annonse

Senterpartiet går mot knallvalg i Nes

Følger med
Følger med: Varaordfører Vivian Wahl (Sp) (t.v.) ser ut til å gjøre et knallvalg i Nes. Ordfører Grete Sjøli (Ap) er noe mer nøkernt fornøyd med forhåndsstemmene. (Foto: Thomas Frigård)
Nest størst
Nest størst: Tove Nyhus og Frp 16,9 prosent av forhåndsstemmene i Nes. Det er en reduksjon fra forrige stortingsvalg, men Frp er med dette nest størst i Nes. (Foto: Thomas Frigård)

Etter at 3458 forhåndsstemmer har blitt talt opp ligger Senterpartiet an til å gjøre et kjempevalg i Nes. Partiet ser ut til å bli mer enn dobbelt så store.

Thomas Frigård

Besøk vårt valgsenter med oversikt over alle valgresultatene fra hele landet her
- Selv om dette bare er forhåndsstemmene, så er dette etter er veldig gledelige tall for oss, Mye tyder på at vi har truffet med våre kampsaker, sier varaordfører Vivian Wahl (Sp).

Gode tilbakemeldinger

Etter at 3458 forhåndsstemmer har blitt talt opp i Nes sitter Sp med 14,7 prosent av stemmene. Dette er en vekst på hele 7,9 prosentpoeng siden forrige stortingsvalg, og skulle disse tallene holde seg helt inn betyr det at partiet er blitt mer enn dobbelt så store i Nes på fire år. Partiet har vært tydelige motstandere av både kommunereformen og politireformen, og mye tyder på at dette har falt i god jord i Nes.
- Vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra velgerne når det gjelder vår kamp mot begge disse reformene. Vi håper dette holder seg inn, og at vi får det skiftet vi har jobbet for, sier Wahl.

Håper på skifte

Ordfører Grete Sjøli (Ap) konstaterer at Ap har kapret 34,4 prosent av forhåndsstemmene her i bygda, og dette er et fall på 1,6 prosentpoeng fra valgresultatet i nes for fire år siden.
- Det er et marginalt fall, men det er fortsatt veldig mange stemmer som skal telles. Vi tar ingenting for gitt, men vi håper fortsatt på at vi klarer å sikre oss regjeringsmakt, sier Sjøli.

Handler om én ting

Frps gruppeleder Tove Nyhus tok også turen innom rådhuset mandag kveld, og hun kunne konstatere at Frp får 16,9 prosent av forhåndsstemmene i nes. dette er et fall på 4,3 prosentpoeng siden forrige stortingsvalg. Men partiet er med dette nest størst i bygda.
- Hvis dette gir et korrekt bilde av valget kan det se ut som vi gjør det noe bedre enn landsgjennomsnittet, og jeg er tilfreds over at vi er nest størst i Nes. Men dette valget handler utelukkende om én ting, og det er å forbli i posisjon. Det må vi vente og se, sier Nyhus.

Høyre taper

Den store taperen i Nes når det gjelder forhåndsstemmene er Høyre med 16,3 prosent av forhåndsstemmene. Dette er en nedgang på 6,2 i forhold til valget for fire år siden. Det fjerde største partiet i Nes er SV med 4,1 prosent av forhåndsstemmene. Dette er en økning på to prosentpoeng fra forrige stortingsvalg.
- Det er i så fall en fin økning, og da satser vi på at vi runder fem prosent. Jeg håper dette holder til å få et regjeringsskifte, sier Ali Reza Nouri (SV).

MDG større enn Venstre

Ifølge forhåndsstemmene i Nes har MDG gått forbi Venstre, MDG har fått 3 prosent av stemmene, og øker med 0,9 prosentpoeng. Venstre har fått 2,9 prosent av forhåndsstemmene og har gått tilbake 1,2 prosent. KrF har fått 2,5 prosent, og går med dette tilbake 0,8 prosentpoeng. Rødt har fått 1,9 prosent av forhåndsstemmene og Helsepartiet 1,7 prosent.

22,3 prosent av velgerne

Ved forrige stortingsvalg var det registrert drøyt 2400 forhåndsstemmer, og i år har tallet økt til 3458. Velgermassen i Nes er på 15 470, slik at forhåndsstemmene utgjør 22,3 prosent av de totale stemmende i Nes. Mye kan dermed fortsatt skje.
Vi kommer tilbake med mer om valget når noe mer er klart. Når det gjelder blokkene på Stortinget svinger tallene hele tiden, men prognosene viser et knapt Erna-flertall.
Slik er forhåndsstemmene i Nes fordelt:
Ap: 34,4
Frp: 16,9
H: 16,3
Sp: 14,7
SV: 4,1
MDG: 3,0
V: 2,9
KrF: 2,5
Rødt: 1,9
Helsepartiet: 1,7
Pensjonistpartiet: 0,8