annonse

Kommunen har ikke arkivført kontrakt til 12 millioner, måtte be entreprenør om å få kopi

Måtte be om hjelp
Måtte be om hjelp: Nes kommune har verken journalført eller arkivført kontrakten om oppgradering av infrastrukturen på Herbergåsen. De måtte be entreprenøren om å sende en kopi av kontrakten. (Foto: Thomas Frigård)
sprenging
sprenging: Avdelingsleder Solvar Sollied Hanssen viser til at sprenging har ført til høyere kostnader på Herbergåsen. (Foto: Thomas Frigård)

Kontrakten på fem millioner som ble til 12 millioner eksisterer ikke i kommunens arkiver og journaler. Administrasjonen måtte be entreprenøren om å sende dem en kopi av avtalen for å få oversikt.

Thomas Frigård

Herbergåsen

- Det er beklagelig at denne kontrakten verken er journalført eller arkivert. Det er alvorlig, og vi ser nå absolutt hva dette kan føre til. Her må vi ta en runde på våre rutiner, sier kommunalsjef Elisabet Frøyland.

Måtte be om kontrakten

Kommunestyret har avsatt fem millioner kroner til oppgradering av infrastrukturen på industrifeltet på Herbergåsen for å gjøre stedet mer attraktivt for næringsaktører. I løpet av et år viser det seg at kostnadene har økt fra fem millioner til 12 millioner kroner, og kommunen finner ikke kontrakten. I forrige uke ba de entreprenør Udnes Utemiljø AS om å få en kopi av avtalen de i sin tid inngikk.

- Kan du sende meg en kopi av kontrakten som ligger til grunn for Herbergåsen. Vet at den opprinnelig startet i 2016, skrev avdelingsleder i kommunalteknikk, Solvar Sollied Hanssen til kontraktspartner i forrige uke.

Relevante endringer

Udnes Utemiljø har oversendt alt de har av dokumentasjon i saken. Det viser seg at entreprenøren har sendt elleve endringslogger til kommunen, der det kommer fram at det ekstraordinære ting som det ikke er tatt hensyn til i pristilbudet og kontrakten mellom partene.

- Alle endringsloggene er relevante, og de har blitt akseptert og betalt for av kommunen. Elleve endringslogger er i seg selv ikke mye. Vi kan ha prosjekter som har mye mer enn dette, sier Hanssen.

- Må gå i oss selv

Det viste seg raskt at det var mye fjell som måtte sprenges, og dette har ført til mye ekstra kostnader. Ifølge kommunen har det blitt sprengt over 1000 kubikk med masse som ikke var en del av kontrakten.

- Var det umulig å forutse sprengingen?

- Vi må gå i oss selv og erkjenne at vi ikke har fulgt opp prosjektet godt nok. Hadde vi hatt en prosjektleder som hadde vært ute og besiktiget stedet ville vi trolig hatt bedre kontroll, sier Hanssen.

Allerede 18. januar i år melder entreprenøren om at det må påregnes mye sprenging, og allerede på dette tidspunktet blir det altså signalisert at prosjektet vil bli dyrere enn antatt.

- Vi ser at vi på et tidligere tidspunkt burde ha informert politikerne om at det ble mer sprenging enn antatt og dermed også mer kostnader, sier Hanssen.

Han viser til at det i 2016 ble satt av to millioner kroner til arbeider på Herbergåsen, slik at det til sammen er avsatt sju millioner kroner til oppgraderingen. Det viser seg nå at sluttsummen vil lande på 12 millioner kroner. Kostnadssprekken er således på fem millioner kroner.

Udnes Utemiljø AS viser til at de utelukkende har fulgt opp kontrakten med kommunen, og de ønsker ikke å kommentere saken.

Vi må gå i oss selv og erkjenne at vi ikke har fulgt opp prosjektet godt nok.

Solvar Sollied Hansen, kommunalteknikk

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.