annonse

- Gaming har mange positive sider

World of Warcraft
World of Warcraft: Daniel Karlsrudberg (f.v.), Mats Syversen og Ann Kristin Gulbrandsen var tre av 19 gamere som deltok på fagdagen. Sammen spilte de World of Worldcraft, og besvarte velvillig ulike spørsmål om spillet, spillevaner og utstyr. (Foto: Tommy Simon Norum)
Mye å lære
Mye å lære: Deltakerne på fagdagen hadde mye å lære. Her ser f.v. Yvonne Myhre (forelder), Øivind Svendsen (Auli-rektor) og Borghild Soløst (seniorrektor Auli) på August Skovseth som spiller Fortnite. (Foto: Tommy Simon Norum)
Moro
Moro: Kameratene Emil Sebastian Skjelgård (f.v.), Harald Vangen og Noah Groth, alle 13 år, synes det er moro med videospill. (Foto: Tommy Simon Norum)
Tomb Raider
Tomb Raider: Årnes-jentene Marlinn Stefens Halvorsen og Marit Pedersen (foran) spilte Tomb Raider på PC. (Foto: Tommy Simon Norum)
Temadag
Temadag: Deltakerne på temadagen fikk se og snakke med ungdom som spilte i galleriet, og de fikk høre foredrag i den nye Atmos-salen. (Foto: Tommy Simon Norum)
Ulike spillteknikker
Ulike spillteknikker: Jakub Kruk (f.v.), Bård Marius Hogstad og Collin Dahl viste fram ulike spillteknikker på forskjellige spillkonsoller og PC. (Foto: Tommy Simon Norum)

Mange spørsmål surrer i hodet til foreldrene når poden spiller videospill. Fagdagen om gaming ga svar på flere av spørsmålene.

Tommy Simon Norum

NES KULTURHUS

- Det er mange positive sider ved gaming som man stort sett ikke tenker på. Ofte tenker man at spillene er voldelige og skremmende, og her får man et annet syn på det, sier Øivind Svendsen, rektor ved Auli skole, som sammen med seniorrektor Borghild Soløst deltok på fagdagen om gaming.

I galleriet i kulturhuset hadde 19 unge gamere samlet seg for å besvare spørsmål og vise kursdeltakerne hva de forskjellige spillene gikk ut på.

Gode holdninger

- De er ikke tida man bruker som er usunn, men hvordan man forholder seg til spillene ellers i livet. Noen tenker på figuren hele tida, og later som om man er i spillet, sier Svendsen, som på fagdagen fikk se hva spillet Fortnite gikk ut på, et spill han har hørt mye om.

- Fortnite er tydeligvis veldig populært fra ni-ti årsalderen og oppover, forteller Svendsen.

Fortnite er et overlevelsesspill i en åpen verden der man er avhengig av ulike typer våpen for å overleve.

- Jeg føler at gaming har blitt mer aktuelt de siste årene, og det er viktig å passe på at de ikke blander penger inn i bildet, sier Soløst, seniorrektor på Auli skole.

Fagdagen torsdag var et samarbeid mellom fritidsklubbene i Nes, avdeling fritid og forebygging, Nes bibliotek, SLT-arbeidet i kommunen, og ble støttet av Helsedirektoratet.

Strategispill

De 19 unge gamerne kom fra Nes vgs, Hvam vgs og Runni ungdomsskole, og besvarte alle mulige spørsmål knyttet til gaming, spill og spillevaner.

- Vil man bare slappe av i sofaen kan man kjøpe spillkonsoll, men vil man spille mer aktivt bør man velge PC, som er best på grafikk, sier Jakub Kruk, som spilte sammen med Bård Marius Hogstad og Collin Dahl.

- Ofte er vi aktive en hel dag før vi drar hjem til en av oss og spiller etterpå. Man får vondt i hodet av å spille en hel dag, forteller Kruk, som liker best å spille sosiale spill.

- Jeg har Xbox, men skal kjøpe PlayStation slik at jeg kan spille sammen med vennene mine, sier Kruk.

World of Warcraft

Ann Kristin Gulbrandsen spilte World og Warcraft som er et online rollespill i et eget univers.

- Vi spiller sammen via forskjellige servere, slik at man kan spille sammen i grupper. Spiller man alene kan man gjøre egne ting, mens på andre ting må man samarbeide, forteller Gulbrandsen, som har kjøpt datautstyret over tid.

- Det fine er at man kan kjøpe en og en del, sier Gulbrandsen.

Tre deler

Fagdagen var delt inn i tre tretimers bolker, og den siste var på kvelden for foreldre som jobber på dagtid. Foredragsholderne var Rune Mentzoni, spillforsker og førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, og gestaltterapeut Helene Fellmann.

- Noen barn kan se og spille hva som helst, mens andre blir redd av å se et spøkelse i et hjørne og klarer ikke å sove det bort før de er 17 år gamle, sa Fellmann, som mener det krever mer å være forelder i dag enn tidlig på 1980-tallet.

- Mine barn fikk ikke leke med hverken skytevåpen eller Barbie, som jeg mener er et feil kvinneideal, sa Fellmann.