annonse

Mente senteret ville bli en døgnflue, nå runder de 30 år

Jubileum
Jubileum: Vidar Aas Hansen (t.v.) har drevet butikk i Eurosenteret siden 1989, og sammen med senterleder Bjarke Juhl og de andre butikkene i Eurosenteret markerer han at det er 30 år siden senteret ble etablert. (Foto: Thomas Frigård)
Trives
Trives: Tove Finstad fra Årnes startet å jobbe i JA Mat i 1989. Hun jobber fortsatt i de samme lokalene, men i dag heter butikken Coop Prix. (Foto: Thomas Frigård)
Konsert
Konsert: Skogbygda-musikeren Kenneth Norum hadde konsert i Eurosenteret på torsdag. Privat foto
Stabil
Stabil: Siden 1989 har Vidar Aas Hansen vært et kjent fjes som daglig leder for matbutikken i første etasje i Amfi Eurosenteret. (Foto: Thomas Frigård)

For 30 år siden bygde gründere opp det største kjøpesenteret utenfor Oslo i Kjølstadbakken i Vormsund. Kritiske røster mente det var en døgnflue. I dag kan Eurosenteret feire 30 år.

Thomas Frigård

Vormsund

- Senteret ble dømt nord og ned. Ingen trodde det var mulig å ha et kjøpesenter på 13 000 kvadratmeter i Vormsund. Men da vi åpnet måtte vi låne parkeringsplassen på Kulmoen og kjøre matebusser fram og tilbake for å få plass til alle. Det var helt ville tilstander, sier Vidar Aas Hansen. Han var daglig leder i matbutikken JA Mat, og han har arbeidet på Eurosenteret siden 1989.

Kom langveisfra

På slutten av 1980-tallet materialiserte ideen seg om å etablere et kjøpesenter i Vormsund. Rolf Bøhn, Lars Iver Sørensen og Finn Kristiansen var initiativtakerne, og de dannet selskapet Euroinvest. Med sitt brede kontaktnettverk klarte Bøhn å fylle det største kjøpesenteret utenfor Oslo med butikker. Senteret åpnet i 1987, og i dag markerer senteret sitt 30-årsjubileum, åpningsdagen var nemlig 26. august 1987. Det som var et stort regionssenter har nå blitt et lokalt senter med faste kunder fra lokalmiljøet.

- I starten reiste folk langveisfra for å komme hit og handle. Men på starten av 2000-tallet skjedde noe med kjøpekraften, og det ble også bygget en rekke andre kjøpesentre i området. Vi er nå et lokalt senter med faste kunder, men vi har også en god del kunder som passerer gjennom kommunen på E16, sier senterleder på Amfi Eurosenteret, Bjarke Juhl.

Opp- og nedturer

Han viser til at senteret har hatt sine oppturer og sine nedturer. De første årene opplevde senteret at de handlende kom fra store deler av Oslo-regionen, men etter hvert som andre kjøpesentre dukket opp ble konkurransen skjerpet. På 2000-tallet kom nedturen, og en del butikker måtte stenge. Senteret har nå konsolidert seg, og de har en stabil kundemasse og en stabil omsetning. Noen av de ansatte fra 80-tallet er fortsatt å finne i senteret.

- Jeg startet i JA Mat i 1989, og jeg har blitt her siden. Det er fortsatt et flott senter og et veldig fint sted å jobbe, sier Tove Finstad i dagligvarebutikken Prix.

Denne uka har senteret markert sitt 30-årsjubileum med en rekke forskjellige aktiviteter, men det er i dag den store feiringen skjer. Senterlederen håper mange i Nes ønsker å ta turen innom for å være med på å feire at senteret i 30 år har vært en viktig del av næringslivet i Nes.

- Vi ønsker å skape litt ekstra aktivitet, og det er en rekke fine aktiviteter vi kan by på, sier Juhl.

Onsdag var det moteshow med Charter-Hilde, torsdag spilte både GT-Sara og Kenneth Norum. I går var det gratis taco hos Oscars pizzeria, og i dag er det den store dagen. Senteret har fått jubileet i gave av Olav Thon, og de byr på gratis brunsj, ansiktsmaling, hoppeslott, trylleshow, dansekurs og danseshow.

- Vi er takknemlig for at Thon spanderer denne festen på oss, og det er mange fine aktiviteter for barn, og vi håper å se mange familier på senteret i dag, sier Juhl.

I starten reiste folk langveisfra for å komme hit og handle. Men på starten av 2000-tallet skjedde noe med kjøpekraften.

Bjarke Juhl, senterleder Amfi Eurosenteret

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.