annonse

«Skal rosa-russefeiring bestå, må den følge barnehagens rammeplan»

Rosaruss
Rosaruss: Eliseussen og Hofseth håper alle som har vært russ, og rosaruss har hatt en fin feiring. Arkiv (Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen)
Rosaruss
Rosaruss: Eliseussen og Hofseth håper alle som har vært russ, og rosaruss har hatt en fin feiring. Arkiv (Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen)

17. mai nærmer seg med stormskritt, og dermed er russefeiringen snart over, både for stor, og mindre stor russ.

  • Øyvind Hofsrud

SLT-koordinator, Ida Eliseussen, og barnehagesjef, Stine Larssen Hofseth, har tidligere etterlyst en debatt rundt rosarussfeiringen i barnehagen. Nå håper de debatten fortsetter til neste års russefeiring.

Markering i livet

Ønsker debatt
Ønsker debatt: Barnehagesjef, Stine Larssen Hofseth (t.v.) og SLT-koordinator, Ida Eliseussen, ønsker at folk skal ta opp diskusjonen rundt rosarussfeiringen. Foto: Øyvind Hofsrud

Eliseussen og Hofseth synes det er fint at man markerer barnas steg fra barnehage til grunnskole, men ønsker å stille spørsmål rundt verdiene av denne feiringen.

– Det er fint å markere overganger i livet, for det skal man absolutt gjøre. Vi bare lurer på om det må være en russefeiring hos barn i barnehagen, eller om det kan markeres på en annen måte, sier Eliseussen.

Hofseth påpeker at hun ønsker at fokuset i barnehagen skal ligge på samfunnsmandatet som omhandler barndom, lek og læring.

– Vi mener at barnehagene må kunne velge å ikke ha russefeiringen i sitt eget pedagogiske opplegg. Barnehagene vil veldig gjerne møte ønsker fra foreldrene om rosarussfeiring, men de må stå innenfor pedagogiske og verdibaserte rammer, sier Hofseth.

Pengepresset

Det er mange perspektiver i verdidebatten rundt rosarussen. Et perspektiv er blant annet pengepresset som stadig blir diskutert blant original russ, men som også eksisterer blant rosarussen.

– De aller første rosarussfeiringene ble markert med håndlagede russeluer. Nå får man kjøpt utstyr, klær og masse annet hos profesjonelle firmaer. Det er blitt en kommersialisering og et prisjag rundt feiringen, og det kan være vanskelig for foreldre å stå imot, forteller Hofseth.

Hofseth og Eliseussen uttrykker et ønske om at hvis rosarussfeiringen skal bestå, så må det kunne forsvares som en del av rammeplanens krav til innhold i barnehagen.

– Blant annet må ordningen være kostnadsfri for barn og foreldre, sier dem.

De legger vekt på at vennskap og empati er viktig i barnehagen, og at de må unngå at noen står utenfor.

Kultur rundt russen

Hofseth og Eliseussen legger til at det ikke forsking eller noen fasit på hva som er det riktige, men de vil at alle skal stille seg det samme spørsmålet rundt markeringen i barnehagen.

– Barnehagene har i likhet med rød -og blårussen knuter som de får i lua si. Disse knutene er selvsagt veldig uskyldige, men hvis en knute for eksempel er å drikke en solo så fort som mulig, så bør vi spørre oss om dette kan være noe som kan påvirke drikkevaner over tid. Jeg sier ikke at videregående russen blir alkoholikere ved at de drikker en øl så fort som mulig, men jeg stiller et spørsmål rundt når alkoholvaner begynner å utvikle seg, og om det er mulig å påvirke disse til å bli så fornuftige som mulig, spør SLT-koordinator Eliseussen.

De ønsker å gjøre barn og foreldre bevisste på hva rosarussfeiringen betyr.

Hilser russen

Russen har som vane å besøke barnehager de selv har gått i og dele ut is, dette synes Hofseth og Eliseussen er en hyggelig aktivitet.

– Det er veldig hyggelig at russen tar seg tid til å besøke barnehagene men dette mener vi er noe de må gjøre på eget initiativ. Nesrussen er veldig gode forbilder. Vi synes det er fint om barnehager som blir ringt opp av russ og som legger føringer for hvordan russen skal oppføre seg og være forbilder når de besøker en barnehage, sier Hofseth og Eliseussen.

SLT-koordinatoren og barnehagesjefen håper all russ har hatt en fin feiring, og at ingen blir uglesett, selv om de ønsker en diskusjon rundt temaet.

– Vi vil ikke nødvendigvis at rosarussfeiringen skal avskaffes. Vi bare ønsker diskusjon rundt hvordan markeringen skal gjennomføres. Årets rosaruss skal ikke bli sett rart på selv om vi ønsker en diskusjon. Vi ønsker alle en fin 17. mai, uavhengig av farge på russedressen, avslutter Hofseth og Eliseussen.

oyvind@raumnes.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.