annonse

Lokalt engasjement ga Ronny ny utredning

I London
I London: Takket være en lokal innsamlingsaksjon har Ronny Bratsberg fått muligheten til å få sittende MR av sin skadde rygg i London. Han takker alle som har bidratt i aksjonen. Alle (Foto: Thomas Frigård)
Nådde målet
Nådde målet: Ingrid Barbakken (t.v.) og Karina Saghaugen hadde mål om å finansiere sittende MR i London for Ronny Bratsberg. De nådde målet.
Håp
Håp: Ronny Bratsberg og kona Elisabeth håper på nye svar på utredningen i London.

Ronny Bratsberg er nå i London for å få en ny utredning, etter en feiloperasjon som påførte ham verdens mest smertefulle sykdom. En innsamlingsaksjon har gitt ham mulighet til å få hjelp i utlandet.

Thomas Frigård

Årnes

- Jeg har ikke ord for hva dette betyr for meg, og jeg er så rørt over at så mange har ønsket å støtte meg. Jeg vet ikke hvordan jeg kan klare å takke de som dro i gang dette og de som har gitt penger, sier Ronny Bratsberg som nå er i London for å få ny utredning.

Nådde målet

Etter en mislykket ryggoperasjon i 2013 ble Ronny Bratsberg påført den smertefulle sykdommen CRPS. Den eneste behandlingen Ronny blir tilbudt er medikamentell smertelindring. Denne smertebehandlingen har liten effekt, og de fire siste årene har Ronny levd i et smertehelvete. Etter at Raumnes omtalte situasjonen satte nesbuene Ingrid Barbakken og Karina Saghaugen i gang en innsamlingsaksjon for Ronny. Målet var å finansiere en ny utredning for Ronny gjennom sittende MR i London. Aksjonen samlet inn 75 000 kroner. Nok til å betale for utredningen i London.

- Vi hadde et mål om å samle inn 300 000 kroner, men det nådde vi ikke. Men vi klarte å få inn nok til å oppfylle målet vi hadde om at Ronny skulle få sittende MR i London. Vi er takknemlig for alle som bidro, og vi håper utredningen skal gi Ronny noen nye svar og behandlingsmuligheter, sier Ingrid Barbakken.

Bratsberg har MR-bilder som avdekker skader i ryggen etter den mislykkede operasjonen i 2013, men i etterkant av operasjonene har han fått CRPS og han sliter med voldsomme spasmer i den ene foten. Dette fører til at han ikke er i stand til å ta liggende MR, og nye MR-utredninger for å avdekke skadeomfanget har dermed ikke latt seg gjøre.

- Spasmene i beinet gjør at det er umulig å ligge rolig nok den norske MR-maskinen. Den mislykkede operasjonen har gitt meg posttraumatisk stressyndrom. Jeg klarer rett og slett ikke å ligge i den tuben de liggende MR-maskinene har. I sittende MR kan jeg sitte, sier Ronny.

Håper på nye svar

Sittende MR har også vist seg å avdekke en rekke skader som liggende MR ikke avdekker, og noe Raumnes har omtalt tidligere. Torsdag skrev vi om Marit Mollerud som hadde levd i et smertehelvete i fem år. Etter å ha lest om sittende MR i Raumnes bestilte hun time i London. Nå opplever hun å ha fått et nytt liv. Ronny håper at sittende MR skal avdekke skader som norsk diagnostikk ikke har funnet, og at disse skal la seg behandle.

- Mitt håp er å kunne få noen nye svar på skadeomfanget. Det hadde vært en drøm om noen av skadene lar seg behandle slik at jeg opplever smertelindring. Det er drømmen, men jeg våger ikke å håpe for mye, sier Bratsberg.

Norsk helsevesen erkjenner at sittende MR kan hjelpe enkelte pasienter stil å stille en sikrere diagnose, men pasientgruppen er for liten til at Norge anskaffer denne diagnostikken.

- Vi må støtte oss på de faglige rådene vi får, sa politisk helsetalsperson for Høyre på Stortinget, Tone Trøen til Raumnes torsdag.

Mitt håp er å kunne få noen nye svar på skadeomfanget. Det hadde vært en drøm om noen av skadene lar seg behandle.

Ronny Bratsberg