annonse

Inviterer til folkemøte om grensejustering

Inviterer til møte
Inviterer til møte: Nes-ordfører Grete Sjøli (t.v.) og Sørum-ordfører Marianne Grimstad Hansen (t.h.) inviterer til folkemøte torsdag 19. oktober på Auli. Grensejusteringen er selvsagt tema. (Foto: Jan Erik Hæhre)
Kommer
Kommer: Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland (t.v.) og Anne-Marie Vikla som har ledet reformprosessen hos Fylkesmannen kommer til folkemøtet. (Foto: Thomas Frigård)

Torsdag 19. oktober inviteres det til folkemøte om grensejusteringen mellom Nes og den nye storkommunen. Møtet vil bli holdt i gymsalen på Auli.

Jan Erik Hæhre

- Vi oppfordrer folk til å møte opp, sier Nes-ordfører Grete Sjøli.

Hun innser imidlertid at det fort kan bli i overkant fullt. Derfor vil de to kommunene Nes og Sørum jobbe med å streame møtet på nettsidene til kommunene.

- Vi regner uansett med stor interesse for denne saken, sier Sjøli.

Ren informasjon

Marianne Grimstad Hansen, ordfører i Sørum, sier det blir et rent informasjonsmøte. De to ordførerne skal holde hvert sitt innlegg. I tillegg kommer fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland, samt Anne-Marie Vikla fra Fylkesmannens kontor.

- Det vil helt sikkert være begrenset hva vi kan svare på. Dette handler mest om informasjon, og det er viktig at informasjonen er balansert. Det er ikke i slike møter vi skal synes, sier Sørum-ordføreren.

En del av reformen

På spørsmål om de er overrasket over henvendelsen, med tanke på at mange trodde dette var avgjort i fjor, svarer Grimstad Hansen som følger:

- Dette er også en del av reformen. Men sammenslåinger av kommuner ble prioritert først, fordi det skulle vedtas i Stortinget. Overraskelsen er vel at det kommer litt tidligere enn jeg hadde trodd.

Stram tidsplan

Sørum-ordføreren sier det er to ulike prosesser. Mens kommunesammenslåinger ble vedtatt i Stortinget, skal grensejusteringene vedtas i departementet.

- Vi registrerer også at det er en tett tidsplan på dette. Prosessen skal være ferdig til 1. januar 2020. En eventuell grensejustering skal vedtas til sommeren, sier de to ordførerne.

De to kommunene har fått klare føringer fra fylkesmannen på hva de skal levere av informasjon. Informasjonen skal danne et kunnskapsgrunnlag for fylkesmannens anbefaling til våren.

Tenker storkommune

Grimstad Hansen peker på at Sørum nå har startet prosessen med Fet og Skedsmo for å få på plass den nye storkommunen som er vedtatt.

- I den sammenheng har vi spurt fylkesmannen om kunnskapsgrunnlaget skal være fra Sørums side, eller fra storkommunens, sier hun, og fastslår at Sørum ikke vil bestå etter 1. januar 2020. det er altså viktig å ha med seg inn i denne prosessen.

Innbyggerinnvolvering

Som de to ordførerne peker på, er dette folkemøtet mest ment som et rent informasjonsmøte. Men det vil selvsagt bli åpnet for spørsmål fra salen, dog legges det ikke opp til debatt.

Senere skal fylkesmannen gjennomføre det de kaller en innbyggerinnvolvering. Det skal gjøres gjennom en undersøkelse.

- Vi har sympati for at ett lokalsamfunn skal ligge i samme kommune, sier Grimstad Hansen, og peker videre på at det neppe bør være kontroversielt at de to ordførerne ikke er enige i denne saken.

Mange spørsmål

Med et vedtak til sommeren, peker de to ordførerne på at de ikke har mer enn halvannet år på seg til å gjennomføre prosessen.

- Det skal gjøres noe med gårds- og bruksnummer og en rekke andre ting, skole og kostnader til infrastruktur skal avklares, sier Grimstad Hansen.

- Å miste Auli får vidtrekkende konsekvenser for oss. Det er et stort område med samme postnummer, vi har fire barnehager i dette området, så dette er komplisert, konstaterer Grete Sjøli.

Eies av fylkeskommunen

- Hvor viktig er kraftverket?

- Ikke veldig sentralt, mener Grimstad Hansen, som peker på at Sørum er en kraftkommune uten de store inntektene. Det er nemlig Akershus fylkeskommune som eier Akershus Energi. Sørum-ordføreren slår fast at de ikke tjener særlig mye penger på å ha Akershus Energi i kommunen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.