annonse

Stor skogbrann i Nes

Har kontroll
Har kontroll: Innsatsleder ved Øvre Romerike Brann og Redning har kontroll på brannen i Nes, og forsikrer om at det ikke er spredningsfare for brannen i Aurskog. Det tar tid å slokke brannen fordi det brenner dypt ned i bakken, så arbeidet fortsetter natt til søndag. Store brannmannskaper er fortsatt i sving. (Foto: Carl Christian Grue Solberg)
Har kontroll
Har kontroll: Innsatsleder ved Øvre Romerike Brann og Redning har kontroll på brannen i Nes, og forsikrer om at det ikke er spredningsfare for brannen i Aurskog. Det tar tid å slokke brannen fordi det brenner dypt ned i bakken, så arbeidet fortsetter natt til søndag. Store brannmannskaper er fortsatt i sving. (Foto: Carl Christian Grue Solberg)
Slukking
Slukking: Brannmannskaper jobber natt til lørdag med å få kontroll på skogbrann i Nes. (Foto: Carll Christian Grue Solberg)
Kjærnsmo
Kjærnsmo: Røyken fra skogbrannen er synlig på lang avstand. Dette bildet er tatt fra Kjærnsmo. (Foto: Carl Christian Grue Solberg)
Skogbrannhelikopter
Skogbrannhelikopter: Det er satt inn skogbrannhelikopter mot skogbrannen i Nes. (Foto: Carl Christian Grue Solberg)
brannbiler
brannbiler: Brannmannskaper fra både Øvre og Nedre Romerike er sendt til skogen i Nes for å bistå med å slukke skogbrannen. (Foto: Carl Christian Grue Solberg)
Brannmannskaper
Brannmannskaper: Store brannmannskaper er i skogen ved Kjærnsmo for slukke skogbrannene som er oppstått fredag kveld. (Foto: Carl Christian Grue Solberg)
Arkivfoto
Arkivfoto: For ikke lenge siden brant det i skogen ved Flolangen (bildet). Nå brenner det i skogen ved Kjærnsmo. (Foto: Tommy Simon Norum)

For andre natt på rad arbeider store brannmannskaper med å få kontroll på skogbrannen i Nes. Søndag morgen brenner det fortsatt i skogen, men brannvesenet trenger betyddelig færre arbeidere.

  • Fred C. Gjestad Og Carl Christian Grue Solberg
Kjærnsmo
Kjærnsmo: Røyken fra skogbrannen er synlig på lang avstand. Dette bildet er tatt fra Kjærnsmo. Foto: Carl Christian Grue Solberg

SISTE: Brannen er slukket. Les mer her. 

Denne artikkelen ble løpende oppdatert gjennom hele helgen, mens slukkearbeidet pågikk, og må leses som øyeblikksskildringer av brannforløpet. 

Hele fredag kveld og natt til lørdag har brannmannskaper kjempet mot skogbrannen i Nes. Store brannmannskaper arbeider lørdag kveld fortsatt med å slokke brannen. Brannmannskapene har kontroll på situasjonen, men arbeidet med å slokke brannen fortsetter natt til søndag. 

Lørdag formiddag brant det fortsatt i skogen ved Ulviksjøen, i grenseområdet mellom Nes og Aurskog/Høland. Store brannmannskaper fra flere brannstasjoner har jobbet i hele natt med å få kontroll på brannen. 

- Vi har forsåvidt kontroll på brannen, men den er fortsatt aktiv, sier vaktleder Roger Andersen ved Øst 110-sentral til Raumnes ved 10-tiden lørdag. 

Skogbrannhelikopteret kom tilbake til brannstedet lørdag morgen og brukes aktivt. I tillegg er det flere tankbiler som kjører i skytteltrafikk inn til brannstedet. Brannmannskapene hadde fredag kveld utfordringer med å få tilgang på nok vann, ettersom selve brannstedet ligger et stykke fra nærmeste tjern. 

- Hva er utfordringen med denne brannen?

- Det er både størrelsen  på brannen og at det er vannvittig tørt. det er så tørt at brannen sprer seg én meter ned i bakken. det gjør at det trengs store vannmengder for å slukke det skikkelig, sa Andersen.

Store ressurser i sving

Klokken 14.30 lørdag ettermiddag kunne Andersen forsikre om at Brannvesenet hadde kontroll på brannen. 

