annonse

Hele gården står under vann

Omringet
Omringet: Tunet på Stahaug gård på Bodding har blitt til en øy etter at jordene er dekket av vann. (Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen)
Flomutsatt
Flomutsatt: Martin Holtung har bygget flomverk for å hindre flomvann i å komme inn, men det stoppet ikke de store vannmassene i helga. (Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen)
Pumpesystem
Pumpesystem: Martin Holtung har investert i to kraftige pumper, men heller ikke de kunne holde vannet unna. (Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen)

Våronna hos Martin Holtung druknet bokstavelig talt i flommen. Jordene på gården Stahaug er helt dekket av vann.

Lisbet Bekkeli Amundsen

Bonden har måttet finne fram kanoen fra låven for komme seg rundt på eiendommen. Det han ser er et trist syn. Hele gården, så nær som tunet med hus og låve, er dekket av vann. På gården Stahaug på Bodding har vannmassene presset på fra flere kanter.

Press fra flere kanter

I tillegg til den flomstore Glomma har også evjene Beengen og Stahaugevja rent over sine bredder. Vann kommer også opp gjennom grunnen. Og selv om Holtung har tatt nødvendige grep etter tidligere flommer i form av bygging av flomverk, drenering og pumper, klarte han ikke å stoppe vannet i å komme inn over eiendommen i helga. Da Raumnes besøkte ham søndag var foreløpig store deler av jordvegen tørrlagt, men mandag morgen lå hele gården under vann.

– Vannstanden er rett og slett for høy. Ennå er det lavere vannstand ute på jordet enn i Beengen og i elva, men det utjevner seg når det renner over, sa han søndag formiddag.

Da håpet han at vannstanden i elva skulle synke, men utover søndagen og natt til mandag har altså jordene blitt helt oversvømt.

Får ikke sådd

Pumpesystem
Pumpesystem: Martin Holtung har investert i to kraftige pumper, men heller ikke de kunne holde vannet unna. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

– En god del av jorda blir stående under vann, og det er tvilsomt om jeg får sådd her i vår, sier han.

Rundt 180 mål står under vann, og i tillegg leier han et areal på gården Tveiten der også rundt 100 mål er flomutsatt. Også under storflommen i 1995 og under flommen i 2013 sto jordvegen på gården under vann. I 2013 hadde han allerede rukket å så arealene, og i 1995 sådde han ved St. Hans-tider, men det var kun for å få det litt grønt og for at jorda skulle være mindre utsatt for erosjon. Det ble ikke høstet noe den høsten. Han tror heller ikke det blir mulig å så i år. Han tror det vil gå noen uker før vannet er borte etter at flommen er over.

3000 kubikkmeter i sekundet

Holtung følger nøye med på vannstanden og opplyser at den i helga var over 2,5 meter høyere enn normal vannstand. Da steg vannet fremdeles på Skarnes.

– Vannet renner ganske fort nedover her. I sta kom det drivende et oljefat, og det gikk ganske fort. Ved Rånåsfoss går det nå gjennom 3000 kubikkmeter vann i sekundet. Det er det meste siden 1995, da det gikk gjennom 4000 kubikkmeter eller 4000 tonn i sekundet, sier han.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.