annonse

Utfordrer ungdommen til å gå til valgurna

Utfordrer ungdommen
Utfordrer ungdommen: Fram til 8. september er det nå mulig å forhåndsstemme i galleriet i kulturhuset. Stortingskandidat Mani Hussaini (Ap), ordfører i barn og unges kommunestyre, Oda Westby, varaordfører Vivian Wahl og valgansvarlig Are Ausland oppfordrer velgerne til å benytte stemmeretten. (Foto: Thomas Frigård)

Årnes Valgdeltakelsen blant de unge velgerne er betydelig lavere enn for de eldre. Det partiet som mobiliserer ungdommen kan sitte igjen som valgvinner.

Thomas Frigård

- Dette valget kan bli så jevnt at bare noen få stemmer kan avgjøre hvem som kommer i regjering. Siden ungdommen har betydelig lavere valgdeltakelse kan de langt på veg avgjøre valget, hvis de klarer å mobilisere, sier leder for AUF, Mani Hussaini.

Unge avgjør valget

Årnes-mannen benyttet torsdag muligheten til å forhåndsstemme, og han tok deretter turen innom stemmelokalene i galleriet til kulturhuset på Årnes. Her hadde allerede 16 personer valgt å benytte muligheten til å forhåndsstemme til valget 11. september. Fra og med torsdag denne uka kan alle stemmeberettigede benytte seg av muligheten til å forhåndsstemme, og uansett hvor man kommer fra kan man stemme i hvilket som helst stemmelokale.

- Vi er opptatt av at alle skal benytte sin demokratiske rett til å stemme, og spesielt ser vi at det er mye å hente blant de yngste velgerne. Det er viktig at de unge er med og avgjør hvem som skal sitte i regjering, sier varaordfører Vivian Wahl (Sp).

Færre unge stemmer

Ved forrige stortingsvalg var valgoppslutningen over 78 prosent, men blant velgerne i alderen 18-25 var valgdeltakelsen i underkant av 65 prosent. Hussaini står på sjetteplass på Akershuslista til Ap, og partiet har i dag fem representanter inne på Stortinget. Han mener at det er viktig å få flere unge inn i parlamentet, og han mener at dette kan de unge velgerne sørge for.

- Ved å delta i valget kan ungdommen stemme fram de politikerne som taler de unges sak. Blant mine hjertesaker er utdanning og arbeid, og får vi nok stemmer vil jeg komme inn på Stortinget og tale de unges sak der, sier Hussaini.

Har mye makt

AUF-lederen mener det er viktig at politikerne er flinkere til å gjøre sin politikk kjent og aktuell for ungdommen. Han viser til at høyere valgdeltakelse i presidentvalget i USA og Storbritannias framtid i EU kunne ha endret utfallet av disse sakene.

- Ungdommen sitter med mye makt, men de må benytte seg av stemmeretten, sier Hussaini.

Må ta ansvar

Ordfører i barn- og unges kommunestyre, Oda Westby, mener at ungdommen også har et selvstendig ansvar til å ta del i samfunnsutviklingen.

- Ungdommen må selv bli flinkere til å engasjere seg, sette seg ned og ta en kikk på valgprogrammene vi finner på nettet. Her kan man se hvilke partier som treffer best. Jeg tror ikke ungdommen er klar over mye innflytelse de egentlig har. Derfor er det viktig at de benytter seg av retten til stemme, og forhåndsstemming er optimalt for ungdom som er mye på farten, sier Westby.

Gode åpningstider

Valgansvarlig Are Ausland kan fortelle at valglokalene i galleriet har åpent fram til 8. september. På hverdager er lokalet åpent fra 10-20, på lørdager 11-15.

- Det er gode muligheter for å forhåndsstemme, og uansett om du er bosatt i Nes eller andre steder kan du stemme her så lenge du har stemmerett, sier Ausland.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.