annonse

Tirsdag kveld kunne Jonas og Kornelia slippe jubelen løs på Rød Gård

Kan juble
Kan juble: Jonas Foyn-Brun, kona Kornelia Eger Foyn-Brun og deres barn kan endelig puste lettet ut. Tirsdag fikk de konsesjon til å drive Rød Gård. (Foto: Tommy Simon Norum)
Hovedbygningen
Hovedbygningen: Rød Gård ble kjøpet for 27 millioner kroner i sommer. (Foto: John Arne Paulsen)

Landbrukskontoret mente prisen på 27 millioner kroner var for høy, og Jonas og Kornelia Foyn-Brun fikk ikke konsesjon til å drive gården. Politikerne endret dette.

Thomas Frigård

Rød

- Dette betyr at vi blir boende, og vi kan sette i gang med de prosjektene vi har gledet oss slik til. Nå er vi i lykkerus, sier Jonas Foyn-Brun.

Tøff periode

Sammen med kona Kornelia Eger Foyn-Brun og deres tre barn kjøpte de Rød Gård for 27 millioner kroner i sommer. Familien har allerede flyttet inn på gården, barna har begynt i barnehage, og de har store planer for landbrukseiendommen. Landbrukskontoret mener imidlertid at konsesjonsverdien på eiendommen ikke er høyere enn 23 millioner kroner, og dermed avslo de konsesjonssøknaden til de nye eierne. De siste månedene har dermed vært vanskelige for paret.

- Dette har vært en veldig kjip sak for oss, og den siste tiden har vært tøff. Heldigvis ser politikerne i Nes på saken med litt andre øyne, og vi er veldig takknemlige for at vi nå kan bo på gården og sette i gang med våre planer, sier Foyn-Brun.

Kinkig sak

De nye eierne klaget på avslaget fra landbrukskontoret, og tirsdag ble saken behandlet av utvalget for teknikk, næring og kultur. Her var det et klart flertall for å gi de nye eierne konsesjon. Kun Sp og SV stemte imot.

- Dette er en veldig kinkig sak. Vi har snakket med både kjøper og selger om muligheten for å gå ned i pris, men det har ikke latt seg gjøre. Vi har drøftet saken, og vi ønsker å innvilge konsesjon i denne saken, sa utvalgsleder Rune Tranum (Ap).

Frykter presedens

Senterpartiet viste til at man hadde et konsesjonsreglement som kommunen er forpliktet til å ta hensyn til. Elin Marie Stabbetorp (Sp) var bekymret for at en konsesjon vil skape presedens.

- Også jeg synes det er veldig positivt at unge mennesker satser på landbruksnæringen, men jeg er bekymret for presedensvirkningen i denne saken. Hvis vi sier ja til konsesjon i denne saken, hvordan skal vi da kunne si nei til neste, spurte Stabbetorp.

Hun fikk medhold av partikollega Sverre Rimstad. På en tydelig måte måte han at prisen på eiendommen var for høy.

- Saken vil skape presedens, og denne prisen vil det ikke være mulig å forrente selv med god jordbruksdrift, sa Rimstad.

Kunstig å si nei

Både Frp og Høyre støttet forslaget til Ap, og de viste til at de nye eierne har store planer for eiendommen.

- Jeg er veldig enig med Ap i denne saken. Her har vi et ungt par som brenner for denne gården, de har allerede etablert seg, og de har store planer. Her må vi si ja, sa Lill Solstad (Frp). Hun fikk støtte av Høyre.

- Jeg mener at det er et unaturlig høyt fokus på pris i denne saken. det blir kunstig å si at de nye eierne ikke kan benytte fire millioner kroner av pengene sine til dette formålet. Det blir kunstig å si nei, så dette må vi godta, sa Øystein Seland (H).

Med åtte mot tre stemmer fikk de nye eierne konsesjon.

Dette har vært en veldig kjip sak for oss, og den siste tiden har vært tøff.

Jonas Foyn-Brun, eier av Rød Gård

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.