annonse

Reagerer på bråstopp i ulvejakta

Full stopp
Full stopp: Antallet ulver øker og det ble denne høsten åpnet for lisensjakt. WWF sørget for bråstopp i jakta. Dette bildet er fra tre ulvevalper i et kull i Slettås-reviret. De ble fotografert i Rendalen i mai i år. (Foto: Statens Naturoppsyn / NTB scanpix)
Uenig
Uenig: Olav Mæhlum, viltnemndleder i Nes. (Foto: John Arne Paulsen)

Klima- og miljødepartementets lisensjakt på ulv ble som kjent nylig stanset med umiddelbar virkning. Viltnemndleder Olav Mæhlum forteller at den samme historien har gjentatt seg flere ganger i Sverige.

John Arne Paulsen

Fylkesmannen meldte forrige tirsdag om at den igangsatte ulvejakta utenfor ulvesonen i Akershus og Hedmark måtte stanses umiddelbart etter en avgjørelse i Oslo tingrett. Nes vest for Glomma er innlemmet i det aktuelle jaktområdet.

World Wildlife Foundation (WWF) gikk nylig til sak mot staten med et hovedkrav om at en rettslig gjennomgang av hele den norske ulveforvaltningen må finne sted før jakt kan vurderes.

Tingretten støttet WWF og Fylkesmannen gikk dermed ut med en ordre om umiddelbar stans i jakta, i påvente av resultat fra en mer omfattende behandling av saken i retten.

Fem ulv var så langt skutt av en kvote på 12. Det er foreløpig uklart hvor lang tid man bruker på en slik rettslig gjennomgang.

Aftenposten omtalte rettssaken 14. november. Ifølge avisen argumenterte WWFs prosessfullmektig, Carl Philip Funder Flescher, i tingretten med at den norske ulvebestanden er så kritisk lav at selv et lite uttak vil sette bestandens evne til å overleve i fare.

Olav Mæhlum, viltnemndleder i Nes, bekrefter at Nes vest for Glomma er innlemmet i det aktuelle ulvejaktområdet. Han mener at dette vitner om det han har vært inne på tidligere gjennom Raumnes, at man opererer med en norsk ulvestamme og ser bort fra at den norske sonen i realiteten er en del av en norsk/svensk stamme.

Mæhlum sammenligner for øvrig det som nå skjer med tilsvarende saksgang tidligere i Sverige.

- Det samme skjedde i Sverige for noen år tilbake. Det ble åpnet for jakt, så kom miljøvernorganisasjonene og klarte å stoppe jakta så lenge som til da vinteren var på hell og sporsnøen var borte. Dermed var det umulig å jakte på ulv. Dette skjedde to-tre år på rad, sier Mæhlum, og legger til at dette resulterte i at ulvestammen i Sverige mangedoblet seg.

- Det ble praktisk talt ikke jaktet på ulv i det hele tatt i den perioden. Sporsnøen er meget viktig og gunstig for at en ulvejakt skal være vellykket, sier Mæhlum.

Nå er han nysgjerrig på hvor lenge denne jakta forblir stoppet.

- Hadde det vært enklere å få til en mindre klønete forvaltning om man hadde sett ulvene i Sverige og Norge som en felles stamme?

- Ja. Vi har jo ikke sagt ja til ulv i Norge når vi skal ha tre eller fire familiegrupper. Det er å si tja. Det blir helt uten mål og mening. Enten en er for eller mot ulv så må en skjønne at det ikke er sånn det skal være, sier han.

Han maner nok en gang til et samarbeid mellom Norge og Sverige, der de to nasjonene ser ulvebestanden som en helhet.

- Hvis ikke, blir dette helt feil. Hvis de skal dra seg opp i et antall på norsk side tilsvarende det som er i Sverige, så går det ikke. Norge er ikke laget for det, sier Mæhlum.

- Da vil ulven kreve større plass på norsk side?

- Ja, da må den norske sona utvides, og man må mer eller mindre slutte med landbruk og mye annet i det området. Det kan jeg ikke tenke meg at bygdesamfunnet kommer til å finne seg i, sier Mæhlum.

_____________

- Hvis de skal dra seg opp i et antall på norsk side tilsvarende det som er i Sverige, så går det ikke.

Olav Mæhlum, viltnemndleder

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.