annonse

Snakkepakken er et språkverktøy for barn

Markering
Markering: For å markere Snakkepakken på samisk deltok foran f.v. Astrid Ingebjørg Swart (sjaman), Mare Helander, (styrer i samisk barnehage Oslo), Lena Wallgren Wagner Malinovsky (Snakkepakken) og datteren Elin Finnanger. Bak f.v. Merethe Kihle, Veslemøy Ihler, Edel Stirling (alle tre fra læringsverkstedet Haga), Hans Arild Grøndal, og Petter Foss (samboer og kollega). Begge (Foto: Tommy Simon Norum)
Sjaman
Sjaman: Med på lunsjmøtet var sjaman Astrid Ingebjørg Swart, som holdt en seanse for Snakkepakken.

Lena Wallgren Wagner Malinovsky etablerte Snakkepakken på slutten av nittitallet. Nå har hun flyttet til Haga, og ønsker å involvere Nes i det unike arbeidet. Tommy Simon Norum 98 87 22 29 tommy@raumnes.no

Haga

- Snakkepakken kom i salg i år 2000, forteller Malinovsky, som har holdt over 700 kurs rundt om i hele Norge.

Snakkepakken er et språkverktøy for barnehage og småskole med gjenstander og hefter, som skal hjelpe barn å utvikle gode språkferdigheter uansett morsmål.

- Barn med norsk morsmål lærer norsk, blant annet fordi språket er et redskap til videre intellektuelt arbeid. Metodikken i Snakkepakken er lagt opp slik at alle som jobber i barnehage eller småskole kan støtte barn i å bevare og videreutvikle morsmålet sitt, samtidig som barna lærer norsk, sier Malinovsky.

Alle sanser

Malinovsky har lang erfaring med barn som har annet morsmål enn norsk.

- Jeg startet i 1985 å jobbe som barnehageassistent i Grønland barnehage i Oslo. Der jeg kom i kontakt med barn som hadde tilknytning til andre land. Jeg jobbet sammen med en tospråklig assistent som fikk god kontakt med barna. Det tente nok gnisten for å starte Snakkepakken, forteller Malinovsky, som senere utdannet seg til barnehagepedagog i Aarhus, Danmark, fra 1989 til 1992, og fra 2006 til 2011 tok bachelorutdannelse i kultur og samfunn ved Universitetet i Oslo, med fordypning i norsk som andrespråk.

- Min erfaring er at noen barn er avhengig av å se, mens andre vil høre, røre ved og gjøre noe aktivt med omgivelsene for å forstå ting. Å ta i bruk flere sanser vil sikre at språket når fram. Ofte blir barna passive tilskuere når de voksne lærer bort, men med Snakkepakken er ideen et de får overta gjenstandene og leke videre på egen hånd, sier Malinovsky.

Utvidet Snakkepakken

- I 2015 fylte Snakkepakken 15 år, og jeg hadde holdt mange kurs og snakket med folk i hele landet. Det begynte å komme ønsker om nye ideer, og da lanserte jeg Snakkepakken Ekstra med nye gjenstander og nye fortellinger, forteller Malinovsky.

Med seg på laget har hun samboer og kollega Petter Foss, som hjelper til på kursreisene, komponerer musikken på CD-ene og har ansvar for formgivning av alt materiell.

- Barnehageansatte er språklige modeller og forbilder, og derfor trenger de et hensiktsmessig språkverktøy, sier Malinovsky.

Lanseringslunsj

I starten av mars ble Snakkepakken lansert på samisk, og i den forbindelse inviterte Lena forskjellige samarbeidspartnere til en lanseringslunsj på Haga.

- I Norge er det rundt 40 000 samer, 30 samiske barnehager og 30 barnehager som har tilrettelagt tilbud for samiske barn. Snakkepakken på samisk retter seg mot disse barnehagene, men i høy grad også mot landets barnehager for øvrig, sier Malinovsky.

Med på markeringen deltok blant annet Mare Helander som er styrer i samisk barnehage i Oslo og sjaman Astrid Swart, i tillegg til tre ansatte fra Læringsverkstedet barnehage på Haga, som er nærmeste nabo.

- Læringsverkstedet har fått et tretimers Snakkepakke-kurs som nabogave, der det kan hende det blir plass til flere kursdeltakere, sier Malinovsky, som har kjøpt det gamle Melkemottaket rett ved Haga-stasjon, der drømmen er å etablere eget kurslokale.

- Det er en befrielse å flytte fra Oslo til det idylliske landskapet ved Glomma. Her finner jeg ro, harmoni og inspirasjon når jeg utvikler nytt språkmateriell, sier Malinovski.

Hans Arild Grøndahl deltok også på lanseringen, siden ferskosten Nýr brukes i flere av oppskriftene i det nye heftet.

Vil involvere lokalmiljøet

Lena og Petter flyttet til Haga i 2015, og er opptatt av å bruke det som finnes i nærmiljøet. Lena har blant annet kjøpt og omtalt råprodukter fra Garnbutikken Årnes og Aanerud bakeri til det nye heftet, og derfor var også de invitert til lanseringslunsjen, men kunne ikke komme. Alle Snakkepakken-heftene er skrevet på bokmål.

- Fortellingene i Snakkepakken skal fenge barna, og har et innhold som kan synliggjøres med gjenstandene som hører til, sier Malinovsky.

Det er en befrielse å flytte fra Oslo til det idylliske landskapet ved Glomma. Her finner jeg ro, harmoni og inspirasjon når jeg utvikler nytt språkmateriell.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.