annonse

– Signalene fra Nes er svært gledelige

Lovpriser forskningen
Lovpriser forskningen: Elena Bogen Slydal, generalsekretær i Norges Fibromyalgiforbund, er svært glad for den nye forskningen på kroniske muskelsmerter i Norge. (Foto: Privat)
Fruktbart samarbeid
Fruktbart samarbeid: Faksimile fra Raumnes 26. januar. (Foto: )
Får hjelp
Får hjelp: Faksimile fra Raumnes 13. februar. (Foto: )
FAKTA

Generalsekretær Elena Bogen Slydal i Norges Fibromyalgiforbund er glad for at SALSA-prosjektet bringer med seg positive resultater.

John Arne Paulsen

Nylig omtalte vi Mette Brandt Bratlie fra Årnes som har slitt med kroniske muskelsmerter i 30 år. Nå får hun hjelp gjennom forskningsstudiet SALSA, der Diakonhjemmet sykehus i Oslo blant annet samarbeider med fastlegene og Frisklivs- og Mestringssenteret i Nes kommune. Skreddersydd oppfølging med riktig fysisk trening har ført til at hun har det bedre nå enn på 30 år.

Norges Fibromyalgiforbunds medisinske forskningsfond har bidratt økonomisk til denne forskningen. Elena Bogen Slydal, generalsekretær i forbundet, betegner tilbakemeldingene fra Nes som svært gledelige.

– Forskningen er ikke avsluttet ennå. Vi har ikke fått så mye feedback, men det lille jeg har hørt har vært positivt, sier hun.

Hun er spesielt glad for at forskningen finner sted i Norge. Det er ikke forsket så veldig mye på fibromyalgi.

Lavt rangert

– Det gjelder på verdensbasis. Vi ser heldigvis at det begynner å bli bedre. Men denne typen sykdom er generelt lavt rangert, og det gjør det vanskelig å få forskningsmidler. Det gjør også at det er mindre kult å forske på det, sier Slydal.

Hun er veldig tilfreds med at prosjektet fungerer.

– Vi er jo positive til alt som kan bedre livskvaliteten til menneskene med denne diagnosen. Behandlingen av mennesker med fibromyalgi varierer veldig fra land til land, og ikke minst varierer hverdagen til de som sliter med det, sier hun.

Fruktbart samarbeid
Fruktbart samarbeid: Faksimile fra Raumnes 26. januar. Foto:

Hun har full tro på at skreddersydd behandling fungerer.

– Dette fordi det er så variert hva hver enkelt tåler av trening og kosthold. Alle reagerer forskjellig. Noen tåler trening kjempegodt, mens noen må ha en grundig oppfølging for at det ikke skal bli for mye. Så er det noe med det mentale i det også. Hvis man får store smerter etter at han man har prøvd å trene, så er det ikke så lett å gå i gang med trening neste gang. Hvis man har smerter til vanlig og blir verre hver gang man trener, så kan en jo tenke seg det selv. Derfor er denne typen oppfølging det absolutt optimale, sier Slydal.

Kunnskapsmangel

– Det virker som dette er lærerikt både for pasienten og helsepersonellet?

– Ja, vi ser jo at det dessverre er mange også blant helsepersonell som ikke har nok kunnskap om denne diagnosen. Men det er jo så stor variasjon fra person til person. Selv om du har møtt ti personer med fibromyalgi så er det ikke dermed sagt at den neste som kommer inn døra vil ha samme behov. Det gjør det hele utfordrende for begge parter, sier Slydal.

Uansett understreker hun at fysisk aktivitet er en god veg å gå.

Får hjelp
Får hjelp: Faksimile fra Raumnes 13. februar. Foto:

– Akkurat det finnes det forskning som beviser også. Fysisk aktivitet kan være med på å dempe smerter og gi mer overskudd. Mye av utfordringen er at trening kan inneholde så mangt. Løsningen trenger ikke være løping eller styrketrening. For mange kan løsningen være varmtvannsbassengtrening eller yoga. Det er derfor det er viktig å få snakket med fagfolk for å finne ut hva som er best for hver enkelt, sier Slydal.

john@raumnes.no