annonse

Lokale kulturminner blir en del av stolpejakta

Kulturminne
Kulturminne: Hvilestallen ved Auli mølle er et av kulturminnene i Nes som kan bli en av postene i neste års stolpejakt. (Foto: Kristoffer Andersen, Nes kommune)

Nes har mange stolpejegere. Til kommende sesong blir det mulig å jakte på de nye kulturminne- stolpene.

Tommy Simon Norum

– Det som er nytt for årets stolpejakt er å ha et fokus på kulturminnestolper, sier Berna Marie Sommerseth, folkehelsekoordinator i Nes kommune.

Kulturminnestolpene skal plasseres ved kulturminnene i Nes, og stedene skal forklares i tekst og/eller bilder.

– Slik kan stolpejegere også få en kulturell opplevelse, og lære noe nytt om stedet på turen, i tillegg til frisk luft og mosjon, sier Sommerseth.

Fikk midler

Bakgrunnen for kulturminnestolpene er at Foreningen for Stolpejakten har fått en gave på en million kroner fra Sparebanken DNB. De som arrangerer stolpejakt kan dermed få tusen kroner i tilskudd per stolpe til nye kulturelle stopler.

– Kommunens kulturminnerådgiver har kommet med innspill til flere aktuelle steder med kulturminner, og vi har også forespurt de tre historielagene i kommunen om innspill til aktuelle steder, forteller Sommerseth.

De nye kulturminnestolpene fungerer slik at etter stolpejegerne har registrert QR-koden på den aktuelle stolpen, vil de deretter få opp informasjon om stedet på telefonen eller på hjemmesiden.

Ingen nye områder

Den 31. januar var det oppstartsmøte i Nes rådhus for stolpejakten i Nes 2018. Ingen nye områder ble med, men de områdene som deltok i fjor blir med på nytt.

– Det vil si Fenstad, Brårud, Skogbygda, Opaker, Årnes, Hvam, Dragsjøen og Auli. Det kom ikke til noen nye som ønsket oppstart av stolpejakt i andre områder, men vi inviterte inn flere mulige. Det står ved like neste år dersom flere ønsker å hive seg med da, sier Sommerseth, som legger til at kommunen er godt fornøyde med at åtte områder deltar i stolpejakten. Årets avtalevert er FUVO, som betyr at FUVO er et bindeledd mellom arrangørene i Nes og Foreningen for Stolpejakten, i fjor var det Hvam IL som var avtalevert. Det var i 2017 160 stolper i Nes, og kommunen håper på det samme antallet i år.

tommy@raumnes.no