annonse

Ronny har fått massiv respons

Gir CRPS-pasienter et ansikt
Gir CRPS-pasienter et ansikt: Over 50 CRPS-pasienter har tatt kontakt med Ronny Bratsberg for å takke ham for å gi CRPS-pasienter et ansikt. For Bratsberg har det vært svært sterkt å høre alle de triste skjebnene. (Foto: Thomas Frigård)
Får skryt
Får skryt: Ronny Bratsberg får skryt for at han orker å stå fram med sin CRPS-diagnose. (Foto: Thomas Frigård)

Etter en feiloperasjon fikk Ronny Bratsberg den smertefulle lidelsen CRPS. Etter å ha stått fram med sine lidelser i Raumnes har han opplevd massiv respons fra CRPS-rammede i flere land.

Thomas Frigård

Nes

- Folk har tatt kontakt med meg hele døgnet for å takke meg for å gi denne pasientgruppen et ansikt, og for å gi et bilde av hva vi sliter med. Det er veldig sterkt å høre hva mange forteller, sier Ronny Bratsberg.

Har bestilt selvmord

I slutten av april fortalte Raumnes om feiloperasjonen som påførte Ronny det mange kaller verdens mest smertefulle lidelse, CRPS. Sykdommen blir også kalt selvmordssykdommen grunnet de svært intense smertene denne bringer med seg. Den forskingsbaserte McGills smerteskala ligger CRPS-smertene høyere en førstegangsfødsel og amputasjon av fingre og tær. Historien om Ronny fikk nasjonal oppmerksomhet ved at TV2 tok tak i saken. Ronnys historie har også nådd Sverige og Danmark.

- Rundt 50 personer har tatt kontakt med meg, og flere av dem er fra Sverige og Danmark. Jeg merker at mange av dem er helt ødelagt av smerter, og de vil takke meg for at jeg bidrar til å få folk til å forstå hva denne sykdommen gjør med mennesker, sier Ronny.

Han har fått høre svært mange sterke historier om hvordan CRPS-diagnosen har ødelagt livene til folk, og hvordan de opplever å bli mistrodd og at de må kjempe mot systemet. Noen har fortalt at de doper seg ned, og at de også misbruker alkohol for å komme seg gjennom dagene. En av personene som ville takke Bratsberg for at han orket å stå fram med sine lidelser fortalte at han ikke orket mer smerte, og at han hadde bestilt seg assistert selvmord i Sveits.

- Det er mange tøffe skjebner. Alle tilbakemeldingene har gitt meg en økt gnist til å kjempe, men samtidig har jeg hørt så mange sterke historier og triste skjebner at det går inn på meg. Det er belastende, og jeg har rett og slett måtte slå av telefonen i perioder, sier Ronny.

Takk for at du står fram

Mange har takket Bratsberg for å gi pasientgruppen et ansikt. Mange har også fått ny livsgnist av å snakke med Bratsberg.

- Takk for at du står fram og øker fokuset på hvor alvorlig smerteproblematikk kan være. Dette er med på å bryte stigma og på sikt åpne øyner for at det trengs en revolusjon i dagens håndtering av smertepasienter. Takk til deg, skriver en av mange CRPS-pasienter til Ronny.

Ronny tok kontakt med Raumnes etter å ha lest om Trond Erik Teigens kroniske nakkesmerter. Trond orket ikke lenger å leve med smertene, og han tok sitt eget liv. Tronds siste ønske var at noen kastet lys over den medisinsk hjelpen smertepasienter får. Historien traff Ronny Bratsberg midt i mellomgulvet.

- Historien om Trond tente en gnist i meg, og det er helt utrolig hva dette har satt i gang. Den triste skjebnen til Trond har satt i gang noe, og den har allerede gjort noe positivt for en rekke mennesker som sliter med kroniske smerter. De opplever å bli sett og hørt, sier Ronny.

Takk for at du står fram og øker fokuset på hvor alvorlig smerteproblematikk kan være.

En av mange CRPS-pasienter