annonse

– Vi skal bygge ungdomsskole her!

Skal bygge her
Skal bygge her: Gruppeleder Tone Rønoldtangen og leder Erlend Helle i Nes Ap er klare i sin tale. Den nye ungdomsskolen skal bygges der den gamle ligger. Det skal gjøres kostnadsreduserende tiltak, blant annet på idrettshallen, før prosjektet nå legges ut på anbud. (Foto: Jan Erik Hæhre)

Det blir ungdomsskole i Vormsund, men prisen blir ikke 455 millioner kroner. Det slår Arbeiderpartiet fast.

Jan Erik Hæhre

– Utgangspunktet for Nes Ap er at skolen skal bygges her. Punktum. Vi er ikke klare for noen omkamp om dette, slår leder Erlend Helle og gruppeleder Tone Rønoldtangen fast.

De har nå fått gått grundigere inn i tallene, som sier at skolen vil koste 455 millioner kroner. Og slår fast følgende:

– Vi skal bruke mindre penger enn det!

De tilbakeviser også Høyre og Frps påstand om at den nye skolen vil koste halvannen million kroner per elev.

– Da tar de utgangspunkt i en skole for 300 elever. Vi bygger imidlertid en skole for 450 elever, sier Helle.

Nes Ap beroliger dermed alle de som nå tviler på at det blir en ny skole i Vormsund. Med den klare forutsetning at Sp og SV blir mer, så blir det altså ny skole i Vormsund.

– Nes Ap har hele tiden sagt at vi ønsker ny skole i Vormsund. Det fordi Vormsund er midt i kommunen, og et knutepunkt, sier Rønoldtangen.

250 millioner for skolebygg

– Vi er nå opptatt av å bygge ny skole, og er enige med Sp og SV om denne løsningen, sier Rønoldtangen.

Aps nyvalgte leder Erlend Helle har gått inn i tallmaterialet. Han forteller at riving og rehabilitering av gamleskolen vil koste 80 millioner, nybygget vil koste 164 millioner kroner.

– Selve skolebygget koster dermed under 250 millioner kroner, sier Helle.

I tillegg inneholder regnestykket fra administrasjonen utgiftsposter de uansett må regne med. 44 millioner kroner til uteområder, som parkering og fotballbane etc. må de uansett regne med. Riving av den gamle barneskolen til 3,5 millioner kroner måtte også gjøres.

– I regnestykket ligger også utearealer rundt Lillerommen. Dette tas ut, og må tas over et annet budsjett, konstaterer Ap-lederen. I regnestykket ligger også inventar til den nye skolen, som er nødvendig, uavhengig av hvor skolen bygges.

Idrettshall til 110 millioner

Det punktet som virkelig har fått Nes Aps ledelse til å steile, er kostnaden for en ny idrettshall ved skolen. Den er beregnet å koste 110 millioner kroner.

– Da det ble presentert et hallprosjekt på Auli til 67 millioner kroner, sa både administrasjonen og politikerne at det var for dyrt. Da kan vi heller ikke bygge en idrettshall til 110 millioner kroner i Vormsund, sier de to Ap-lederne. De slår fast at kommunen ikke har råd til det.

– Vi må se på den delen av prosjektet, samt på de 44 millionene for å se hva vi kan spare der, sier Helle og Rønoldtangen.

Selve skolebygget mener de det neppe er noe å hente på rent økonomisk. Men de understreker at selve skolebygget altså vil koste under 250 millioner.

Lånebehovet er mindre

Så er de to Ap-lederne ærlige på at det selvsagt er dyrere å rehabilitere et gammelt bygg og kombinere det med nybygg, framfor å bygge alt nytt på en egen tomt. Og så minner de om at tallene det opereres med er inkludert moms.

– Momsen får vi jo tilbake. I tillegg får vi spillemidler, slik at det reelle lånebehovet er betydelig mindre enn selve kostnaden, sier Erlend Helle.

Til slutt peker de på at både Kvernberget og Neskollen vil bety at det fort går fire-fem år før ny skole er på plass. Det skyldes reguleringsstatusen for de to områdene.

– På Neskollen er det dessuten ikke ledig tomt, og vi får neppe aksept hos fylkesmannen for å ta dyrket mark, sier Erlend Helle.

Han slår fast at politikerne må lære av denne prosessen, men først og fremst må de nå sørge for ny skole i Vormsund.

janerik@raumnes.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.