annonse

Helsearbeider må i retten siktet for bedrageri av 688 000 kroner

I retten
I retten: I neste uke må en helsearbeider fra Nes møte i retten, siktet for grovt uaktsomt bedrageri. (Foto: Thomas Frigård)

En helsearbeider er siktet for på en grov uaktsom måte ha bedratt staten for 688 000 kroner. Siktede må møte i retten.

Thomas Frigård

ÅRNES

- Siktede har erkjent grunnlaget i siktelsen, og derfor går dette som en enedommersak i retten, sier politiadvokat Bjørn Arne Tronier i Øst politidistrikt.

Nesten 700 000

Raumnes har tidligere skrevet at en privatpraktiserende helsearbeider i Nes er mistenkt for bedrageri av flere hundre tusen kroner. Ifølge Tronier har helsearbeideren har i avhør erkjent grovt uaktsomt bedrageri i tråd med det som beskrives i siktelsen, og saken er berammet i retten 13. september. I siktelsen kommer det fram at siktede uberettiget har tilegnet seg 688 250 kroner fra Helseøkonomiforvaltningen (HELFO).

- Siktede sendte refusjonskrav til HELFO, en del av refusjonskravene var uberettigede i det angivelig behandling ikke hadde funnet sted, står det i siktelsen.

Ett og et halvt år

Raumnes er kjent med at politiet har gått bredt ut i sin etterforsking av saken, og et stort antall vitner har blitt innkalt til avhør i saken. Påtalemyndigheten har i siktelsen satt en tidslinje fra 1. april 2014 til 31. desember 2015, og i løpet av denne drøyt ett og et halvår lange perioden skal helsearbeideren altså gjennom grov uaktsomhet uberettiget ha tilegnet seg nesten 700 000 kroner fra det offentlige. Påtalemyndigheten viser blant annet til Straffelovens §374, 372 og 371.

- Det er et uaktsomt bedrageri som anses som grovt, fordi det særlig legges vekt på at det har hatt til følge en betydelig økonomisk skade, står det i siktelsen.

Store summer

HELFO betaler årlig ut 21 milliarder skattekroner i refusjoner av utgifter til pasientbehandling, og det er et stort antall profesjoner som benytter seg av denne refusjonsordningen. Både fastleger, legespesialister, poliklinikker, psykologer, tannleger, tannpleiere, fysioterapeuter, manuellterapeuter, kiropraktorer, helsestasjoner og jordmødre benytter seg av ordningen.

Verken den siktedes forsvarer, Torkil Røseid, eller HELFO ønsker å kommentere saken.