annonse

–Ikke sov i grovfôrtimen

Trekker mot vann
Trekker mot vann: Tørre beiteområder begynner å gjøre seg gjeldende i Nes. Disse kuene har trukket ned mot vannkanten i Vorma. (Foto: Tommy Simon Norum)
Tidlig
Tidlig: Honningsesongen ligger i år to-tre uker foran skjema. Arkiv (Foto: Signe Rosenlund-Hauglid)

Ikke bare kornet lider under den tørre forsommeren. Mange tenker nå alternativt for å sikre fôr til dyrene.

Lisbet Bekkeli Amundsen

– Det er tørt. Avlingspotensialet er vesentlig redusert, og vi skal ikke forvente topp avlinger i år, sier Maren Holthe, rådgiver grovfôr ved Norsk landbruksrådgivning Øst på Hvam.

Hun opplyser at status for kornet er den samme som for ei uke siden, men at situasjonen forverres for hver dag som går uten regn. Mye av kornet som ble sådd i vår har ennå ikke begynt å spire.

Korn i to generasjoner

– Så lenge kornet ligger der og ikke har begynt å spire, er det full mulighet for at det spirer når vi får nedbør. Men det resulterer i at vi får to generasjoner i åkeren, og det er ikke helt gunstig. Det medfører ujevn modning og utfordringer for innhøstingen, sier Holthe.

Hun opplyser at mange bønder lurer på hva de skal gjøre og om det er noe de kan gjøre. Men det er ifølge rådgiveren ikke så mye de får gjort.

– Det er ingen vits å gjødsle, og man skal være litt forsiktig med plantevernbruken også. Det er mange som vil gjøre noe, men det er lite å få gjort, sier hun.

Korn til grøntfôr

Potetavlingene har ikke Holthe oversikt over ennå, og hun viser til at det er litt tidlig i og med at de så vidt har begynt å spire. Når det gjelder grovfôr kan hun imidlertid opplyse at situasjonen begynner å bli utfordrende for mange.

– Det er lavere avlinger enn det pleier å være når det gjelder fôr. Flere vurderer nå å ta kornet sitt til grøntfôr fordi det blir for lite gras, sier Holthe.

Hun oppfordrer husdyrprodusenter om å ikke sove i grovfôrtimen og ha en plan hvis andreslåtten blir liten.

– Vi ser på beitene rundt omkring at det begynner å bli gult og tørt og at det er lite gjenvekst på beitene. Man må være klar over dette og ikke starte fôrplanleggingen for seint slik at man ikke rekker å sette inn andre tiltak, sier Holthe og opplyser at ett tiltak kan være å så forvekster i en kornåker man likevel ser at blir dårlig. Flere vurderer å fôre dyrene sine nå.

Trenger mye regn

Holthe ber om regn, og det bør komme mye. yr.no melder at det kan komme litt regn på Årnes mandag. Men utover det er langtidsvarselet trist lesing for dem som nå er avhengig av regn for å redde korn- og fôravlinger.

– Det blir jo korn, men det blir ikke mye. Vi vil få betydelige avlingsreduksjoner. Vi skulle gjerne hatt det tredobbelte av det regnet som eventuelt kommer mandag, og vi håper det begynner regne igjen snart, sier Holthe.

Tidlig honningsesong

Også norsk honningproduksjon blir rammet av sommerværet.

– Kommer det ikke regn snart, kan biene få en stri tørn med å produsere honning, sier birøkter og fylkesleder i Oslo og Akershus birøkterlag, Lars Erik Nygård, fra Årnes til NTB.

Han forklarer at honningsesongen i år ligger to-tre uker foran skjema. Allerede for et par uker siden tok Nygård ut 199 kilo honning, et produksjonsnivå som det ikke var mulig å nå på samme tidspunkt i fjor, skriver NTB.

lisbet@raumnes.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.