annonse

Skolevegen til Emilie har blitt kortere, og hun har blitt en gladere jente

Ny hverdag
Ny hverdag: Etter at Konsentra valgte å kjøre korteste veg til skolen har skolevegen blitt halvparten så lang for Emilie Nyhus Øien. Nå kan hun kose seg i bussen sammen med andre elever. Hun har fått en ny hverdag. Alle (Foto: Thomas Frigård)
Glede
Glede: Stefar John Anders Kløfta og mamma Anna-Lisa Øien kan fortelle at Emilie har blitt en helt ny jente etter at hun fikk kortere skoleveg.
Aldri buss
Aldri buss: For første gang kan Emilie Nyhus Øien glede seg over å kjøre buss til skolen.
Mer energi
Mer energi: Emilie blir ikke lenger så sliten av reisevegen, så nå er det lettere å konsentrere seg om lekser enn tidligere.
Ikke kjørbar
Ikke kjørbar: Vegen til venstre definerte Konsentra som kjørbar, men vegen til høyre var for dårlig til å kjøre på.
Snudde
Snudde: Etter at Raumnes omtalte saken valgte John Gunnar Aune og Konsentra å snu. Vegen over Stangeskovene ble definert som god.

Den lange skolevegen de siste fire årene gjorde Emilie Nyhus Øien både sliten og frustrert. Nå har skolevegen blitt kortere og hun kjører sammen med andre elever. Foreldrene har fått en "ny" jente.

Thomas Frigård

Øst på Skogen

- Nå kjører jeg sammen med fire andre elever, og jeg bruker mye mindre tid til skolen. Jeg er mye mer opplagt, og det er lettere å gjøre lekser. Jeg har fått en helt ny hverdag, sier sjuendeklassingen ved Østgård skole, Emilie Nyhus Lien.

Ble veldig sliten

De tre første skoleårene ble Emilie Nyhus Øien kjørt til skolen med taxi fra sitt hjem i Gransmyrvegen Øst på Skogen til Østgård over Stangeskovenevegen og Rakeievegen, men for fire år siden ble vegen over Stangeskovene plutselig definert som umulig å kjøre på av taxiselskapet. Over natten ble skolevegen til Emilie dobbelt så lang, og hun satt hver dag 45 minutter lenger i bil enn tidligere. Den lange transporten gjorde henne sliten og frustrert. Emilie kunne ikke forstå hvorfor hun plutselig ikke kunne kjøre den korteste vegen til skolen.

- Det ble for lenge å sitte i bil, og jeg var veldig sliten når jeg kom hjem fra skolen. Det var vanskelig å konsentrere seg om leksene, og jeg synes det var rart at jeg plutselig ikke kunne kjøre den korteste vegen som jeg gjorde før, sier Emilie.

Foreldrene til Emilie så at datteren ble tappet for energi av den lange skolevegen, og i to år forsøkte foreldrene å få Konsentra, som har ansvaret for skoleskyssen, til å sørge for at Emilie ble kjørt til skolen på den korteste vegen. Konsentra viste til at taxiselskapet hadde definert vegen over Stangeskovene som «ikke kjørbar». I to år ble ikke Emile og foreldrene hørt, men dagen etter at Raumnes omtalte saken valgte Konsentra å snu. Vegen ble plutselig definert som kjørbar, og argumentet om at det ikke var mobildekning over Stangeskovene ble også trukket tilbake.

- Taxiselskapet vedgår at det nå er mobildekning langs hele vegen og at vegstandarden har blitt god, uttalte kvalitetsleder i Konsentra, John Gunnar Aune.

Kjører sammen med andre

Resultatet av at vegen over Stangeskovene ble definert som kjørbar var at taxiselskapet mistet kjøreoppdraget, og Konsentra satte inn minibussen som allerede kjører fire skoleelever som bor i Rakeievegen til å hente Emilie. Dette fører til at fylket sparer penger, og for Emilie ble skolevegen mer enn 20 minutter kortere hver veg. For første gang kan hun nå kjøre sammen med andre elever til skolen.

- Det er veldig koselig å kunne kjøre sammen med andre skolebarn, og vi bruker tida i bussen til å prate. Tida går mye fortere nå, sier Emilie.

Sprudlende og glad

Foreldrene kan tydelig se at den kortere skolevegen har hatt en positiv effekt på datterens hverdag.

- Emilie har følt seg som en postpakke, og hun har vært veldig mye sliten og energiløs, og det har plaget henne at hun har måtte kjøre så langt til skolen. Etter at hun fikk kjøre med minibussen har hun blitt mer sprudlende og glad. Det har hatt en utrolig effekt, hun er en helt ny jente, sier mamma til Emilie, Anna-Lisa Øien.

Gått ut over skoleelev

Hun synes det er bra at Konsentra til slutt snudde i saken, men hun er kritisk til at det gikk så lang tid før de erkjente at vegen over Stangeskovene var kjørbar og at argumentene for å ikke kjøre på vegen ikke var holdbare.

- Konsentra burde selv ha sjekket fakta og vegstandarden opp mot det vi fortalte. Det triste med denne saken er at Konsetras manglende evne til å lytte har gått ut over en skoleelev, og dette har pågått i flere år. Men nå er vi veldig glad for at Emilie endelig har fått en bedre hverdag, sier Øien.

Datteren Emilie er enig.

- Det burde ikke være slik at man må gå til avisa før de lyttet til oss, sier Emilie.

Bedre hverdag

Stefar John Anders Kløfta er også glad for at Konsentra snudde, men han erkjenner at han har vært både frustrert og sint over skoleskyssens manglende evne til å lytte og sjekke ut fakta i saken.

- De har ikke tatt hensyn til barnet i det hele tatt, i stedet har de møtt oss med uholdbare argumenter og en kald skulder. Både vi og Emilie har vært frustrerte, men vi takker nå Konsentra for at de erkjenner at de tok feil og for at de snur. Emilie har fått en mye bedre hverdag, og det betyr alt, sier Kløfta.

Det ble for lenge å sitte i bil, og jeg var veldig sliten når jeg kom hjem fra skolen.

Emilie Nyhus Øien, elev på Østgård skole