annonse

Sprengte kampesteiner inn i hagen til Sara

Utrygg
Utrygg: Sara Sameien er 94 år og nærmeste nabo til utbyggingen av Auli Park. Onsdag opplevde hun at sprenging en meter fra hennes hage førte til at det fløy kampesteiner inn i hagen, og at deler av uthuset ble sprengt i filler. (Foto: Thomas Frigård)
Steiner
Steiner: Mye stein og jord fløy inn i hagen til Sameien. Det ble raskt ryddet opp i dette av utbygger. Privat foto
Ødelagt
Ødelagt: Sprengingen gikk hardt ut over uthuset til Sameien. Deler av huset ble ødelagt.Privat foto
Blåste vekk gjerdet
Blåste vekk gjerdet: Metallgjerdet som sto i tomtedelet ble bøyd av eksplosjonen og blåst inn i hagen til Sara Sameien. Privat foto

Sahra Sameien er bekymret for sikkerheten rundt byggingen av Auli Park. Nylig kom det kampesteiner flygende inn i hagen, og uthuset hennes ble sprengt i filler.

Thomas Frigård

Auli

- Jeg sto i vinduet og fikk se en sky av stein og jord komme flygende inn i hagen. Den ene steinen var som en liten blokk. Jeg føler meg ikke trygg, sier Sara Sameien på Auli.

Uthuset ødelagt

Auli Boligutvikling er i gang med byggingen av prosjektet Auli Park rett bak Kiwi-butikken. Sameien er nærmeste nabo til boligprosjektet, og sprengingen av fjell foregår kun en drøy meter fra eiendomsgrensa. Onsdagens sprenging var i det sterkeste laget, og hagen til Sameien ble fylt med jord og stein. Den største steinen veide mange kilo og landet midt på plenen til den 94 år gamle kvinnen. Uthuset til Sameien står på eiendomsgrensen, og deler av taket ble blåst av, og ytterveggene ble sterkt skadet. Barnebarnet til Sameien reagerer sterk på hendelsen.

- De blåser filler av bygninger på naboeiendommen, og det flyr digre steiner inn på plenen til naboene. Det er skremmende, og det virker som om de ikke har kontroll. Vi vurderer nå å anmelde forholdet som skadeverk og fare for liv og helse. Vi kan ikke ha det slik, sier Jostein Wenås.

Vurderer anmeldelse

Metallgjerdene som sto på eiendomsgrensa vitner om at dynamittsalven i onsdagens sprenging var for høy, eller at man ikke hadde klart å dekke til sprengningsområdet i tilstrekkelig grad. Gjerdene hadde blitt blåst inn på eiendommen til Sameien, og fler av metallgjerdene var bøyd og deformert av eksplosjonen.

- Det virker som om utbyggeren ikke tar nødvendig hensyn til naboene og bare turer fram som han selv vil. Slik kan det ikke være, og jeg er bekymret for bestemor. Hun er 94 år, og for henne er dette en stor belastning, sier Wenås.

Legger seg flat

Daglig leder i Auli Boligutbygging AS, Stian Udnes, kan fortelle at sprengingen på onsdag er notert som et avvik. Han beklager sterkt det naboene har blitt utsatt for.

- Vi må bare legge oss flate og beklage det som har skjedd. Dette er en uønsket hendelse, og vi er i prosess for å finne ut hva som skjedde. Dette skulle ikke ha skjedd, sier Udnes.

Det er selskapet Kjell Foss som er hentet inn for å foreta sprengingen. Leder for sprengingen er Roger Myrbråten fra Opaker. Han har 37 års erfaring i bransjen. Han erkjenner at de hadde en uønsket hendelse på onsdag.

- Vi beklager at det gikk ut over eiendommen til naboen, men det var aldri fare for personskader. Vi hadde folk ute som kontrollerte at ingen var i nærheten da vi sprengte, sier Myrbråten.

Skal reparere

Han viser til at det er utfordrende å sprenge så tett på en naboeiendom.

- Vi har ikke fått lov av naboen til å dra gjerdet inn på deres eiendom, slik at vi kunne dekke over på en enda bedre måte. Men vi rydder opp etter oss, og vi skal reparere de skadene vi har påført uthuset til naboen, sier Myrbråten.

Vi vurderer nå å anmelde forholdet som skadeverk og fare for liv og helse. Vi kan ikke ha det slik.

Jostein Wenås, barnebarn til Sara Sameien.