annonse

Vi ere en nasjon vi med, vi små en alen lange

Tyvstartet
Tyvstartet: Elevene ved Fjellfoten skole startet 17.-maifeiringen to dager på forskudd med en flott jubileumsforestilling. (Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen)
Åpen kafé
Åpen kafé: Deividas Bazuilious (t.v.), Nathalie Svarstad Arnesen, Amalie Solvang Thøger-Andresen, Marianne Andreassen, Anna Valensia Fari, Kristian Andersen Haugen og Peder Anderson sørget for at gjestene fikk både kake og kaffe. (Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen)
Lært mye
Lært mye: Maja Solvang Kjærstad, Tuva Emilie Henriksen, Heidi Marie Fjuk og Dzhan Mutlu synes det har vært lærerikt å jobbe med 1814-prosjektet. (Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen)

Med flagg, sang og kaker feiret Fjellfoten skole grunnlovens 200-årsjubileum.

  • Lisbet Bekkeli Amundsen 63 91 18 13 Lisbet@raumnes.no

Fjellfoten – 17. mai er vi så glad i, sang elevene ved Fjellfoten skole av full hals da skolen inviterte foreldre til en storslått bursdagsfeiring forrige torsdag. Ikke engang klokkeslettet var tilfeldig valgt. Arrangementet varte nemlig, selvfølgelig, fra klokka 1814 til 2014. – Grunnloven vår er 200 år i år, og vi skal ha forestilling med sang og skuespill, vi har laget quiz, det skal vises en powerpointpresentasjon, vi har laget utstilling og vi har kafé. Hele skolen er med, sa noen av elevene i forkant av torsdagens festarrangement.

Lærerikt prosjekt

Elevene har jobbet med prosjektet siden etter påske, og de forteller at de har lært mye om det som skjedde på Eidsvoll i 1814, og også en del andre ting. – Vi har lært masse om baking, ler elevene på kafégruppa. Litt mer alvorlig kan de fortelle om eidsvollsmennene og Henrik Wergeland. – Grunnloven ble skrevet i Eidsvollsbygningen 17. mai i 1814, sier Marianne Andreassen. – Henrik Wergeland laget tradisjonen med barnetog 17. mai, sier Kristian Andersen Haugen. – I 1814 fikk vi også vår egen konge, forklarer Nathalie Svarstad Arnesen.

Wergeland hovedperson

En gruppe elever hadde hatt ansvaret for å lage informasjonsplakater, der det blant annet var samlet inn fakta om eidsvollsmennene. Elevene hadde laget sin egen grunnlov, og foreldrene fikk også se en flott festforestilling, der Henrik Wergeland var hovedperson. – Våren 1814 var noen av de flinkeste mennene i Norge samlet på Eidsvoll for å lage grunnlov. Faren til Henrik Wergeland var med, og det var Henrik veldig stolt av, forklarte elevene fra scenen.

Dannet eget tog

De tok for seg Wergelands liv helt fra fødselen i Kristiansand via oppvekst på Eidsvoll og helt fram til da han som 19-åring fikk i stand det første barnetoget i Norge. Og selvfølgelig dannet elevene sitt eget tog med flagg og 17. mai-sanger. En flott avslutning ble det da alle reiste seg og sang «Ja vi elsker». – Jeg er veldig stolt over at vi har så mange flinke unger og lærere på skolen vår. Det er lagt ned mye jobb for å få til dette, og hele skolen har vært i sving, sier rektor Anne Johansen ved Fjellfoten skole. Det er sagt at Henrik Wergeland fikk i stand landets første barnetog allerede omkring 1820. Og ikke minst er det hans fortjeneste at barn har en sentral rolle i dagens feiring, med blant annet sanger som «Vi ere en Nation, vi med, vi Smaa, en Alen lange».

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.