annonse

Nytt ulvekull er født ved Nes-grensa

Nytt kull
Nytt kull: Dette bildet viser ulvevalpene som er født i Mangen. Mangen-ulvene har innlemmet skogsområder øst i Nes i sitt revir. (Foto: Thomas Holm Strømseth, Statens Naturoppsyn)

Statens naturoppsyn har funnet nye valpekull i revirene Mangen og Letjenna i Hedmark og Akershus.

  • John Arne Paulsen/NTB

Mangen-reviret dekker i hovedsak skogsområder øst i Nes og i Aurskog-Høland. Reviret strekker seg også inn i Hedmark. Folk fra Statens naturoppsyn (SNO) har vært inne og tatt prøver av de fire nye ulvevalpene i reviret, opplyser Miljødirektoratet til NTB.

Sikret DNA

– Som en del av overvåkingen av bestanden, tar vi noen hår fra pelsen til hvert individ for å sikre DNA. I tillegg måler og veier vi ulvene og registrerer hvor mange de er, sier direktør Pål Prestrud i Statens naturoppsyn (SNO).

Vanligvis blir valpene oppsøkt av Naturoppsynet når det er mulig å følge sporene i snøen på vinteren, men tre av de fire foreldrene til disse valpene er merket med GPS, og derfor var det mulig å finne dem nå.

«Den siste tida har lederhannen i Mangen og lederparet i Letjenna beveget seg på en måte som tyder på at det var født valper i vår», skriver direktoratet. Da de kom til stedet, viste det seg at det var kommet fire valper i Mangen, som ligger i Akershus og Hedmark, og sju valper i Letjenna, som ligger i Hedmark.

Hvor vandrer de?

– Hensikten med forvaltningsmerking er blant annet å vurdere skadepotensialet til ulver som yngler i ulvesonen, og å se hvor de vandrer. Nå får vi dokumentert kullene på et tidlig stadium og registrert DNA på valpene. Det er en viktig del av overvåkingen av ulv i Norge, sier Prestrud.

Det er verifisert at de to ulveparene i revirene Mangen og Letjenna har paret seg fått til sammen elleve valper denne våren.

john@raumnes.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.