annonse

- Vi kjeder oss for lite i hverdagen

Filosof
Filosof: Einar Øverenget holdt sitt publikum i kantina på Furukollen skjerpet i snaue to timer. Foredraget sirklet rundt å forstå mennesker i praksis. - Avstand kan være et hinder til å forstå, sa Øverenget, som mente jo nærmere ting er, jo vanskeligere kan det være å forstå. Begge (Foto: Tommy Simon Norum)
Godt oppmøte
Godt oppmøte: Rundt 100 personer møtte opp for å få med seg foredraget til Einar Øverenget.

Furukollen - Å bli voksen betyr å nekte seg selv det man har lyst på, sa Einar Øverenget, som i sitt filosofiske foredrag på Furukollen ga publikum mange tankekors.

Tommy Simon Norum

- Jeg blir kalt filosof, selv om en filosof helst bør være gresk og ha vært død i 2000 år, innledet Einar Øverenget, som i kantina på Furukollen psykiatriske senter holdt foredrag onsdag kveld, under markeringen av verdensdagen for psykisk helse.

- Jeg jobber med å forstå mennesker i praksis, fortalte Øverenget, som stilte store filosofiske spørsmål om hva som er et godt samfunn og om hva som er et godt liv.

Selvlovgivende

Gjennom hverdagslige metaforer klarte Øverenget å billedgjøre filosofien.

- Hva er det gode liv? Kan det være det søte liv, eller hovedgevinsten i Vikinglotto? Det er gjort forsking som viser at 18 millioner er den rette summen å vinne, ellers blir det bare rot og man bør være født inn i det, sa Øverenget.

Filosofien har ingen bestemte svar, og derfor blir det etter hvert mange tanker og ofte enda flere spørsmål. Øverenget snakket mye rundt autonomi, som betyr at et menneske er selvlovgivende.

- Frihet er ikke retten til å gjøre det man vil, men å bestemme over seg selv, sa Øverenget, som ga publikum mange spørsmål å tenke på.

- Del bekymringene i to. De du kan gjøre noe med, og de du ikke kan gjøre noe med. Da forsvinner nesten alle, sa Øverenget.

Pizza i pausa

Furukollen psykiatriske senter inviterte til foredraget som en markering av verdensdagen for psykisk helse, sammen med Landsforeningen for forebygging av selvmord og selvskader (LFSS).

- Vi ville sette fokus på psykisk helse, og inviterte derfor til foredrag, sier Roger Udnes, daglig leder på Furukollen.

I tillegg til at mange brukere på Furukollen møtte opp, kom det rundt 50 besøkende. Inngangen var gratis, og i pausa bød Furukollen publikum på både kaffe, brus og pizza.

Må kjede oss mer

Øverenget snakket også om at det i dag handler om å oppleve mest mulig.

- I gamle dager hadde folk dårlig samvittighet for ting de hadde gjort, i dag har folk dårlig samvittighet for ting de ikke har gjort. Jeg snakket med ei dame som hadde dårlig samvittighet fordi hun ikke hadde vært i India, fortale Øverenget, som mente at folk i dag kjeder seg for lite, og at et godt liv ikke nødvendigvis handler om at det må skje noe hele tiden.

- Noen mener at for å ha et godt liv må vi ikke kjede oss. Det handler om å aldri møte den tomme tiden. Men noen aktiviteter tar oss inn i refleksjon, og kjedsomhet er en av dem. Vi kjeder oss for lite, sa Øverenget, som mente at mange stadig må oppleve noe enten gjennom smarttelefonen eller via andre aktiviteter.

Øverenget er fra Elverum og har utgitt flere bøker om filosofi, blant andre «Eksistens», «Å bli sin egen venn», «Lykkens filosofi» og «Livets øyeblikk». Han har også doktorgrad i filosofi, og har i en årrekke vært husfilosof for Nitimen på radio.

- Materielle goder er nødvendig opp til et vist behov, som klær, beskyttelse og at man kan spise seg mett, sa Øverenget.