-  Vi har kontroll, men vi sliter med å få slukket brannen. Den spres ikke, men det er så vanvittig tørt at det krever mye å få slokket den. Det er for tørt til at det eksisterer bekker, men vi har fått inn et andre brannhelikopter som bidrar med å hente vann fra tjern og sjøer rundt brannen. Dette er helt avgjørende slik situasjonen er nå.

- Så dere er ikke der at dere forbereder å gå over til etterslokking?

- Nei, ikke i det hele tatt. Det brenner så langt ned i bakken, og det er så tørt, at det er vanskelig å få slokket den helt. Det har også brutt ut en ny skogbrann ved Bjørkelangen vi er opptatt av at ikke skal spre seg. Vi kommer til å opprettholde trykket for å forsikre oss om at vi har kontroll.

- Trapper dere ned bemanningen i Nes?

- Nei, det gjør vi ikke. Vi har alltid noen ressurser i bakhånd. Nå begynner det imidlertid å bli smått med ressurser, så godt som alle tilgjengelige er nå ute, påpeker Andersen. 

Arbeider fortsetter

Da Raumnes var i kontakt med Øst 110-sentral lørdag kveld klokken 21.10, kunne operatør Lars Erik Robertsen rapportere om uforandret situasjon.

- Situasjonen vil antakelig forbli uforandret fremover nå. Det er imidlertid fryktelig tørt, så vi tar ingen sjanser. Det tar tid å slokke brannen på grunn av de tørre forholdene. 

- Så dere er ikke over i etterslokk?

- Nei, men vi har full kontroll. Vi pøser nå på med vann for å slokke brannen, det brenner så dypt ned i bakken at det tar lang tid. Det er fortsatt mange i arbeid der ute. 

- Hva med brannen ved Bjørkelangen, det er ingen fare for at den sprer seg?

- Nei, også den er under kontroll. Vi har flyttet ett helikopter fra Nes til Aurskog for å bidra til slokningsarbeidet der. Det tar tid, men det ser bra ut nå, sier Robertsen. 

Ved 23-tiden sier Robertsen at situasjonen ikke er ventet å endre seg gjennom natten. Det eneste de har gjort, er å ta ut de mannskapene som har holdt på lengst slik at de skal få litt hvile. 

Slukking
Slukking: Brannmannskaper jobber natt til lørdag med å få kontroll på skogbrann i Nes. Foto: Carll Christian Grue Solberg

Jobbet gjennom natten

Skogbrannhelikopteret trakk seg tilbake fra brannområdet ved mørkets frembrudd. Mannskaper fra tre ulike brannstasjoner skal jobbe gjennom natten for å slukke brannen. Ved midnatt var de i ferd med å få kontroll over brannen, ifølge operasjonsleder Jan Karlsen. 

Det ble fredag kveld sendt brannmannskaper både fra Øvre og Nedre Romerike til Kjærnsmo ved Auli/Haga for å slukke skogbrann. I tillegg ble sivilforsvaret kalt ut. 

- Det er trolig tre ulike branner, sa Jan Karlsen, vaktleder ved 110-sentralen Øst ved 21-tiden. Området var uoversiktelig, og brannvesenet hadde dårlig radiosamband. Senere har det vist seg at det er snakk om to skogbranner. 

Skogbrannene skal ifølge brannvesenet være forårsaket av lynnedslag. 

Brannmannskaper
Brannmannskaper: Store brannmannskaper er i skogen ved Kjærnsmo for slukke skogbrannene som er oppstått fredag kveld. Foto: Carl Christian Grue Solberg

Politihelikopteret måtte i starten inn i området for å geleide mannskapene for å hjelpe de til å finne hvor det brant. 

- Vi har mange biler der oppe nå, sa Karlsen ved 21-tiden fredag. 

Brannen var godt synlig fra Aulifeltet, og mange har lagt ut meldinger på sosiale medier med bilder av kraftig røykutvikling i området. 

- Allerede ved Haga stasjon er det røyklukt. Røyken trekker mot Aulifeltet, og hele feltet ser ut til å være røyklagt. Fra veien ser det ut som om det er flere små branner i hele området. Traktorer har kjørt innover med vann og brannvesenet er på stedet, sa vår reporter på stedet da han kom til Kjærnsmo fredag kveld. 

