annonse

Sau ble drept på beite beskyttet av rovviltgjerde, frykter nye angrep

Tomt
Tomt: Anne Lise og Yngvar Sandnes våger ikke lenger å ha sauene sine i beiteområdet på Haga i frykt for at hunder på nytt skal ta seg inn på området og jakte på sauene. (Foto: Thomas Frigård)
Drept
Drept: Etter at de to hundene ble fanget og ble ført ut av beiteområdet fant saueeierne en sau som var drept. Privat foto
Rovdyrgjerde
Rovdyrgjerde: Til tross for at saueeierne har satt opp strømførende rovdyrgjerde tok to hunder seg inn i beiteområdet. (Foto: Thomas Frigård)
Jaget
Jaget: To hunder jaget sauer på beite på Haga i forrige uke. Privat foto

Haga Til tross for rovdyrsikkert gjerde tok to hunder seg inn i inngjerdingen, og en sau ble funnet drept. Saueeierne Anne Lise og Yngvar Sandnes frykter nå for sine sauers sikkerhet.

Thomas Frigård

- Vi har et vanvittig flott beiteområde her på Haga, men vi våger ikke å ha sauene våre her nå. Vi har vært tvunget til å ta dem med tilbake til gården, sier saueeier Anne Lise Sandnes fra Boddingfjell.

En sau ble drept

For noen uker siden satte saueeierne opp et strømførende rovdyrsikkert gjerde rundt beiteområdet på Haga. Gjerdet er 125 centimeter høyt og fører mellom 2000 og 6000 volt med strøm. Saueeierne satte deretter 47 sauer inn på beiteområdet. Onsdag i forrige uke var de bortreist, og de fikk plutselig en melding om at to hunder hadde tatt seg inn i beiteområdet.

- Etter to timer ble hundene fanget, og en sau ble funnet drept og to andre var helt utslitt etter å ha blitt jaktet på i flere timer, sier Yngvar Sandnes.

Saueeierne mener at hundene har jaget sauene i flere timer rundt på beiteområdet, og at de har drept en av sauene. Den døde sauen ble funnet med store bittskader i buken og dype sår på ryggen. Hendelsen har ført til at sauene er urolige, og eierne våger ikke lenger å bruke beiteområdet.

- Vi vet ikke hvordan hundene kan ha kommet seg inn i beiteområdet. Vi er redd for at dette kan skje igjen. Velferden til sauene våre er så viktig at vi våger ikke å ha dyra på beite her nå, sier Sandnes.

Vurderer avliving

Sauene skulle ha vært på beite i en måned til, men eierne har tatt dyra tilbake til gården. De måtte sjekke alle dyrene for eventuelle skjulte skader, og var et betydelig arbeid. De har vært i kontakt med hundeeieren, og de avventer hva politiet gjør i saken.

- Det er båndtvang, og dette er hunder som ikke skal gå løse. De har jaget sauene i flere timer, og dette er veldig alvorlig for oss. Vi vet vi kan begjære hundene avlivet, men vi har lyst til å gi eieren en ny sjanse. Men vi må ha en garanti for at dette ikke skjer igjen, sier Sandnes.

Saueeierne mener at denne saken viser hvor viktig det er at hundeeierne respekterer båndtvangen og tar ansvar for sine hunder.

- Denne saken bør være til skrekk og advarsel for hundeeiere som lar hundene gå fritt, sier Sandnes.

- Dere har et såkalt ulvesikkert gjerde, så klarer to hunder å ta seg inn. Hva tenker dere om det?

- Det er et paradoks, og hundene har garantert fått strøm da de krysset gjerdet, uten at det hindret dem i å ta seg inn for å jakte. Det skaper stor utrygghet for oss. Jeg lever for mine sauer, og saken er en stor belastning, sier Anne Lise Sandnes.

Vil ikke kommentere

Politiet bekrefter at de har opprettet sak og de skal gjennomføre etterforsking i saken. Hundeeieren ønsker ikke å kommentere saken. Han erkjenner at hundene hans tok seg inn i beiteområdet, men han mener at det ikke er hans hunder som står bak drapet på sauen.

- Vi har opprettet en sak på denne hendelsen, og vi skal se nærmere på hva som har skjedd. Vi er i startgropa, sier politiførstebetjent Vidar Aasvangen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.