annonse

- Vi har egne ideer og har gjort alt fra scratch

automat
automat: Heine Risvik Paulsen (f.v.), Mats Herberg, Jørgen Sveinhaug og Elias Drøpping har under Energy camp bygget en automat som omdanner energi, og samtidig løst oppgaven med å punktere en ballong på vanskeligst mulig måte. Alle (Foto: Tommy Simon Norum)
Science fiction
Science fiction: Martin Derås (14) og Sebastian Kjone (13) bygger et hus inspirert av science fiction-filmer.
Instruktørene på Energy camp kommer fra Canada. Fra venstre
Instruktørene på Energy camp kommer fra Canada. Fra venstre: Ryan Nichols, Ania Ossowska og Garrick Burron.
Hus på ny planet
Hus på ny planet: Oppgaven til førsteårselevene på Energy camp var å bygge hus til en ny planet. Tord Tranum (14) til venstre og Kristoffer Magnussen (13) hadde mange gode ideer.

Hvam vgs Med instruktører fra Canada og store oppgaver uten fasitsvar, har elevene på årets Energy camp fått bruke all kreativiteten i løpet av uka.

Tommy Simon Norum

- Trikset er å bruke gaffateip. Problemet er at det stort sett aldri fungerer, sier nesbuene Elias Drøpping, Jørgen Sveinhaug, Mats Herberg og Heine Risvik Paulsen, som alle deltar på Energy camp og har laget en automat som omdanner energi til flere former, før målet til slutt er at automaten skal stikke hull på en rød ballong.

- Vi skal gjøre en enkel oppgave veldig komplisert. Det starter med et stearinlys som produserer kjemisk energi, før det går over til potensiell energi og deretter kinetisk energi, forklarer guttene, som har brukt alt av innsikt, fantasi og kreativitet for å lage automaten.

Alt på egen hånd

Automaten startes med at stearinlyset tennes på, som deretter brenner av en hyssingstump som holder ei tresleiv. Videre slår tresleiva til en plastball, som triller ned i en isboks, noe som igjen utløser en rekke dominobrikker.

Deretter er det en lang rekke med golfballer, en katapult og flere musefeller som skal løse seg ut, før den siste plastballen detter ned i en plastbøtte festet til ei nål, som igjen synker sakte nedover og punkterer ballongen. Her er det ideer både Petter Smart og Kjell Aukrust hadde latt seg imponere av.

- Vi har nesten ikke fått noe hjelp, og har gjort alt selv. Vi har egne ideer og har gjort alt fra scratch, sier guttene, og legger til at de også har tullet og hatt det gøy underveis.

Spesielt stolte er de av den ene brua laget av pasta og trepinner.

- Vi har lært fysikk, transformasjon av energi og om strukturen på bruer. Vi har også snakket masse engelsk, sier guttene.

Energy camp

Energy camp arrangeres i skoleferien, og det er valgfritt å delta. Deltakelsen koster snaue fire tusen kroner, inkludert opphold på skolen og måltider alle seks dagene.

- Vi må være på skolens området under hele Energy camp, men vi har blant annet vært på studietur til Esval og sett hvordan søppel og resirkulering fungerer, forteller de fire guttene, som deltar på Energy camp for andre året på rad.

En ny planet

I førsteetasje jobber årets nye deltakere med en stor oppgave, nemlig å lage hus for en helt ny planet.

- Vi er inspirert av filmen The Martian, som handler om en fyr som må leve på mars, sier Tord Tranum og Kristoffer Magnussen, som har fått lære om energi og fornybare energikilder.

De har konstruert en gård i verdensrommet med tre forskjellige hus, som skal ha et eget inngangsparti med luftstyrte dører.

- Vi må finne riktig energikilde, og siden solcelle ikke fungerer har vi fått lov til å bruke batterier, forteller Tord, som har kost seg på Energy camp.

- Det er gøy å ha eget rom uten foreldre som maser. Og det er ganske god mat, sier Tord.

Imponerte instruktører

- De har jobbet hardt og har imponert meg. De er veldig raske, fokuserte og utmerkede problemløsere, sier Ania Ossowska fra Centre for Mathematics and Technology education (CMAST) i Alberta Canada, som er en av instruktørene i årets Energy camp.

- Dette er fysikkoppgaver man ikke har tid til i løpet av skoletiden, der man må prøve og feile, sier Ossowska, som også er imponert av debatten elevene hadde på engelsk, etter at de fikk 40 minutter til å lese seg opp.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.