På Aulifeltet meldes det om sterk røyklukt. Karlsen oppfordrer beboere i området til å lukke vinduer og stenge ventilasjon for å ikke trekke røyk inn i boligen. Det er ventet at røyken vil fortsette utover lørdagen. 

Melding kl 1942

Brannvesenet fikk melding om den første brannen fredag klokken 1942. Den var mellom Fallet og Auli kirke. Det ble raskt sendt ut terrenggående kjøretøy for å få oversikt, Ifølge innsatsleder Tom Bråthen ved Øvre Romerike Brann og Redning. 

Brannen som er mellom Fallet og kirka på Auli hadde de ved 23-tiden kontroll på, og brannmannskapene gikk da over til etterslukking av området. 

Vi vil oppfordre publikum til å melde fra tidlig om de ser røyk i skogen. Jo tidligere brannmannskapene kommer igang med slukking, jo bedre er det.Ring heller en gang for mye eller en gang for lite. 

Innsatsen ble da flyttet inn til den neste brannen, som er nær Ulviksjøen, innenfor Flolangen og mot grensen til Aurskog-Høland. 

- Vi vil oppfordre publikum til å melde fra tidlig om de ser røyk i skogen. Jo tidligere brannmannskapene kommer igang med slukking, jo bedre er det.Ring heller en gang for mye eller en gang for lite, oppfordrer vaktleder Roger Andersen. 

Skogbrannhelikopter
Skogbrannhelikopter: Det er satt inn skogbrannhelikopter mot skogbrannen i Nes. Foto: Carl Christian Grue Solberg

Krevende slukkearbeid

- Dette er en stor toppbrann, sa Bråthen til Raumnes ved 23-tiden. Store ressurser ble da satt inn for å få kontroll på denne brannen. Det var imidlertid dårlig radiodekning i området, noe som gjorde at mannskapene hadde vanskelig med å koordinere innsatsen. 

Det ble samtidig satt inn helikopter for å bistå i slukningsarbeidet. 

Selve brannen er et stykke fra noe tjern, så det er krevende for brannmannskapene å få frem vann til slukningsarbeidet. Bråthen betegnet det ved 23-tiden som krevende å få kontroll på brannen. 

- Trenger dere hjelp fra publikum?

- Nei, vi har store mannskaper og har ikke oppgaver til publikum, sier Bråthen. 

Har du tips, ring Raumnes på telefon 63 91 18 14

Skogbranner på hele Østlandet

Over hele Sør-Norge er det stor skogbrannfare og det brenner i svært mange fylker. Det brenner fredag fortsatt en rekke steder i Sør-Norge, særlig i Telemark og Agder. Senere fredag er det ventet mer tordenvær, ifølge meteorologene.

Det ble registrert hele 11.000 lynnedslag torsdag, opplyser Meteorologisk institutt – og dette var skyld i mange av brannene. Det skal også være lyn som forårsaket skogbrannen i Nes. 

brannbiler
brannbiler: Brannmannskaper fra både Øvre og Nedre Romerike er sendt til skogen i Nes for å bistå med å slukke skogbrannen. Foto: Carl Christian Grue Solberg

Selv om det kom noe nedbør torsdag, er skogbrannfaren på høyeste nivå mange steder i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark og i Agder-fylkene. Faren er også stor i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, ifølge Yrs oversikt.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) øker antallet skogbrannhelikoptre fra 16 til 22 for å hjelpe til med å slokke skogbrannene i Sør-Norge.

I tillegg er Sivilforsvaret satt inn en rekke steder i landet.

– Det gjøres en formidabel innsats av brann- og redningsvesenet, med god støtte av skogbrannhelikoptrene, Sivilforsvaret og frivillige, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

– Vi oppfordrer folk til å være forsiktige, slik at nye branner ikke oppstår. Det blir bare tørrere og tørrere. Oppdager du en skogbrann, må du varsle raskt til nødnummer 110. Mens du venter på hjelp kan du starte slokkearbeidet selv, men ikke ta noen sjanser. Kom deg ut av området før flammene omringer deg, sier Pedersen til NTB. 

Denne artikkelen oppdateres løpende med ny informasjon om skogbrannen. 

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.