annonse

Mener det er et paradoks at Helsepartiet har livets rett i Norge

Intenst
Intenst: Det har vært intenst og hektisk, men nesbu Lise Aksvik (midten) er fornøyd og føler at Helsepartiet har fått vist seg fram. Her er Askvik sammen med nestleder Lene Haug (t.v.) og partisekretær Anita Borgvang. (Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB scanpix)
Paradoks
Paradoks: Det er et paradoks at Helsepartiet har livets rett i Norge, slår Lise Askvik fast. (Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB scanpix)

Med bare 0,4 prosents oppslutning var Helsepartiet langt unna en plass på Stortinget. Lise Askvik er glad for at det gikk som det gikk, tross alt.

Jan Erik Hæhre

Valg 2017

- Vi er fulle av pågangsmot, slår initiativtaker Lise Aksvik fast dagen derpå. Hun understreker imidlertid at det langt fra er noen dagen derpå for den rykende ferske partiet.

- Vi er slitne, men jeg var mer sliten mandag enn i dag, sier hun når vi snakker med henne tirsdag formiddag.

Glad hun ikke kom inn

- Jeg er glad jeg ikke kom inn, faktisk. Det er klart at saken hadde trengt oss inne på Stortinget, men jeg føler vi kan gjøre like mye fra utsiden i perioden som kommer, sier hun.

Selv om Helsepartiet bare fikk 0,4 prosents oppslutning, føler Askvik at de har blitt sett. Og hun føler seg trygg på at de vil vokse.

- Husk av vi er helt ferske, startet i september i fjor. Det har vært en lang reise på dette året, sier hun.

Tre personer

Askvik legger til at de har vært en organisasjon med tre personer som har startet med å bygge organisasjon og parti, vært mediekontakter og drevet valgkamp, i tillegg til etablering av lokallag og fylkeslag.

- Det har vært svært intenst. Helt hinsides, men utrolig gøy, slår hun fast. Og legger til at de sa opp jobbene for å bygge det nye partiet. Det har med andre ord ikke vært en økonomisk lukrativ sak de har drevet med.

- Nå er vi imidlertid kvalifisert til statsstøtte, og det er godt. Nå kan vi bygge videre på det vi har startet.

- Det er med andre ord et langsiktig prosjekt?

- Helt klart. At vi stilte til dette valget var for å få tilbakemelding om at det er et behov og et ønske om et helseparti, sier Askvik. Og konstaterer at svaret er et ubetinget ja.

Et stort paradoks

Samtidig konstaterer hun at det er et kjempestort paradoks at et av verdens rikeste land og et av verdens beste land å bo i må ha et politisk helseparti.

- Det er rett og slett synd at vi trenger et helseparti. Det er jeg den første til å beklage. Dette er et stort paradoks og det er egentlig trist, sier hun.

Askvik mener det er disiplinerende for de andre partiene at Helsepartiet nå finnes, og nå sikter hun og resten av gjengen mot kommunevalget om to år. Da vil det også finnes et lokallag her i Nes. Pål Walstad fortalte tidligere i høst at han jobber med et lokallag.

- Nå skal vi samles om en felles plattform, og vi skal få ny slagkraft, sier hun full av optimisme og pågangsmot.

Størst av de minste

Lise Askvik kan slå fast at Helsepartiet er størst blant de minste. På riksplan fikk partiet 10 206 stemmer, som gir en oppslutning på 0,4 prosent.

I Akershus fikk nesbuen Askvik, bosatt i Skedsmo, 0,6 prosents oppslutning.

I Nes har Askvik faktisk gjort et meget bra valg. Hun fikk 172 stemmer, som gir en oppslutning på 1,5 prosent. Hun er faktisk bare 103 stemmer bak et etablert parti som KrF.