annonse

Har nådd flomtoppen i Vorma

Mye vann
Mye vann: Det er store vannmasser som passerer gjennom Svanfossen for øyeblikket. Flommen i Vorma har kulminert. Alle (Foto: Thomas Frigård)
Høyvann
Høyvann: Båthavna i Vormsund står bokstavelig talt under vann. (Foto: )
Stengt
Stengt: Vorma har gått over sine bredder og gang og sykkelvegen under Vormsundbrua har blitt stengt. (Foto: )

Flommen i Glomma har kulminert, men nå vil vannstanden i Vorma gradvis øke. Vannstanden i Mjøsa vil øke med 35 centimeter.

Thomas Frigård

– Vannstanden i Mjøsa vil stige med 35 centimeter fram til rundt 18. mai, deretter vil vannstanden gradvis synke. Vannstanden i Vorma vil øke i takt med vannstanden i Mjøsa, sier vassdragsvakt for Glommen og Laagen Brukseierforening, Hans Christian Udnæs.

Økende vannstand

Han viser til at flommen i Glomma er på retur, og fra Kongsvinger og nordover synker vannstanden raskt. Også nedenfor Skarnes synker for øyeblikket vannstanden i Glomma, men på grunn av tilførsel av vann fra Storsjøen synker ikke vannstanden like raskt her som nord for Kongsvinger. Selv om vannstanden i Vorma nå øker, viser prognosene at flommen i Mjøstraktene vil føre til en ny flomtopp i Nes.

– Vannstanden i Vorma vil øke i takt med vannstanden i Mjøsa, men vannstanden i Glomma vil synke mer enn det vannstanden i Vorma vil øke, slik at vannstanden i Glomma vil uansett fortsette å synke, sier Udnæs.

Han viser til at GLB er opptatt av vannstanden i Øyern-vassdraget, og han viser til at her vil vannstanden nå et toppunkt på onsdag.

Svanfoss er åpen

Svanfoss sluser er det eneste punktet i Vorma hvor vannstanden i Vorma reguleres. Lukene ved Svanfoss har vært åpne hele tiden, og de kommer til å være åpne fram til flommen er over.

– Det er naturlig vannføring i Vorma helt ut, og det kommer det til å være helt til flommen er over. Dette vil bidra til flom i Glomma, men vannstanden i Glomma er som sagt synkende, og det vil den fortsatt være til tross for økende vannstand i Vorma, sier Udnæs.

Går greit

Selv om man regner med at vannstanden i Mjøsa vil stige med 35 centimeter fram til 18. mai, kan man ikke konkludere med at vannstanden i Vorma vil øke med den nøyaktig samme høyden. Det er imidlertid ingen grunn til å tvile på at vannstanden i Vorma kommer til øke fram til over 17. mai, men man forventer ingen storflom.

– Vorma vil stige noe, men denne elva er ikke spesielt utsatt for flom, så vi regner med at dette kommer til å gå fint, sier Udnæs.

thomas@raumnes.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.