annonse

- Man mister oversikten

Økt tilfang
Økt tilfang: Den pensjonerte nesbuen, og flere i vedkommendes omgangskrets, har opplevd et økt tilfang, og mer utførlige forsøk på svindel per e-post den siste tiden. Nesbuen irriterer seg over dette, og påpeker at det for eldre kan være vanskelig å avsløre lureriet når svindlerne blir smartere. (Foto: Carl Christian Grue Solberg)
- Selv vi får slike henvendelser
- Selv vi får slike henvendelser: Politioverbetjent Håvar Bue fra Nes lensmannskontor advarer mot nettsvindel. (Foto: Thomas Frigård)

En pensjonist bosatt i Vormsund trodde han hadde vunnet 10.000 kroner i en konkurranse i sin lokale KIWI-butikk. Det hele viste seg å være et svindelforsøk.

  • Carl Christian Grue Solberg 63 91 18 14 Carl@raumnes.no

Vormsund

- Jeg mottar daglig forskjellige mail jeg forstår at er svindel og lureri. Denne gangen fikk jeg imidlertid en mail som så ut til å være fra KIWI-butikken jeg handler i. Jeg ringte til KIWI sentralt, og de kjente ikke til noen konkurranse som den mailen beskrev. KIWI-Vormsund var litt usikre, men konkluderte med at det ikke var noe i det, forteller pensjonisten fra Vormsund, som foretrekker å være anonym.

10.000 kroner

I mailen pensjonisten mottok, ble det påstått at han hadde vunnet 10.000 kroner. Videre i mailen var det vedlagt en lenke, en henvisning til en annen nettside, pensjonisten ble oppfordret til å trykke på for å kunne hente ut premien. Vedkommende trykket ikke på lenken, og undersøkte heller saken selv. Det hele viste seg å være forsøk på svindel.

- Man mister oversikten når det plutselig er lokale aktører man kjenner til som angivelig står bak mailen. Tidligere var det alltid en mail fra Nigeria, fra London eller sånne ting, mens nå er det aktører du benytter deg av mer eller mindre daglig. Jeg er eldre, og har ikke så god kjennskap til PC og sånne ting. Hva skjer den dagen disse folkene får enda bedre kunnskap, og kan skreddersy budskapet enda mer, spør nesbuen retorisk.

- Fortvilende

Nesbuen forteller at både vedkommende, og mange i vedkommendes omgangskrets, har opplevd et økt tilfang av slike mail den siste tiden.

- Det er fort gjort å bli lurt. Mailen min flommer over av slike meldinger. Nå må man sitte i beredskap hver morgen å følge med, det er faktisk litt fortvilende, sier nesbuen.

Psykologiske effekter

I Juni skrev Raumnes om en nesbu i 60-årene som ble svindlet for nesten to millioner kroner etter å ha fått beskjed om at hun hadde vunnet 5,5 millioner dollar i et amerikansk lotteri. Politiet advarte den gang om slike tilfeller av nettsvindel, en advarsel overbetjent Håvar Bue ved Nes lensmannskontor gjentar.

- Med mindre man har deltatt i et lotteri, er det veldig lite sannsynlig at man har vunnet. Dette er åpenbart, men det er noen psykologiske effekter som slår inn i oss, som gjør at oppegående mennesker likevel tenker at det kan være noe i det, forklarer han.

Bue forklarer at alle får slike henvendelser, og at det nesten uten unntak er snakk om forsøk på svindel.

- Selv vi her på lensmannskontoret får slike henvendelser. Er noe for godt til å være sant, så er det stort sett slik. Vår oppfordring er å slette slike henvendelser med en gang, forklarer Bue.