevirer som har fått både gull, sølv og bronsemedalje.

I dag inntar Vidar Husås (62) bukke- posten på jakt etter storbukken. Den første jaktdagen er spesiell, og Vidar forteller at det er viktig med godt forarbeid før jakta begynner.

Tommy Simon Norum

Skogbygda

- Det er viktig å gjøre en jobb på forhånd. Bukken har revir og holder seg i det samme området. De store bukkene tolerer småbukker på sitt område, men passer på revirene sine, og jager ofte hverandre, forteller Vidar Husås (62), som har jaktet rådyr siden slutten av 1970-tallet.

I dag starter jakta på hornbærende bukk, og Vidar skal tidlig ut for å se etter den store bukken han har fått bilder av på viltkameraet i vinter. Forberedelsene til årets jaktsesong har allerede pågått i lang tid.

- Det er viktig å sondere terrenget på forhånd, og kanskje sette opp jakttårn. Det er også viktig, særlig når man lokker, at man ikke værstøkker, (skremmer viltet med menneskelukt, journ.anm.), sier Husås.

Jaktlyst

Fra og med 10. august kan man jakte hornbærende rådyr uten bruk av hund, og i denne perioden er det kun tillatt å bruke rifle. 25. september starter ordinær rådyrjakt, der både hagle, rifle og hund kan benyttes. Rådyrjakta varer til og med 23. desember.

- Motivasjonen er spenningen, jaktlysta og først og fremst selve opplevelsen. Jeg er også glad i delikatessene, kvaliteten i kjøttet og kortreist mat, sier Husås, som også er en ivrig elgjeger.

Startet med harejakt

Jaktinteressen fikk Vidar allerede tidlig i tenårene, og konfirmasjonspengene gikk med til å kjøpe hagle.

- Etter hvert kjøpte jeg harehund og drev lenge med småviltjakt, før jeg tente på bukkejakt med dachshunder. Jeg må takke Aksel G. Schjervheim for at jeg fikk låne hunder i starten. Jeg ble veldig fascinert av de gode hundene, forteller Husås, som kjøpte sin første dachs tidlig på 1980-tallet.

Dachshundklubben

Han og kona Tone er begge aktive i Glåmdal og Romerike dachshundklubb, der Vidar har vært leder i mange år. I dag er Tone leder i klubben, noe hun har vært de siste 15 årene. Vidar har også drevet mye med hundeoppdrett og har i dag to voksne dachser og to dachsvalper, i tillegg til en to år gammel Jämthund. Dachsen Pelle er sju år gammel og norsk jakt champion. Pelle er også far til rundt 100 valper.

- Faren til Pelle er fra 1980-tallet, og jeg har brukt nedfrosset sæd for å få fram viktige egenskaper som godt og hørbart mål, forteller Husås.

Etter hvert har hundene blitt like viktig som selve jakta.

- Det viktigste er ikke å skyte flest rådyr, men å få en god los og at hunden fungerer, sier Husås.

Eget jaktterreng

Vidar er bosatt på Husåsskogen i Skogbygda, men har jaktterreng i Ulleren i Sør-Odal.

- Vi har en egen skog, og sammen med kameraten som er grunneier, har vi 5000 mål å jakte på. Jeg er privilegert som har et fint jaktterreng som inntil videre er trygt for ulv, sier Husås.

Tidligjakta på bukken 10. august er en viktig dato for mange jegere, som har ventet på høstens jaktstart gjennom hele sommeren.

- Jeg er ute i skogen da det blir lyst, og sitter noen timer før jeg går litt videre. Bukken er aktiv hele døgnet, forteller Husås, som gjerne tar en pause midt på dagen før han går ut igjen på kvelden.

- Å lokke på rådyr kan man gjøre med såkalt buttolo eller med lokkefløyte, men det beste er å legge bjørkenever eller sigarettpapir mellom hendene, forteller Husås, som håper å lokke til seg den store bukken tidlig i jakta.

- Smygjakt er også en metode i tidligjakta, der man går i motvind i områder man vet det er rådyr, sier Husås, som oppfordrer rådyrjegere som vil ha stor bestand til å spare rådyrgeitene.

Forer om vinteren

Husås gjør også mye for rådyra utenom jaktsesongen.

- Jeg forer om vinteren på et sted unna trafikken slik at de får være i fred, og passer på at rådyrkillingene ikke blir slått i hjel i grasslåtten. Vi går da og tråkker i enga for å sette igjen litt lukt, sier Husås, som forpakter bort jordet til produksjon av gress.

Vidar jobber skiftarbeid innen jernbanen, og har derfor anledning til å jakte en del på dagtid.

- Jeg jakter mye alene, eller sammen med Tone, og liker ikke å ha med så mange når jeg jakter med dachs, forteller Husås, som er glad i viltkjøtt.

- Jeg synes rådyrkjøtt er bedre enn elgkjøtt. En kveld med rådyrsteik og godt tilbehør er det ikke noe som slår, sier Husås.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.