annonse

Investerte i eget kornsiloanlegg for å tørke kornet

Inspeksjon
Inspeksjon: Her er Marius Sundby på toppen av det nye kornsiloanlegget hjemme på gården Bjørke i Vormsund. Han forteller at litt vedlikehold og skifte av slitedeler må gjøres av og til. Ellers er kornsiloen dobbelt galvanisert og vedlikeholdsfri. Det er inspeksjonsluker på toppen av hver kornsilo. Fra toppen av anlegget har Sundby også fått utsikt helt til Auli, Neskollen og skibakken i Nannestad. Alle (Foto: Tommy Simon Norum)
Et løft
Et løft: Sundby forteller de nye siloene er et gedigent løft for gården. Hver silo tar 244 kubikk korn.
Digital kontroll
Digital kontroll: Ved hjelp av en skjerm kan Marius til enhver tid holde styr på temperaturene i de fire siloene.
Jordvarme
Jordvarme: Dette Nekas-anlegget gir varme til hele gården.
Egen silo
Egen silo: Marius Sundby på Bjørke gård i Vormsund har egen kornsilo. Her er han sammen med kona Veronika Sundby og barna Sander (f.v.), Viktor og Tobias.
I låven
I låven: Anlegget i låven er fra 1950-tallet og kornet tørkes på gamlemåten. Med det nye anlegget får Sundby tid til å bygge om.

I år bestemte Marius Sundby (33) på Bjørke gård seg for å investere i eget kornsilo- anlegg. Han forteller at det nye anlegget er et gedigent løft for hele gården.

Tommy Simon Norum

Vormsund

- Jeg har tenkt på dette i noen år, spesielt de to siste årene. I år bestemte jeg meg da befatningen på anlegget i låven begynner å bli dårlig, sier Marius Sundby på Bjørke gård i Vormsund, som i juni tok det første spadetaket til det nye kornsilo-anlegget.

Fire måneder senere sto de fire kornsiloene klare, og anlegget er allerede i bruk.

- Jeg har bare rukket å bruke det på egen havre i år, ellers har jeg leid ut en del plass, forteller Sundby, som til neste år har anlegget klart til høstonna.

Et tonn med skruer

Anlegget tar 244 kubikk per silo, og varmes opp ved hjelp av en dieselvarmer.

- Kornet tørkes ved hjelp av temperatursensorer, forteller Sundby.

Siloene har en tørkekapasitet på 90 kubikk om dagen.

- Det har stor kapasitet i forhold til det jeg er vant til og det åpner for nye muligheter. Jeg har korn her fra Skogbygda, og har blitt nedringt av folk som vil leie tørking av kornet sitt, forteller Sundby.

Anlegget heter Symaga og er produsert i Madrid. Einar Linde i Linde Agro har levert anlegget, mens Elektriker Bekkevold AS på Årnes har lagt opp det elektriske anlegget. Alt utvendig har dobbel galvanisering og skal være så godt som vedlikeholdsfritt. Sundby forteller at esken med skruene til anlegget veide et tonn.

- Det kom fire mann fra Latvia for å montere anlegget. De bodde på gården her mens monteringen pågikk, forteller Sundby.

En drøm

Kornhengerne tømmes i ei sjakt som tar 24 kubikk, deretter er det en elevator som heiser kornet opp før det blir fordelt til riktig silo.

- Kornet kan kjøres i en køordning slik at man kan høste inn hele avlingen på noen dager. Dette blir en drøm, sier Sundby, som har 946 mål med selveiet jorde og produserer i snitt 550 tonn korn i året.

- Jeg har også tenkt på at det skal være lettvint å hente ut kornet med lastebil, og anlegget kan fylle 60 tonn i timen, forteller Sundby, som leverer alt kornet til Fiskå mølle i Moss.

Så langt er det åtte siloer av denne typen i Norge. August Oppegård i Vormsund har et anlegg med tre kornsiloer, og i tillegg står det et liknende anlegg i Ullensaker.

Fjerde generasjon

På gården bor nå fire generasjoner Sundby. Bestefar Ragnar tok over gården på 1940-tallet og drev til sønnen Rolf tok over på midten av 1980-tallet. Nå er det Marius som har tatt over driften.

- Nå har jeg investert for ei stund og jeg hadde ikke gjort dette dersom jeg var 20 år eldre, sier Sundby, som forteller at lånetiden på anlegget er 15 år, men at han regner med å betale det ned før den tid.

- Nå er jeg er ganske sliten og har gjort mye selv, forteller Sundby, som er utdannet agronom på Hvam. Ved siden av å drifte gården jobber han på Akershus traktor på Jessheim som landbruksmekaniker.

Jordvarme

De nye siloene har fem målepunkter hver, og på en digital skjerm kan Marius følge med på temperaturene. Planen framover er å kople kornsilo-anlegget til jordvarme-anlegget på gården, noe som vil redusere dieselutgiftene.

- Det er boret tre hull 240 meter ned i bakken. Anlegget varmer både verkstedet og alle husene på gården, forteller Sundby.

Også den gamle dieseldrevne tørka i låven er koblet inn på jordvarmeanlegget.

Bygger om låven

- Nå får jeg tid til å gjøre i stand låven, der jeg skal fjerne noen kornbåser og lage plass til campingvogner og redskap. I låven blir det igjen elleve siloer med total kapasitet på 400 tonn, forteller Sundby. som kommer til å satse på utleie av kornsilo samtidig som han med flere siloer får mulighet til å variere på korntypene.

Med det nye kornsilo-anlegget utendørs forteller han også at støv-problematikken er borte.

- Det blåser bort, og brannfaren er liten ved å bygge ute, sier Sundby.

Innovasjon Norge har gitt støtte til prosjektet og Sundby forteller at han har fått god hjelp fra Lars Kjuus ved Landbrukskontoret.

- Kornsiloen er et gedigent løft for hele gården, sier Sundby.

Nå har jeg investert for ei stund og jeg hadde ikke gjort dette dersom jeg var 20 år eldre.

Marius Sundby (33) kornbonde på bjørke gård.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.